Close button

Чи ефективний ультрафіолет проти коронавірусу

Чи ефективний ультрафіолет проти коронавірусу

Ультрафіолетове випромінювання сонячного спектра швидко і ефективно знищує коронавірус і тому може активно використовуватися в боротьбі з covid 19, заявив італійський імунолог, професор міланського державного університету Маріо Клерічі, повідомляє РИА Новости.

Вчений керував спільним дослідженням біологів і фізиків. На першому етапі вони помістили вірус SARS cov 2 в краплі води, відтворюючи ефект, який виникає під час кашлю або чхання інфікованого коронавірусом людини.

При цьому використовувалися три різних концентрації вірусу. Низька концентрація приблизно відповідала ситуації, за якої в кімнаті знаходиться заражений осіб, висока - з Положенням хворого з важкою формою covid 19, дуже висока - взагалі не мала аналогів в реальному житті.

Всі ці матеріали вчені піддали різним дозам сонячного випромінювання в короткохвильовому діапазоні - ультрафіолету з (УФ -с). В результаті з 'ясувалося, що вплив УФ-випромінювання навіть у малих дозах буквально протягом декількох секунд здатне привести до інактивації вірусу, розповів агентству Клерічі.

Учений нагадав, що УФ -с повністю поглинається при проходженні сонячних променів через земну атмосферу. Тому свій наступний експеримент міланські імунологи поставили вже з ультрафіолетом довгохвильового (УФ - а) і середньохвильового діапазону (УФ - в), тобто з тією частиною сонячного випромінювання, яка досягає поверхні землі, нагріває повітря, а також впливає на людину, зокрема викликаючи появу засмаги.

"Результат був та ж сама: мінімальна доза сонячного випромінювання в лічені секунди знищувала коронавирус в крапельках води практично на 100%. Що це означає? Сонячні промені, проникаючі влітку в земну атмосферу, здатні практично повністю вбивати вірус, який міститься у крапельках слини, які виникають при кашлі або розмові з інфікованою людиною ", - наголосив професор.

За його словами, саме цим пояснюється нинішнє зниження захворюваності covid 19 в Європі та більшості країн, розташованих у Північній півкулі. Тоді як у Південній півкулі, де зараз зима і менш активну сонячне випромінювання, темпи інфікування досягли піку, додав Клерічі.

За підтвердженням своєї гіпотези біологи міланського університету звернулися до фахівців Національного інституту астрофізики, яким вони запропонували перевірити наявність зв 'язку між рівнем сонячної радіації і епідеміологічною ситуацією в різних регіонах світу. За словами Клерічі, астрофізики провели відповідний аналіз за період з 15 січня до кінця травня поточного року і прийшли до висновку, що таке зв 'язок існує. Чим більше сонячних променів досягало земної поверхні і чим вище був рівень УФ-випромінювання, тим менше реєстрували випадків зараження коронавірусів.

"Природно, є й винятки. Так, високий рівень поширення вірусу спостерігається зараз в Індії, Пакистані та Бангладеш. Однак це пояснюється мусонним кліматом, при якому влітку через рясні опади в атмосферу потрапляє мало сонячних променів ", - зазначив співрозмовник агентства.

Автори дослідження також зазначили, що ученим, які працюють з матеріалом за covid 19, не можна ігнорувати соціальні фактори, пов 'язані з поширеним громадським поведінкою. Найкращий приклад цього - ситуація в США, де незастосування захисних заходів, недотримання соціальної ізоляції, тривала відмова від носіння медичних масок, а також масові маніфестації останнього часу привели до вкрай складної епідеміологічної обстановці. Тим не менше ці виключення лише підтверджують загальне правило: за інших рівних Сонячна радіація є найважливішим фактором, що стримує поширення коронавірусу, уклав професор Клерічі.

Новини

Популярні теми форуму

analytics