Close button

Падіння ВВ України вдарить по кишенях громадян

Падіння ВВ України вдарить по кишенях громадян

В Україні знизився ВВП - валовий внутрішній продукт. Держслужба статистики підрахувала, що в порівнянні з груднем минулого року за I квартал нинішнього року він зменшився на 0,7%, повідомляє Сегодня.

А в порівнянні з I кварталом 2019 року - на 1,3%. У грошах це мільярди гривень. А от доходи українців у I кварталі збільшилися.

Чому у нас ВВП став менше, яким він може бути в II кварталі і за весь 2020 рік, а також як зміна обсягів та структури ВВП позначається на рівні доходів пересічного українця.

Що таке ВВП

Макроекономіка визначає ВВП як ринкову вартість усіх вироблених у країні за рік кінцевих (призначених для безпосереднього вживання) товарів і послуг. ВВП буває номінальний, тобто що не враховує інфляцію, і реальний, який її враховує.

Тобто кожен з нас, відрахувавши до держбюджету податки зі своєї зарплати, купивши щось в магазині чи проїхавши в транспорті, автоматично робить внесок у збільшення ВВП. І навпаки - зменшення зарплат, зниження витрат на покупки автоматично роблять ВВП менше. Виходить, що чим більше ВВП на душу населення, тим вище рівень життя в країні.

В Україні номінальний ВВП за I квартал 2020 року становив, за даними Держстату, 845,83 млрд грн, або трохи більше за 20 тис. грн на кожного українця. Падіння ВВП, у порівнянні з груднем минулого року склало близько 6 млрд грн, порівняно з I кварталом 2019 року - близько 11 млрд грн.

Читайте також: економіст пояснив, як вигідно зберігати гроші

Для порівняння: за підрахунками світового банку, в США ВВП на душу населення в 2019 році був 55,3 тис. доларів, в Україні - 3,2 тис. доларів. Найвищий у світі ВВП на душу населення в Люксембурзі - 111 тис. доларів, найнижчий - в африканській країні Бурунді: 200 доларів. Україна за рівнем ВВП на душу населення знаходиться в кінці першої сотні країн (всього їх у рейтингу 187) в одній компанії з Бутаном і Йорданією. У наших сусідів - поляків ВВП на душу населення склав в 2019 році 17 400 доларів (40-е місце в рейтингу).

Хто скільки вклав в загальний котел

Ми виділили основні галузі, розрахувавши за даними Держстату їх внесок у відсотках у ВВП країни в I кварталі.

04iwxpscm__big.jpg

Якщо згадати, що в 2019 році ВВП України склав 4 трлн грн, то нескладно підрахувати: I квартал, навіть з урахуванням падіння в порівнянні з I кварталом 2019 року, дав всього 21% від можливого річного ВВП.

Але, як роз ’ яснив нам президент українського аналітичного центру Олександр Охріменко, щорічно в першому кварталі рівень ВВП традиційно найнижчий, а найвищий - у третьому і четвертому кварталах. Чи вдасться надолужити згаяне, Враховуючи, що, за прогнозами Мінекономіки, падіння ВВП у другому кварталі 2020 року склало 4,5%, а з початку року - 5,9%? Про це трохи нижче, а поки Розглянемо, як зростання або падіння ВВП впливає на товщину гаманця пересічного українця.

ВВП і рівень життя

За оцінкою члена економічного дискусійного клубу Олега Пендзина, структура нашого ВВП близька до структурі ВВП низки країн Східної Європи, але є і принципові відмінності, на жаль, не на нашу користь.

"В Україні частка промисловості у ВВП становить 19%. Наприклад, у Словаччині промисловість дає 24% ВВП, в Польщі і Туреччині - по 22%, - аналізує Олег Пендзин. - але в Польщі переробна промисловість дає 17% ВВП, а видобувна - 5%, в Словаччині - 20% і 4%, у Туреччині - 19% і 3%. Агросектор у нас дає 9% ВВП, в Словаччині - 5%, в Польщі - 2,5%. Будівництво у нас дає 3% ВВП, в Словаччині - 8%, у Туреччині - 7%.А додаткова вартість (тобто зароблені гроші) набагато кращий у переробній промисловості, будівництві, ніж в агросекторі. Така ж ситуація в транспорті, торгівлі, організації харчування та проживання. Тобто якщо, Припустимо, на 1% падає промисловість, то втрати доходів населення набагато менше, ніж якщо на 1% буде падіння ВВП в торгівлі або сфері послуг. Головна проблема України в тому, що у нас висока частка сільського господарства і низька частка переробної промисловості ".

Тому висновок експерта: на товщину "масла" на хлібі українця в першу чергу впливають саме транспорт, торгівля, організація харчування та проживання. Які, за статистикою, у другому кварталі через карантин втратили найбільше.

"У сучасному світі все змінилося - давно немає проблеми щось зробити, є проблема його продати, - говорить Олександр Охріменко. - В промисловості через автоматизації та роботизації залишається все менше людей. Вони перетікають в сферу торгівлі та послуг. Саме тут в Україні спостерігається найбільше падіння ВВП, і статистика за другий квартал це покаже. Зміниться у другому кварталі і структура ВВП - частка промисловості, агросектору виросте, частка торгівлі, транспорту, громадського харчування впаде. Тобто ВВП впаде в секторах, де зайнято більшу кількість працівників у порівнянні з промисловістю. Люди втратять у зарплатах, зросте безробіття. Ось воно - вплив зміни ВВП на рівень життя населення. Саме цей його сегмент є сьогодні найбільш динамічним у загальній структурі ВВП ".

Експерт також пояснив, що саме у торгівлі та сфері послуг висока додаткова вартість і швидка оборотність коштів, це дозволяє швидко і заробляти. В промисловості кожна вкладена гривня обертається рік і більше, а в торгівлю - тиждень-два. Це швидко позначається на зростанні або падінні ВВП.

Читайте також: економіст, який студентом потрапив яйцем в Януковича, став топ-менеджером УЗ

Падіння ВВП може бути понад 15%, як у 2015 році

Експерти песимістично оцінюють ситуацію з ВВП України в нинішньому році.

"За час карантину промисловість втратила набагато менше, ніж торгівля, транспорт, організація харчування та проживання, це підтверджують і дані держстатистики, - говорить Олег Пендзин. - голова нашого Кабінету Міністрів сподівається на зростання ВВП у другому півріччі мінімум на 1%, тобто ВВП впаде за рік приблизно на 4-4,5%. А за прогнозом МВФ, падіння складе 8,2%, тобто ще мінус 2,3-2,5% за друге півріччя ".

Олег Пендзин уточнив, що в зоні ризику, як і раніше, сфера послуг, яка, як ми вже зрозуміли, дає зайнятість Великій кількості людей і забезпечує швидкий обіг капіталу. Ще одне джерело доходів буде втрачений - це перерахування трудових мігрантів. Якщо у I кварталі вони перерахували в Україну близько 5 млрд доларів, то в II кварталі майже нічого. То ж очікується і в другому півріччі.

Це вдарить з торгівлі: немає покупців - постраждають продавці. Причому це не тільки базари, але і більш великий ринок: будівельний, побутової техніки, автомобілів і т. Д. Падіння очікує будівництво автоперевезення, виробництво меблів, ресторани, туристичну сферу.

Олександр Охріменко не виключає, що в II кварталі ВВП впаде на 10%. Падіння відбудеться саме за рахунок торгівлі та сфери послуг. Карантин найсильніше їх торкнувся.

"Побоююся, якщо карантин триватиме ще півроку, то падіння ВВП може бути можна порівняти з тим, що було в 2015 році - понад 15%. Це серйозно вдарить по доходах населення ", - резюмував Олександр Охріменко.

Тобто, за прогнозами експертів, в цьому році економіці України не тільки не вдасться надолужити втрати, але її може чекати відкат до показників ВВП п 'ятирічної давності.

Новини

Популярні теми форуму

analytics