Close button

У МЗС та Мінкульті запідозрили РФ у хакерській атаці на урядові сайти

У МЗС та Мінкульті запідозрили РФ у хакерській атаці на урядові сайти

У МЗС України підозрюють, що за кібератакою на українські урядові сайти, що сталася в ніч із 13 на 14 січня, стоїть Росія.

Про це повідомив у Twitter журналіст BuzzFeed Крістофер Міллер із посиланням на речника МЗС України Олега Ніколенка, цитує "Страна".

"Висновки робити поки що рано, але існує давня історія російських кібератак проти України в минулому", - заявив Ніколенко у листуванні з Міллером.

За результатами дослідження Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки при Міністерстві культури та інформаційної політики, перші дані дають підстави вважати, що атака була здійснена Росією, повідомляє "24 канал".

"Українські інтернет-ресурси з початку російської військової агресії атакуються вже не вперше і навіть не вдруге. Деякі кібератаки були настільки масовими, що увійшли до світових підручників для кіберфахівців. Мета таких атак – дестабілізувати внутрішню ситуацію в країні, а також посіяти хаос і зневіру в суспільстві", – пояснили у Центрі інформаційної безпеки.

Останню масову атаку Центр фіксував після використання ЗСУ ударних БПЛА у зоні ООС на Донбасі – тоді хакери намагалися зламати сторінки українських медіа та громадських організацій.

"А ось такої масової атаки на держоргани не було давно. Припускаємо, що нинішня пов'язана з нещодавньою поразкою Росії на переговорах щодо майбутньої співпраці України з НАТО. Хакерські дії на українські держоргани також можуть бути частиною цієї психологічної атаки на українців", - йдеться у повідомленні.

На російський слід зазначає і хронологія поширення новини. Інформація спочатку з'явилася у соцмережах, далі першими публікаціями серед медіа були "зливні бачки". А далі її активно розповсюдили вже російські видання. Тим часом українські ЗМІ підхопили новину приблизно о 7-й ранку.

"Приховати "російський слід" мало б використання хакерами згадок про Волинь, ОУН – УПА, Галичину, Полісье та "інші історичні землі". Очевидно, що це зроблено навмисне, щоб кинути тінь за хакерську атаку на Польщу: Росія та її проксі давно працюють над тим, щоб посварити дві дружні сусідські країни", – додали в Центрі інформаційної безпеки.

Проте версію про причетність до атак Польщі заперечує те, що польський текст писав не носій мови. Це Центру стратегічних комунікацій підтвердили польські колеги.

Новини

Популярні теми форуму

analytics