Close button

Чи можлива атака РФ з Азовського моря – думки експертів

Західні ЗМІ з посиланням на розвідку США попередили, що Росія планує атакувати Україну з Азовського моря. Сайт "Сьогодні" з'ясував, наскільки реальне вторгнення з моря, чи цей плацдарм є переважним для армії РФ і чи зможуть ЗСУ зупинити наступ супротивника, повідомляє Сьогодні.

Атака з моря

25 грудня американська газета The Washington Post опублікувала статтю із заголовком "У їхньому спільному морі Україна та Росія вже щодня ризикують зіткнутися з прямим конфліктом". У матеріалі повідомляється, що за даними розвідки США, Росія планує масштабний військовий наступ на Україну за участю 175 тисяч своїх військових. Атака може статися з боку Азовського моря.

"Є підстави вважати, що берегова лінія Азова має для Росії більш серйозну стратегічну та економічну цінність, ніж східні райони України, які постраждали від війни. Йдеться про сухопутний коридор в окупований Крим та важливі портові міста Маріуполь та Бердянськ. Саме тому наступ може розпочатися в морі, яке поділяє дві країни, з наступною висадкою росіян на український берег", – йдеться у статті.

Водночас командування Військово-морських сил України повідомило, що український флот обмежений у своєму русі Азовським морем через те, що Росія регулярно закриває деякі його зони для "артилерійських навчань".

"Цього місяця українські Військово-морські сили заявили, що майже 70% Азовського моря було заблоковано для транспорту через навігаційні попередження Москви", – інформує пресслужба відомства.

Міністр оборони України Олексій Резніков заявив, що будівництво нової військово-морської бази в Азовському порту Бердянськ буде прискорено, щоб "відбити російську агресію у цьому регіоні".

Чи є перевага для РФ

Колишній заступник начальника Генерального штабу ЗСУ Ігор Романенко зазначає, що Азовське море має певну перевагу у порівнянні з іншими територіями, які противник може використати для вторгнення.

"Цей плацдарм зручний для Росії тим, що Азовське море є спільним з Україною, а наш кордон перебуває на узбережжі. Тобто російські судна можуть підійти впритул до берега, не порушивши при цьому норми міжнародного права. Враховуючи, що армія Росії в 4 рази потужніша за українську за особовим складом і технікою, а також значно виграє за кількістю сучасного озброєння, нам нелегко протистоятиме атаці", – каже Романенко.
Ігор Романенко: "Російські судна можуть підійти впритул до берега"
Ігор Романенко: "Російські судна можуть підійти впритул до берега" / Фото: Facebook

Спільне море під контролем Росії

З ним погоджується військовий експерт Олег Жданов.

"У 2003 році було підписано договір про співпрацю України та Росії в Азовському морі та Керченській протоці, згідно з яким було визначено, що Азовське море є водоймою обох держав. Проте фактично Росія стала повністю контролювати Азовське море і її військові кораблі постійно ганяють українських рибалок", – каже Жданов.

До речі, у вересні 2021 року представник США в ОБСЄ Джордж Кент заявив, що Росія продовжує блокувати вільне судноплавство у Чорному та Азовському морях, тим самим порушуючи норми міжнародного права.

Джордж Кент: "Росія порушує норми міжнародного права" Фото: скріншот
Джордж Кент: "Росія порушує норми міжнародного права" Фото: скріншот

Чи атакує Росія з боку Азовського моря

Водночас Жданов сумнівається, що Росія атакує Україну з боку Азовського моря.

"Біля узбережжя України мілководне море. Там не пройдуть великі судна, зайти зможуть лише десантні кораблі, кожен із яких перевозить батальйон солдатів та кілька БТР чи БМП", – пояснює Жданов.

Експерт зазначає, що сьогодні у складі Чорноморського флоту РФ перебувають 7 великих десантних кораблів. З них 1 корабель перебуває у ремонті, 2 – входять до так званого "сирійського експреса" і постійно постачають російські бази в Сирії продовольством, пальним, а також забезпечують ротацію особового складу. Ще один – чергує біля узбережжя Криму.

"Отже, залишається три десантні кораблі, які теоретично можуть атакувати Україну. Три кораблі доправлять до українського берега три батальйони солдатів. Це приблизно 1500 людей. З таким військом вторгатися в Україну безглуздо", – каже Жданов.
Десантний корабель перевозить батальйон солдатів та кілька БТР чи БМП
Десантний корабель перевозить батальйон солдатів та кілька БТР чи БМП / Фото: Минобороны РФ

Військовий експерт Сергій Грабський впевнений, що Генштаб РФ не розглядає вторгнення в Україну з боку Азовського моря як реальну операцію.

"Це безглуздо з погляду військової тактики. Глибина Азовського моря біля узбережжя України – 12 метрів. Осадка (глибина занурення у воду. – Ред.) десантного корабля – 6 метрів. Просування суден такого класу до берега буде для них небезпечним. Та й атака такої маленької кількості солдатів не буде ефективною, сили противника будуть знищені підрозділами ЗСУ ще на етапі висадки", – заявив експерт.
Сергій Грабський: "Вторгнення з Азовського моря безглуздо з погляду військової тактики"
Сергій Грабський: "Вторгнення з Азовського моря безглуздо з погляду військової тактики" / Фото: Facebook

Чи є сенс у "азовському вторгненні"

Експерт також не бачить доцільності такої операції.

"Не бачу сенсу у вторгненні з Азовського моря. Які завдання воно вирішить? Повний контроль над морем? У Росії він і так є. Захоплення Маріуполя та Бердянська? Ці міста не впливають на виконання стратегічних завдань", – каже Грабський.

На його думку, атака з Азовського моря може бути успішною лише як окремий компонент під час масштабного вторгнення з усіх боків, але не як основний удар по Україні.

Олег Жданов також упевнений, що загрози початку війни із Росією з боку Азовського моря немає.

"Українська армія готова відбити атаку трьох батальйонів. І в Росії це розуміють. Такий варіант у Москві можуть розглядати лише як збройну провокацію, але не як повномасштабне вторгнення", – резюмував Жданов.
Олег Жданов: "Українська армія готова відбити атаку трьох батальйонів"
Олег Жданов: "Українська армія готова відбити атаку трьох батальйонів" / Фото: Facebook

Новини

Популярні теми форуму

analytics