Close button

Нові технології допоможуть українцям заробляти

Нові технології допоможуть українцям заробляти

Незважаючи на представлену у Нацбанку стратегію розвитку фінансових технологій, галузь, швидше за все, буде розвиватися сама по собі. Подивимося, що зміниться для українців, повідомляє Деловая столица.

У фінансовій сфері в усьому світі найпопулярніше поняття останнього десятиліття - це "ФінТех", тобто надання фінансових послуг не традиційними банками, а технологічними компаніями, використовуючи для цього найбільш сучасні комп 'ютерні технології. Згідно з іншим визначенням, ФінТех - Нова фінансова галузь, яка застосовує технології для поліпшення фінансової діяльності ".

Втім, в Україні в останні роки під "фінтехом" розуміють буквально всі фінансові послуги, які виявляються не банками. Наприклад, звичайні компанії з видачі швидких кредитів під великі відсотки, в рекламі гордо іменують себе "ФінТех компаніями", хоча по факту залишаються все тими ж простими лихварями, тільки з комп 'ютерами та мобільними додатками.

Ростемо і без стратегій

Тема, Втім, дуже модна, і ось Національний банк України затвердив стратегію розвитку ФінТех індустрії в Україні до 2025 р.: рішення правління НБУ No453 було ЗАТВЕРДЖЕНО 9 липня. Декларовані завдання - сталий розвиток інновацій, безготівкових розрахунків, підвищення фінансової грамотності споживачів і бізнесу. Стратегія на 49 сторінках описує нинішній стан ФінТех ринку в Україні, а також структурує тренди та напрями розвитку фінансових інновацій на наступні п 'ять років .

Сам факт появи такого документа свідчить: у НБУ усвідомлюють, що фінансовий ринок за минулі 10 років зазнав кардинальні зміни. Не лише у світі, але і в Україні він трансформувався зі сцени традиційного корпоративного бізнесу банків в цілі екосистеми банківського і небанківського ринків. Ключовий фактор трансформації - активне зростання Діджитал операцій і сформувався як вже попит на цифрові продукти і сервіси у фінансовій сфері.

"Що ми отримаємо в наступні п 'ять років? Проникнення Інтернету (дійсно високі показники використання), тотальний охоплення картками та іншими банківськими продуктами, зростання безконтактних платежів, - так, це все буде. Але це очевидний прогрес, який йде і прискорюється навіть не завдяки діям НБУ, а швидше всупереч, через активні дії і розуміння запитів від людей учасниками ринку ", - сказав" ДС "творець української блокчейн-платформи Aeneas Антон kobrinets.

Сьогодні на українському ринку фінансових технологій найбільш розвинені сфери - це платіжні послуги (на ринку працює кілька десятків платіжних сервісів) і мікрокредитування (приклади - "maniveo", CreditPlus, MisterCash). Це те, що користується попитом кінцевими споживачами саме зараз, і той випадок, коли ринок сам визначає життєздатні напрямки.

Однак у НБУ вирішили до 2025 Р. створити сприятливі умови для розвитку всіх ніш цього ринку - так, як це вже працює в Євросоюзі або США. Це правильно і логічно, але Нацбанкові експерти судячи за документом, не прив 'язуються до українських реалій і особливостям місцевого ринку.

"Згадано багато хороших трендових слів, типу інновації, cashless, big data, ФінТех, діджіталізація, регуляторна пісочниця і т. п. але, по суті, все зводиться до розвитку все тієї ж платіжної системи" Простір "і розширення повноважень НБУ з отриманням права регуляції небанківських фінансових організацій. Це вже результат завершення т. зв. "Спліта" - поглинання НБУ функцій ліквідованого Нацкомфінпослуг, - сказав "ДС" про нову стратегію експерт з банківських технологіям Геннадій cholovenko. - також у представленій стратегії НБУ намагається перетягнути на себе ковдру в сфері розвитку блокчейн-технологій і віртуальних активів, хоча даний функціонал згідно зареєстрованого у ВР законопроекту "про віртуальні активах", повинен перейти до mintsifry ".

На думку експерта, складно говорити про інновації та финтехе, якщо базові принципи, які вже більше десяти років працюють в ЄС, так і не прийняті в Україні. Наприклад, монопольне право на емісію платіжних карток і електронних грошей у нас як і раніше мають тільки банки.

Майбутнє на горизонті

Якщо щось і заслуговує на увагу, то тільки перелік взаємопов 'язаних діджитал- проектів, над якими працює Національний банк. Зокрема, йдеться про:

введення віддаленої ідентифікації та верифікації (людині не треба буде особисто пред 'являти паспорт, щоб скоїти навіть великий платіж), імплементації Євродирективи PSD2 (відкриває доступ ФінТех - стартапам до даних клієнтів банків),

посилення регуляторного периметра в сфері кібербезпеки (хакерам складніше стане атакувати фінансові транзакції) та інших інноваційних проектів.

Якщо виходити з того обсягу законів і підзаконних актів, яке потрібне для усього перерахованого вище, а також української законодавчої практики, то на впровадження цього потрібно від двох до трьох років.

Судячи з усього, далі - в ті самі найближчі два-три роки - український ФінТех ринок буде розвиватися сам по собі, а НБУ - теж при ділі: буде створювати корисні і потрібні, але поки незатребувані речі.

Наприклад, в Україні незабаром можна очікувати розвитку сервісів децентралізованих фінансів (DeFi) - вроде колективного кредитування, або kraudinvestirovaniya. Це технології, найчастіше що використовують блокчейн для прозорості і захисту від шахрайства, дозволяють пересічним громадянам отримувати кредити / інвестиції не від одного власника грошей (неважливо, банк це, чи приватна ростовщическая контора), а відразу від спільноти. Так само як і вкладати свої скромні суми в "загальний котел" такого сервісу, в розрахунку на прибуток помітно вище стандартного банківського відсотка.

Інші перспективні напрямки - спільне інвестування в нерухомість, управління портфелями цінних паперів з залученням грошей дрібних інвесторів і т. Д.

В якийсь момент - через кілька років - інтереси приватних фінтех-компаній і НБУ знову пересекутся. Це буде тоді, коли український ФінТех сектор доросте до сьогоднішнього рівня своїх європейських колег. Ось тоді і стане актуально все, що сьогодні НБУ закладає в свою стратегію, - воно буде затребуване ринком.

Резюмуємо: поки рядовим українським споживачам фінансових послуг представлена НБУ стратегія розвитку финтеха, як і учасникам ринку, не дає за великим рахунком нічого, хоча, за задумом, документ має слугувати для них певним стратегічним орієнтиром. Але саме життя диктує розвиток фінансових технологій.

Денис лавнікевіч

Новини

Популярні теми форуму

analytics