Close button

Як використовувати побутову хімію без нанесення шкоди здоров'ю

Як використовувати побутову хімію без нанесення шкоди здоров'ю

Експерти звернули увагу українців на правильний вибір побутової хімії та розповіли про найнебезпечніші миючі засоби, повідомляє РБК-Украина.

Миючі засоби - в списку найсильніших побутових алергенів. Прояви різні - від подразнень на шкірі до безперервного кашлю. І така реакція може виникнути у будь-кого.

"Можуть бути опіки дихальних шляхів, напади задухи, отруєння хлором, можуть бути алергічні контактні дерматити, екземи", - розповіла алерголог Олена Бачинська.

Засоби для прибирання можуть містити небезпечні сполуки з фенолу і крезолу, а також нашатирний спирт. Саме ці складові можуть вплинути на роботу нирок, печінки, подразнювати слизову очей і дихальних шляхів. Тому, перед тим, як придбати той чи інший засіб, експерти радять детально перевіряти його складу.

Серед небезпечних елементів в засобах полірування підлоги і меблів можуть бути: нітробензол, нафтові дистиляти. Прояви: блювота, задишка, ракові захворювання.

Відбілювачі і освіжувачі повітря слід перевірити на наявність гідрохлориду та гіпохлориту натрію, адже саме ці елементи можуть викликати алергію і шкірні екземи.

"Люди, які постійно прибирають - знають, який це енергоємний процес, під час якого частота дихання досить висока і, відповідно, всі ці пари з такою ж силою і швидкістю входять в наші дихальні шляхи", - коментує інфекціоніст Євгенія Менжуліна.

Тому перше правило безпечної прибирання - одягайте маску. Друге - щоб уникнути алергічних реакцій на вашій шкірі, не забудьте рукавички. Третє - ні в якому разі не змішуйте засоби.

"У моїй практиці зустрічалося багато реакцій: і токсичних, і опіків через реакцію двох засобів, які не можна змішувати. Припустимо, засоби з хлором - вони випаровуються, а пари хлору небезпечні", - розповіла Бачинська.

До речі, після миття посуду на поверхні все одно залишається 20-40% миючого засобу. Видавлюйте його тільки на губку, в невеликій кількості, але не на саму тарілку, ретельно промивайте посуд і змивайте засоби для чищення з усіх поверхонь. А ще під час і після прибирання потрібно добре провітрити приміщення, також провітрюйте кімнату і після освіжувачів повітря.

Новини

Популярні теми форуму

analytics