Close button

Українські вчені відкрили ген, який відповідає за безпліддя

Українські вчені відкрили ген, який відповідає за безпліддя
Фото: wikimedia.org

Вчені українського Інституту молекулярної біології та генетики заявили про те, що змогли виявити ген, який відповідає за розлади статевого розвитку та безпліддя. Як зазначається у повідомленні Інституту, українські дослідники працювали над темою разом із колегами з Іспанії та Швейцарії, повідомляє Дзеркало тижня.

Вченим вдалося виявити ген, порушення якого у певній ділянці призводять до збою статевого розвитку і, як наслідок, викликають цілу серію ускладнень, у тому числі безпліддя. Цей ген також задіяний у складній системі, що призводить до онкологічних хвороб статевих органів.

Наголошується, що у своєму дослідженні вчені використали живі моделі, на яких можна провести експерименти та дослідити тонкі молекулярні механізми порушень, що спостерігаються у людини. Лабораторним об'єктом стала мушка-дрозофіла, у якої послідовність гена DCL3 (STARD8) дуже подібна до відповідних послідовностей в інших живих організмів (комах, хребетних, ссавців і, головне, - людини).

Робота, яку провів колектив вчених під керівництвом професора Людмили Лівшиць, відноситься до галузі фундаментальної науки, проте саме ці дослідження відкривають перспективи застосування здобутих знань у практичній медицині.

Новини

Популярні теми форуму

analytics