Close button

США відкидають претензії Китаю в Південно-Китайському морі

США відкидають претензії Китаю в Південно-Китайському морі

США в понеділок відхилили спірні претензії Китаю на морські ресурси в більшої частини Південно-Китайського моря, повідомляє Reuters.

Держсекретар США Майк Помпео в своїй заяві заявив, що Китай не пропонує чіткої правової основи для своїх амбіцій в Південно-Китайському морі і роками використовує залякування проти інших прибережних держав Південно-Східної Азії.

США давно протистоять обширним територіальним претензіям Китаю на Південно-Китайське море. Влада країни регулярно відправляють військові кораблі через стратегічний водний шлях, щоб продемонструвати свободу судноплавства.

"Світ не дозволить Пекіну розглядати Південно-Китайське море як свою морську імперію", - сказав Помпео.

Посольство Китаю у Вашингтоні заявило, що звинувачення "абсолютно невиправдано".

"Під приводом збереження стабільності (США) влаштовує демонстрацію сили, нагнітає напруженість і провокує конфронтацію в регіоні", - йдеться в заяві.

Заяву США підтримує рішення, прийняте чотири роки тому в згідно з Конвенцією ООН з морського права. Постанову визнало недійсним більшість претензій Китаю на території в Південно-Китайському морі.

Китай претендує на 90% потенційно багатого енергоресурсами Південно-Китайського моря. Але Бруней, Малайзія, Філіппіни, Тайвань і в 'єтнам також претендують на території, через які проходить близько 3 трлн. дол. на рік. Пекін побудував бази на атолах регіону, але заявляє, що його наміри носять мирний характер.

Для визначення територіальних вимог у Південно-Китайському морі Китай використовує так звану лінію дев 'яти пунктирів. Вона охоплює майже всі морські території площею 3,5 млн. квадратних кілометрів.

Новини

Популярні теми форуму

analytics