Close button

Автомобілі ХХ століття: чому тепер таких не роблять

"Зараз таких не роблять", - так кажуть бувалі автомобілісти, коли розповідають про переваги старих моделей. Найчастіше вони мають рацію, але чому ж сучасні автомобілі в чомусь гірше старих? Невже нинішні конструктори дурніші колишніх, повідомляє 24 канал.

Ви знаєте, в чому насправді геніальність Генрі Форда? Чи не в тому, що він винайшов конвеєр (це зробив інша людина), і не в тому, що він створив широко доступний автомобіль - а в тому, що він навчився майстерно використовувати технології для зниження собівартості.

16173__d81bace8-a93d-48b1-af37-74e0306f7

І з легкої руки старовини Форда автовиробники донині вичавлюють з технологічних процесів і варіантів конструкцій все більше і більше можливостей для здешевлення продукції.

При цьому автомобіль, дешевшаючи (для виробника), не втрачає в головному - залишається надійним і практичним. Але в чомусь все ж втрачає - наприклад, в довговічності, ремонтопридатності, міцності.

Цікаво розглянути еволюцію здешевлення автомобілів на конкретних прикладах.

  • Ходова частина. Підвіска типового автомобіля середини ХХ століття була більш комфортною на нерівностях, краще поглинала поштовхи і приховувала вибоїни. Але по влаштуванню вона як правило була складніше нинішньої, у сучасних масових машин вдвічі менше важелів і відповідно шарнірів. Звичайно, сучасний McPherson добре тримає машину на швидкості, але зробити його таким же комфортним, як паралелограмна двухричажка "Жигулів" або старих "американців", практично неможливо. Зате нинішня ходова і коштує дешевше, і зручніше для конвеєрного складання, а це при нинішній якості доріг (в розвинених країнах) більш істотні фактори.
16173__8f37001e-7293-465d-8a5e-26735a345

Підвіска типу Mc Pherson (праворуч на фото) набагато простіше і дешевше багаторичажки (зліва на фото), тому встречатся сьогодні набагато частіше.

  • Система охолодження Сьогодні на легковику не зустріти "вічних" латунних радіаторів, паяних олов'яним припоєм - їх замінили скріплені клеєм пластикові бачки і алюмінієві стільники. Пластик тріскається, алюміній коррогує, клей з часом "відстає" - але зате збірку з таких компонентів простіше автоматизувати, та й матеріали дешевше. За цих же міркувань багато металеві фланці і патрубки замінили пластмасовими. Цікаво, що при цьому конструктори дружно відмовилися від ще більш простого і дешевого повітряного охолодження, що взагалі не має радіаторів і фланців. Але з іншої причини: мотори- "воздушники" складніше і дорожче модернізувати, форсувати, змінювати обсяг і потужність.
  • Повсюдний пластик. Так, сьогодні в екстер'єрі замість металу використовується все більше пластика, який дешевше і більш технологічний в умовах масового виробництва. Але його важче відновлювати після ДТП, так що зазвичай пластикові деталі доводиться не рихтувати, а замінювати цілком. Автовласник тут в програші в порівнянні з виробником, який суттєво економить на матеріалі і його обробці.
16173__671a7575-79ab-43e4-ab96-2adfebf0e

Без електронних сканерів і тестерів сучасний автомобіль обслужити не вийде - навіть якщо це звичайне планове ТО.

  • Електроніка. Електронні пристрої хороші всім, крім того, що для їх обслуговування потрібні не викрутка і ключ, а інші електронні пристрої - з відповідним софтом і навченим діагностом на додачу. Однак, штампувати електронні чіпи для автовиробника дешевше, ніж організувати механічне управління системами (харчування, запалювання, гальмування та ін.) Відповідно до нинішніх вимог - тому довелося пожертвувати доступністю обслуговування.
  • Деталі в зборі. Багато "витратні матеріали" на сучасних машинах змінюються тільки в зборі з більшими деталями, на яких вони встановлені: підшипники - тільки разом з маточинами, хрестовини - разом з карданами, кульові опори - тільки разом з важелем і т.п. Перш за все, це спрощує конвеєрне складання вузлів і агрегатів, ну а в ремонті, навпаки, за цю економію віддувається власник. В якості компенсації виробник пропонує високу довговічність деталей- "расходників", хоча і "відокремлюються" вузли свого часу могли працювати не менше.
16173__cc9eb74e-f043-4d74-b0e9-645d812a5

У багатьох моделей шарніри і сайлентблоки вважаються одним цілим з важелем підвіски. Якщо його тіло з алюмінію, обійти проблему народними засобами важко подвійно.

  • Оздоблення салон а. М'яку обробку торпедо і дверей сьогодні ще пошукати навіть в С-класі, але ж колись таку застосовували на бюджетних "Запорожцях". Виправдань тут бути не може: автовиробники просто привчили нас до економії на непростому техпроцесі отримання м'якої пластикової поверхні. Одне втішає: сучасні "дубові" панелі не травмують пасажирів при аваріях точно також, як старі м'які.
16173__f012c581-a0eb-48e6-a076-ec0a9b545

У сучасних машин структура кузова ретельно розрахована. Але через економію металу в другорядних зонах кузов може страждати при нештатних навантаженнях.

  • Тонкий метал кузова. Метал зовнішніх деталей кузова справді тонше, ніж це було на автомобілях 1970-х і вже тим більше 1960-х років. Але це лише - полегшення зовнішньої оболонки, а несучі елементи кузова, навпаки, навчилися робити з високоміцних сталей, притому відштамповані з них деталі мають змінний перетин. Що дозволяє без збільшення маси зробити кузова більш жорсткими і правильно м'ятими при ДТП.

Такі реалії: змінюється світ, змінюється суспільство, змінюються і товари, в тому числі і автомобілі. Вплинути на це за великим рахунком ми не в силах, залишається тільки вибирати машини вищого класу, які дають споживачеві більше зручностей - хоча і за більші гроші. Трішки образливо, правда, що багато хто з цих зручностей раніше були доступні власникам бюджетних моделей - і без доплати.

Новини

Популярні теми форуму

analytics