Close button

12 навичок, за які вам будуть платити більше

12 навичок, за які вам будуть платити більше

Ринок праці постійно змінюється, а разом з ним і образ ідеального кандидата. Розповідаємо про найбільш затребуваних компетенціях майбутнього, щоб ви могли отримати їх уже зараз, повідомляє Лайфхакер .

1. Базові знання верстки

Є безліч конструкторів з вбудованим візуальним редактором, в яких можна швидко створити сайт і лендінг або красиво зверстати листа. Але у всіх цих сервісів дуже обмежений функціонал. Якщо буде потрібно зібрати нестандартний лендінг, опублікувати статтю в корпоративному блозі або придумати дизайн для email-розсилки, краще мати базові знання HTML-верстки і CSS.

2. Основи гейм-дизайну

Багато з покоління Y і Z, яким зараз від 20 до 30 років, виросли на комп'ютерних іграх. Тому і в повсякденних сервісах їм хочеться бачити елементи гейміфікації. Базові знання про гейм-дизайн та ігрову механіку будуть особливо корисні тим, хто займається освітніми програмами або просуванням продуктів.

3. VR- і AR-технології

Ці досягнення діджитал-ери давно перестали бути інструментом тільки розважальної індустрії. Такі технології в перспективі будуть широко використовуватися для навчання, комунікації і більш швидкого отримання інформації про продукти. Просунуті компанії вже зараз проводять тренінги співробітників із застосуванням VR-окулярів або інших подібних гаджетів.

Вам необов'язково глибоко занурюватися в тему VR- і AR-інтерфейсів, якщо ви не плануєте займатися їх розробкою або просуванням. Але корисно мати хоча б приблизне уявлення про те, як вони влаштовані.

4. Знання іноземних мов

Володіння англійською мовою при пошуку високооплачуваної посади давно перестало бути перевагою перед іншими кандидатами: тепер це необхідність. Без цієї компетенції розробник не зможе вивчати документацію для нової мови програмування, PR-фахівець - спілкуватися з іноземними клієнтами та представниками ЗМІ, а ведучий менеджер - виступати на зарубіжних галузевих конференціях.

А ось знання ще однієї поширеної мови дійсно може принести додаткові очки при пошуку роботи. Навіть якщо ви володієте китайським, але претендуєте на посаду, де він не буде використовуватися, це все одно плюс. Для роботодавця це буде сигнал про те, що ви дійсно легко навчаєтеся новому і цілеспрямована людина.

5. Володіння широким спектром програм і ОС

Уявіть, що ви все життя користувалися Windows і влаштувалися на нову роботу в медіа, креативне агентство або технологічну компанію. Можливо, там замість звичної операційної системи вас зустріне macOS. Якщо труднощі адаптації до нової програмної оболонки триватимуть довше першого тижня, ви будете працювати не дуже продуктивно і зіпсуєте враження про себе у нових колег.

Звичайно, всі продукти, які існують на ринку, у вас точно не вийде вивчити. Але варто розширювати свій кругозір і пробувати працювати з різними програмами. Вже зараз у порядку речей, коли, наприклад, email-маркетолог може сам зробити макет листа без допомоги frontend-розробника, а SMM-менеджер - зняти і змонтувати на комп'ютері простий відеоролик.

6. Обробка великої кількості даних

Аналіз великої кількості інформації допомагає розвивати бізнес, особливо пов'язаний зі застосуванням штучного інтелекту. Менеджеру проєктів або продукту в технологічному стартапі варто вивчити основи машинного навчання і data science. Це потрібно для того, просто щоб в деталях розуміти, з чим саме він має справу, і говорити на одній мові з командою розробників.

7. Тайм-менеджмент і самодисципліна

Ці навички особливо знадобляться при віддаленій роботі, яка стає все більш популярною. Бізнесу вигідні співробітники поза офісом. Адже для них не потрібно передбачати окреме робоче місце і витрачати гроші на обладнання. До того ж компанії можуть найняти кваліфікованих фахівців з різних куточків світу.

Якщо ви не можете працювати з дому і потребуєте у дуже чіткому «мотиваторі» у вигляді начальника за вашою спиною, то в майбутньому вам доведеться складно.

8. Критичне мислення

Для покоління наших батьків засоби масової інформації були авторитетними джерелами, яким більшість довіряло за замовчуванням. Сьогодні, в епоху фейкових новин ситуація розгорнулася на 180 градусів. Практично будь-яке повідомлення в медіа або соціальних мережах, особливо резонансне, варто перевіряти. Уміння критично поглянути на інформацію і відрізнити дурість та провокацію від реальності стало дуже важливим.

9. Креативність

Роботи та програми поступово замінюють людей. Під ударом знаходяться представники професій, які передбачають рутинні дії. Це менеджери кол-центрів, співробітники технічної підтримки, касири, продавці і багато інших. Тому в майбутньому роботодавці набагато більше цінуватимуть людей, що пропонують нестандартні рішення задач і творчий підхід.

10. Швидка здатність до навчання

У нові програми, дизайнерські тренди і мови програмування потрібно буде вникати оперативно. В багатьох сферах вже зараз стрімко впроваджуються технології майбутнього. І чим швидше ви зможете їх засвоювати, тим простіше буде рухатися вгору по кар'єрних сходах. А чи буде у вас це виходити, залежить і від самодисципліни, і від гнучкості вашого мислення, і, звичайно, від бажання.

11. Толерантність і емпатія

Гомофобія, фет-фобія, ейджизм, сексизм і расизм не допоможуть вам досягти високої посади і зарплати. Швидше навпаки: в деяких компаніях через агресивні упередження можна втратити роботу. Світ навколо нас змінюється. Те, що раніше вважалося табу, сьогодні стає варіантом норми. Тим, хто не здатний це прийняти, доведеться важко: консерватизм і шовінізм явно не в ціні.

12. Презентаційні навички

Виступи на конференціях, презентації продукту, переговори з партнерами, зйомки корпоративного відео - в цих та багатьох інших ситуаціях вам знадобляться ораторські та комунікативні навички. Навряд чи можна побудувати кар'єру, дивлячись виключно в екран монітора або іншого гаджета. Контактувати і домовлятися з людьми, дотримуючись дистанції, необхідно.

Новини

Популярні теми форуму

analytics