Close button

Хто "підселяє" в квартири киян мертві душі

Хто "підселяє" в квартири киян мертві душі

Останнім часом у киян почали масово з 'являтися "нові сусіди", які, за паперами, раптово прописалися і проживають в їх же квартирах. Про "поповнення" в сім 'ї, як правило, стає відомо з платіжок за комунальні послуги, розмір окремих з яких, до речі, залежить від кількості проживаючих людей, повідомляє Вести.

Так, нерідкі випадки, коли замість двох людей з 'являються чотири, а то й сім!

До слова, як кажуть юристи, крім махінацій керуючих компаній, пов 'язаних з оплатою комуналки, подібні схеми активно використовуються для фальсифікації голосів на виборах. Як би там не було, залишати без уваги такі факти не можна. Адже якщо у вашій квартирі без вашого відома пропишуть дитину, то здійснити будь-які дії з майном стане неможливо.

Махінації зі платіжками

Перші випадки ймовірних махінацій з реєстрами почали надходити з Оболонського району Києва, де мешканці вже щосили штурмують call-центр мерії 15-51 і районну керуючу компанію. "Днями я виявила, що замість трьох фактично проживаючих і зареєстрованих у моїй квартирі людей у платіжках за комуналку вказуються сім! Довелося дзвонити в мерію і залишати заявку на перевірку даних в системі ДІОЦ. І виявилося, що невідомі люди почали з 'являтися в травні цього року. Спочатку додався один, а в червні ще троє ", - розповідає киянка, яка проживає на вул. Героїв Сталінграда Галина К.

Крім того, як розповідає Галина, зі збільшенням числа проживаючих почали зростати і суми в платіжці. "Зокрема, більше довелося заплатити за вивезення сміття та прибирання території", - сказала Галина.

Більше того, виявилося, що подібні ситуації останнім часом далеко не поодинокі. Так, житель Солом 'янського району Богдан зауважив, що за минулий місяць у платіжці йому також виставили більший рахунок за вивезення сміття, а коли почав розбиратися, то виявилося, що платити йому тепер доводиться не за одного, а за чотирьох. Зазначимо, що крім збільшення сум за вивезення побутових відходів, кількість проживаючих людей у квартирі без лічильників впливає на розмір оплати та інших комунальних послуг, а саме газу, води та водовідведення.

Газ перестануть рахувати в кубах, платіжки "потяжеліють"

"Коли перестає працювати прилад обліку, то якийсь період оплата послуг починає проводитися згідно так званої розрахункової схеми. Такі моменти для постачальників різних послуг дуже вигідні. Особливо якщо в квартирі проживає багато людей, то можна здерти з них дійсно небачені гроші. Це такі питання, які потребують постійного контролю ", - говорить голова комісії Київради з ЖКГ Володимир Бондаренко.

"Вести" звернулися до департаменту ЖКГ з проханням прокоментувати ситуацію, але на момент публікації матеріалу так і не отримали відповіді. Тим часом в одній з керуючих компаній Києва "Вістям" ситуацію пояснили "збоєм роботи системи".

"У нас дуже багато подібних звернень, тому ми не можемо оперативно перевірити конкретні адреси. Стався збій системи. Після перевірки всі повернуть на свої місця ", - запевнили нас у керуючій компанії Оболонського району.

"Ринок прописок"

Однак у версію зі збоєм системи, як кажуть експерти, віриться насилу. Швидше це стандартна схема з заробляння грошей структурами, які надають комунальні послуги, адже послатися на збій системи найлегше. Але щоб дізнатися напевно, яким чином у кожному окремому випадку в квартирах з 'являються нові сусіди, потрібна ретельна перевірка.

Як розповідає "Вестям" адвокат Іван Ліберман, з подібною ситуацією нещодавно довелося зіткнутися і йому. "До мене навіть вже приходили люди на консультацію. Цікавилися, що робити, якщо раптово виявили сторонніх людей, зареєстрованих у квартирі. Це був Подільський район. А коли ми почали розбиратися, виявилося, що деякі з тих, хто був незаконно прописаний, мають проблемні кредити, а інші і зовсім, м 'яко кажучи, були в бігах і розшукувалися. Але найцікавіше, що люди почали прописуватися напередодні тоді ще президентських виборів ", - говорить Ліберман.

Як правило, для того щоб фізособа могла офіційно зареєструватися, потрібна згода власників житла. Але зустрічаються випадки, коли власник може не знати про те, що до нього в квартиру когось вписують.

"Зазвичай це роблять так - орендують квартиру і реєструють за її адресою юридичну особу, а вже потім на цю юридичну адресу під виглядом співробітників реєструють хоч сотні людей", - сказав Ліберман.

Крім того, не можна забувати про цілу індустрію компаній, які за $100-150 торгують столичною пропискою. Інтернет просто рясніє пропозиціями від посередників. Так, киянином стати пропонують в середньому за 3,2 тис. грн на рік. Стільки ж просять і за реєстрацію дитини.

Як сказали в одній юридичній фірмі, оголошення якої ми знайшли в інтернеті, стати киянином з їх допомогою можна за один день. "Все, що вам потрібно, це паспорт і особиста присутність. Ми вас можемо зареєструвати біля ст. м. "Університет", це Шевченківський район. Вартість - 3,2 тис. на рік. Робимо ми це через договір оренди ", - пояснили нам у фірмі.

Під вибори

Водночас, як показала практика минулих років, багатонаселені квартири можуть використовуватися як технологія фальсифікації голосів на майбутніх мерських виборах.

За борги з комуналки позбавлять прав і зарплати

"Теоретично це можливо. Але для цього необхідно внести зміни до реєстру виборців. Уявіть собі, що існує реєстр виборців. І ви приходите перевірити, чи внесені ви, і раптом помічаєте, що крім вас у вашій квартирі проживають ще невідомі люди... Уявляєте, скільки питань буде. Тому теоретично це можливо при додатковому створенні подвійного реєстру. Умовно кажучи, є певна кількість громадян, які живуть в тому чи іншому окрузі, а крім них створюються мертві душі. Але це дуже складно втілена технологія. Хоча і неможливою її назвати не можна ", - сказав політолог Кость Бондаренко.

Новини

Популярні теми форуму

analytics