Close button

Тварина, здатна скласти конкуренцію людині

Тварина, здатна скласти конкуренцію людині

, повідомляє РИА Новости.

Мозок восьминога за складністю можна порівняти з собачим. Будовою він кардинально відрізняється від мозку хребетних, що, мабуть, не заважає ефективно його використовувати.

Ці головоногі здатні редагувати власний геном, пристосовуючись до самих несприятливих умов проживання, і цілком могли б в майбутньому скласти конкуренцію людині.

Примати моря

У кінці 1990-х років канадські вчені спостерігали за вісьмома молодими восьминогами Enteroctopus dofleini. Кожному давали по чотири порожніх пластикових баночки, заповнених повітрям, - дві чорні і дві білі. Баночки не тонули, ніж дуже зацікавили тварин, які то хапали їх щупальцями, то відкидали струменем води. Восьминожної уваги вистачило на півгодини, після чого вони втратили до баночок інтерес.

Подібна поведінка не мало ніякого адаптивного сенсу, а значить, вирішили вчені, тварини просто розважалися. Так головоногі молюски стали першими безхребетними, за якими біологи визнали здатність грати. До цього ігрову поведінку спостерігали тільки у ссавців і птахів.

Трохи пізніше з'ясувалося, що бажання розважитися ніяк не залежить від статі і віку восьминогів. Біологи опускали в акваріуми кубики лего, і ними однаково захоплювалися як самці, так і самки.

Далі більше. По-перше, дослідження продемонстрували, що у головоногих є зачатки особистості і вони вміють розрізняти людей. В експериментах канадських вчених тварини по-різному реагували на кожного з двох добровольців - міняли колір і напрям щупалець. По-друге, підводні "інтелектуали" виявилися здатні вирішувати складні нестандартні завдання, з якими ні вони самі, ні їхні предки не зустрічалися.

По-третє, деякі види - наприклад, великі тихоокеанські смугасті восьминоги - відрізняються досить складною соціальною і шлюбною поведінкою. Вони живуть у групах по сорок особин і спільно полюють. Крім того, в період розмноження самець і самка можуть по кілька днів не розлучатися, ділитися їжею і навіть "цілуватися" - стикатися дзьобами і присосками на щупальцях.

Вісім розумних ніг

Всі ці особливості у морських головоногих формувалися незалежно від еволюції хребетних. Останній їх загальний предок жив майже вісімсот мільйонів років назад, що позначилося не тільки на зовнішньому вигляді, але і на внутрішній будові.

Крім трьох сердець, ці тварини мають дуже незвичайним мозок. Він містить майже п'ятсот мільйонів нервових клітин - не так багато в порівнянні з людськими 85 мільярдами, але цілком можна порівняти з кількістю нейронів у мозку собаки. Однак у восьминогів клітини більші і інакше розподілені по тілу. Якщо у людей велика частина нейронів зосереджена в мозку, то у головоногих на цей орган доводиться тільки близько десяти відсотків. Ще 30 відсотків розташовані у великих зорових частках. Решта - в гангліях - скупченнях нейронів на кінцівках.

Іншими словами, кожне восьминоже щупальце - це своєрідний міні-мозок, який, як з'ясували вчені з Єврейського університету в Єрусалимі, може діяти самостійно. Центральний орган тільки запускає необхідну поведінкову реакцію, а як її виконати, кінцівки "вирішують" самі.

При цьому щупальця восьминога здатні на досить складні самостійні дії: змінити колір або відрізнити чужу кінцівку від своєї власної. Більш того, ампутоване щупальце протягом цілої години рухається і реагує на подразники. Утримує одні предмети, відштовхує інші і навіть може поповзти подалі від господаря.

Крім цього, у восьминогів відмінний зір - їх зіниця досконаліша людської, у них прекрасна короткострокова і довгострокова пам'ять.

Сам собі редактор

На думку міжнародної групи дослідників, когнітивні здібності восьминогів і їх досить великий мозок - результат жорстокої конкуренції з рибами і морськими хребетними.

Близько ста мільйонів років тому різко посилилася різноманітність лучеперих риб - трапилася так звана Мезозойська морська революція. В результаті предкам кальмарів і восьминогів довелося не тільки боротися за харчування і життєвий простір з рибами, а й вчитися рятуватися від хижаків. Звідси втрата зовнішньої раковини (багато морських хребетних навчилися розбивати захисні панцирі молюсків), реактивний рух, швидка зміна забарвлення у відповідь на подразники, чорнильний мішок і найбільш розвинений інтелект серед безхребетних.

Океанологи виявили в особливих пігментних клітинах у шкірі восьминогів особливі білки, схожі за своєю структурою на ті ланцюжки амінокислот, які допомагають нашим очам бачити світ.

Крім того, восьминоги обзавелися ще однією важливою перевагою: вони навчилися редагувати власні гени. Це допомагає їм адаптуватися до умов середовища і робить їх ще розумнішими.

Йдеться про зміну матричної РНК. Цей проміжний переносник інформації синтезується на матриці ДНК і служить для рибосом свого роду інструкцією по збірці білків. Якщо все йде в штатному режимі, то послідовність амінокислот у білку точно відповідає порядку нуклеотидів в гені, який його кодує.

Вчені розшифрували геном загадкового гігантського кальмара

Але іноді при синтезі мРНК нуклеотид аденозин перетворюється в інозин - це відбувається завдяки особливим ферментам. Така зміна дозволяє дуже точно налаштовувати функції білків, але використовується досить рідко. Так, в організмі людини подібних білків не більше трьох відсотків.

А у восьминогів, за підрахунками дослідників, їх до 60 відсотків. Причому серед білків, створених на основі зміненої мРНК, виявилися і ті, що відповідають за з'єднання нейронів. Швидше за все, саме вони дозволяють головоногим використовувати складні поведінкові сценарії. Однак реакцію мРНК уповільнює зміна генома і, як наслідок, еволюцію самих восьминогів.

Новини

Популярні теми форуму

analytics