Close button

Хто і навіщо продає "золоті паспорти"

Хто і навіщо продає "золоті паспорти"

Країни Карибського басейну, які зазнали величезні втрати у сфері туризму через пандемії коронавірусу, улаштували розпродаж "золотих паспортів". Громадянство надають в обмін на інвестиції, і зараз ціна питання набагато менше. За даними фахівців у області інвестиційній імміграції, в розпал пандемії попит подвоївся. Кому і навіщо потрібні такі послуги і скільки вони коштують, повідомляє РИА Новости.

Туризм зник

Ще в березні аналітики попередили: епідемія повергне Карибські держави в шок - через структури економіки і високої залежності від доходів туристичної галузі. Так, наприклад, на Багамах, Барбадосі та Ямайці внесок туризму у ВВП - 34 48 відсотків.

За розрахунками світового банку і Всесвітньої Ради з туризму та подорожей, найбільш негативний сценарій, що враховує ризики другої хвилі, передбачає, що до кінця року турпотік в регіон впаде на 75 відсотків.

Це означає, що ВВП, наприклад, Багамських островів скоротиться на чверть. За попередніми оцінками, обвал тургалузі обійдеться країнам Карибського басейну в 44 мільярда доларів. Для порівняння у минулому році туризм приніс регіону майже 59 мільярдів.

Потрібно шукати варіанти додаткового фінансування, вказують економісти.

Великі знижки

Позбувшись ключового джерела доходів, острівні держави намагаються поповнити скарбницю, пропонуючи громадянство в обмін на інвестиції, так звані "золоті паспорти".

Відповідні програми для багатих іноземців діють у більшості Карибських країн. І тепер ця послуга значно здешевіла.

Так, наприклад, Сент-Люсія до кінця року знизила поріг необхідних інвестицій вдвічі: до 250 тисяч доларів на людину чи 300 тисяч доларів на сім 'ю з чотирьох людей.

Сент-Кітс і Невіс опустили ціни на чверть. В рамках "спецпропозиції", чинного до кінця року, громадянство для сім 'ї з чотирьох осіб обійдеться в 150 тисяч доларів - гроші потрібно внести в місцевий Фонд сталого розвитку.

У сусідів, наприклад, в Гренаді та в Домініці, і того менше: 100 тисяч.

"Зараз, коли туризм у застої, нам доводиться вишукувати інші джерела доходів для підтримки економіки", - пояснив ліс Хан, керівник Департаменту з питань громадянства за інвестиції Сент-Кітс і Невіс.

В умовах повсюдного закриття кордонів іноземний паспорт - чи не єдиний спосіб їздити по світу. Карибське громадянство забезпечує безвізовий режим з сотнею держав, включаючи велику Британію та Італію.

Причому тим, хто набуває паспорти країн Карибського басейну, не треба залишати рідні домівки, підкреслюють експерти. В цьому відмінність від європейських країн, таких як Мальта і Кіпр, де до того ж та інвестиційні вимоги набагато вище.

Так, громадянство Мальти і Кіпру обійдеться в один-два мільйони євро. І на цих островах треба пожити. Тому, вважають в Best Citizenships, швидше за все, у них число заявок різко впаде.

Портрет інвестора

За даними компанії Henley & Partners, яка спеціалізується на інвестиційній імміграції, за перші три місяці цього року попит на друге громадянство виріс на 42 відсотка. За інформацією влади острівних держав, основні здобувачі "золотих" Карибських паспортів - жителі Китаю та Близького Сходу. Не відстають і росіяни.

Як розповіла Олена руда, директор з розвитку Immigrant Invest, число заявок з січня збільшилася більш ніж в два рази. Перш за все росіян цікавлять країни "Шенгену" і Великобританія.

Типовий портрет інвестора - підприємець з статком від двох до десяти мільйонів доларів.

"Заможні бізнесмени, не плануючі їхати, за допомогою другого паспорта хочуть вирішити візові питання. Одне з ключових завдань - можливість ведення бізнесу в інших юрисдикціях, де є обмеження для росіян, наприклад в Гонконзі. Це і реєстрація підприємств, і торгових марок, і права власності ", - уточнила руда.

За словами Олега Лемешко, юриста-міжнародника компанії Elma Global, "Золотий паспорт" суттєво полегшує і взаємодію з банками. Через санкції у багатьох упереджене ставлення до росіян: без пояснення причин відмовляють у відкритті рахунку.

На відміну від Шенгенської візи, отримати такий документ за кілька днів не вийде. "Найшвидший варіант - громадянство Вануату, процедура займає приблизно півтора місяця", - повідомили в Immigrant Invest. Для країн Карибського басейну з урахуванням збору документів процес займе від чотирьох до шести місяців.

Експерти чекають буму на цьому ринку - подібно до того, що був у 2008-2009-му в розпал глобальної фінансової кризи.

Новини

Популярні теми форуму

analytics