Close button

Документи в смартфоні: як їх пред’являти поліції

Документи в смартфоні: як їх пред’являти поліції
Фото: Pixabay

Яким чином водій може на місці зупинки пред’явити зі смартфону посвідчення водія та свідоцтво про реєстрацію ТЗ, повідомляє 24 Канал.

Деякі водії думають, що можна зробити фотокопію посвідчення водія і свідоцтва про реєстрацію автомобіля та на місці зупинки пред’являти працівникам поліції фотокопії цих документів. Однак це не зовсім так.

Пунктом 2.1 ПДР встановлено, що водій повинен мати при собі, зокрема, посвідчення водія та реєстраційний документ на транспортний засіб. Згідно п.2.4 ПДР на вимогу поліцейського у разі наявності законних підстав зупинки водій повинен зупинитися та пред`явити для перевірки зазначені документи.

Чим передбачено пред’явлення електронних документів

Постановою КМУ №956 від 23.10.2019 затверджено Порядок застосування електронного посвідчення водія та електронного свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу. Цей Порядок визначає процедуру замовлення, формування, пред`явлення та перевірки електронного посвідчення водія та електронного свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу.

Під термінами електронне посвідчення водія (далі – е-посвідчення) та електронне свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу (далі – е-свідоцтво) слід розуміти цифрове відображення виданих особі національного посвідчення водія та свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу разом з унікальним електронним ідентифікатором (QR-кодом). Цей ідентифікатор забезпечує перехід за посиланням на відповідний підтвердний запис в електронних ресурсах єдиної інформаційної системи МВС.

Частиною 3 зазначеного Порядку визначено, що особа, яка отримала посвідчення водія та/або свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу, має право замовити е-посвідчення та е-свідоцтво. Для замовлення е-посвідчення та/або е-свідоцтва така особа повинна завантажити на смартфон мобільний додаток Дія та пройти електронну ідентифікацію.

Е-посвідчення та е-свідоцтво формуються автоматично за наявності в єдиній інформаційній системі МВС усіх відомостей, зазначених у посвідченні водія та свідоцтві про реєстрацію транспортного засобу. В тому числі відцифрованого образу обличчя особи для формування е-посвідчення. Е-посвідченню та е-свідоцтву присвоюється унікальний електронний ідентифікатор (QR-код) для доступу до відомостей єдиної інформаційної системи МВС, на підставі яких формувалися е-посвідчення та е-свідоцтво.

Частиною 6 та 7 Порядку визначено, що Е-посвідчення та е-свідоцтво пред`являються водієм на смартфоні без додаткового пред`явлення посвідчення водія та свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу, виготовлених на бланках, а також без документа, що посвідчує особу.

Поліцейський проводить перевірку достовірності пред`явлених особою е-посвідчення та е-свідоцтва за допомогою технічних засобів, зокрема з використанням унікального електронного ідентифікатора (QR-коду) та відомостей з єдиної інформаційної системи МВС.

Висновки

Таким чином, на підставі п.2.4 ПДР на вимогу поліцейського водій має право пред`явити для перевірки посвідчення водія та свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу на смартфоні лише у Додатку «Дія». При цьому, додатково пред’являти «паперові» документи обов’язку немає.

Водночас пред’явлення на смартфоні фотокопій цих документів не передбачено законом. У такому випадку водій може отримати штраф на підставі ч.1 ст.126 КУпАП у розмірі 425 грн.

Новини

Популярні теми форуму

analytics