Close button

Україна звернулася до Росії через дії в Чорному морі

Україна звернулася до Росії через дії в Чорному морі

Росія має припинити незаконні дії та рішення, зокрема щодо закриття частини акваторій Чорного моря й, серед іншого, виплатити відповідну компенсацію Україні. Про таке йдеться в заяві української делегації в ООН, поширеній у понеділок на засіданні Ради Безпеки ООН з питань підтримання міжнародного миру і безпеки на морі, повідомляє Укрінформ.

Українська делегація звертає увагу членів Радбезу на численні кричущі порушення Росією прав України, передбачених Конвенцією ООН з морського права та інших міжнародних норм і принципів. Росія, зокрема, незаконно позбавила Україну можливості здійснювати свої морські права в Чорному, Азовському морях та Керченській протоці, експлуатувала суверенні ресурси України в цих водах у власних цілях.

Українська делегація нагадала, що у квітні 2021 року Росія перекрила частину Чорного моря в напрямку Керченської протоки для іноземних військово-морських кораблів і державних суден під приводом військових навчань. РФ "незаконно поводиться на морі", блокуючи комерційне судноплавство та перешкоджаючи військово-морським суднам, ідеться в заяві.

Відзначається також, що Росія посилює свій військовий потенціал в Азово-Чорноморському регіоні, зокрема, шляхом збільшення кількості військово-морських суден, у тому числі здатних нести ядерну зброю.

"Росія повинна припинити свою агресію проти України, відновити повагу до суверенітету і територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів", - заявили українська делегація.

Новини

Популярні теми форуму

analytics