Close button

Сухі тропічні ліси знаходяться під загрозою

Сухі тропічні ліси знаходяться під загрозою

Згідно нових досліджень, сухі тропічні ліси більш вразливими до наслідків глобального потепління, ніж передбачалося, повідомляє The Guardian.

Деякі тропічні ліси дуже вологі, але інші процвітають в більш сухому кліматі. І вчені вважали, що ці більш сухі ліси будуть краще пристосовані до посухи і, Отже, зможуть краще долати наслідки кліматичного кризи.

Але нове дослідження показує протилежне. Лісу з більш посушливим кліматом демонструють більшу втрату біорізноманіття та зниження здатності підтримувати велика різноманітність видів диких тварин і рослин при впливі більш високих температур. В більш вологих лісах з цілорічним кількістю опадів спостерігається меньшее зміна біорізноманіття.

Були досліджені вологе та сухе тропічні ліси в Західній Африці. Сухі лісу вже перебувають на межі переломного моменту, внаслідок чого наступні роки спекотних і сухих умов можуть призвести до швидкої трансформації. Вологі лісу зможуть краще протистояти тривалим більш спекотним і сухим періодами через великі запасів вологи в стовбурах дерев і ґрунтах. Але вчені не знають, як довго вони зможуть залишатися стійкими.

За словами автора дослідження, опублікованого в журналі Nature Communications, отримані результати повинні сприяти зусиллям по збереженню що залишилися областей з густими лісами. В Африці швидко зростають масштаби збезлісення, що створює загрозу для більшої частини життєво важливих світових поглиначів вуглецю і зон біорізноманіття.

Сухі ліси є домом для широкого спектру рослин і диких тварин. Наприклад, серед видів, знайдених в більш сухих лісах, є дерево Афіна (Strombosia pustulata), що дає тверду деревину, стійку до термітів; і дерево лімба (Terminal superba), що використовується для лікування ран і малярії у традиційній африканській медицині.

Новини

Популярні теми форуму

analytics