Close button

Німеччина відреагувала на ліквідацію "Меморіалу" в РФ

Німеччина відреагувала на ліквідацію "Меморіалу" в РФ

Ліквідація Верховним судом Росії міжнародного історико-просвітницького товариства "Меморіал" йде всупереч із зобов'язаннями РФ у сфері міжнародного права, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Таку позицію МЗС Німеччини наводить один із німецьких інформаційних порталів.

"(Судова постанова - ІФ) суперечить міжнародним зобов'язанням щодо захисту основних цивільних прав, під якими підписалася і Росія", - заявила представник відомства.
"Рішення турбує нас (ФРН – ІФ) не в останню чергу тому що воно позбавляє голосів жертв утисків та репресій", - зазначила представник МЗС Німеччини.

Вона нагадала, що "Меморіал" вносив внесок у дослідження, документування та запобігання серйозним порушенням прав людини та своєю діяльністю, у тому числі "виражав колективну європейську самосвідомість" щодо боротьби з такими порушеннями.

Верховний суд (ВС) РФ за позовом Генпрокуратури ліквідував у вівторок міжнародне історико-просвітницьке товариство "Меморіал".

У листопаді стало відомо, що прокуратура має намір вимагати ліквідацію двох структур "Меморіалу". Один позов – про ліквідацію просвітницького товариства "Меморіал" – Генпрокуратура подала до Верховного суду. Друга заява – про ліквідацію правозахисного центру "Меморіал" – прокуратура Москви направила до Мосміськсуду.

Приводом для звернення до суду, як зазначалося у позові Генпрокуратури, стали неодноразові, грубі порушення "Меморіалом" законів РФ та інших правових актів. "Меморіал" претензії Генпрокуратури не визнав та наполягав, що законних підстав для ліквідації товариства немає.

Новини

Популярні теми форуму

analytics