Close button

На Донбасі проводять системну політику мілітаризації дітей

На Донбасі проводять системну політику мілітаризації дітей

Окупаційна адміністрація непідконтрольних районів Донецької та Луганської областей здійснює системну політику мілітаризації освіти неповнолітніх.Про це заявила уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

"Окупаційні адміністрації перепрофілюють навчальні заклади середньої освіти в кадетські корпуси військового і козацького типу, впроваджуючи компонент, який базується на принципах пропаганди ідеології, спрямованої на формування стійкого негативного ставлення до України, а також нав’язування визначених принципів віросповідання", - написала омбудсмен.

Вона зазначила, що на тимчасово окупованій території Луганської області наразі функціонують 33 кадетські класи, де посилено вивчаються предмети військової підготовки та російського православ’я, а учні зобов’язані носити військово-кадетську форму.

Денісова наголошує, що дії окупаційної адміністрації порушують статтю 8 Конвенції ООН про права дитини, якою передбачено збереження індивідуальності, включаючи громадянство, ім'я та сімейні зв'язки, а також статтю 29 Конвенції, згідно з якою освіта дитини має бути спрямована на підготовку до свідомого життя у вільному суспільстві в дусі розуміння, миру, терпимості.

Омбудсмен також повідомила, що звернулася до голови Представництва дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні з проханням сприяти додержанню прав дітей, які проживають на непідконтрольній українській владі території, та запобіганню втягування їх у збройний конфлікт.

Новини

Популярні теми форуму

analytics