Close button

Гликація: солодка загроза молодості

Гликація: солодка загроза молодості

Про те, що цукор приносить шкоду організму, давно всім відомо. Надлишок провокує набір ваги і псує зуби. Він порушує обмін речовин, збиває роботу органів і систем. А ще значно прискорює старіння шкіри, повідомляє econet.ru.

Глікацією називають складний і незворотний механізм взаємодії глюкози з білками, клітинами ДНК і ліпідами, який викликає відвердження сполучної тканини і пошкодження на клітинному рівні. При цьому відбувається ущільнення волокон колагену, поява мімічних зморшок і їх прогресування, зменшення жиру і рідини в підшкірному шарі.

Користь і шкода глюкози

Вживання вуглеводів і цукрів необхідно для нормального функціонування нашого тіла. Глюкоза є джерелом енергії і будівельним матеріалом для клітинних структур. При з 'єднанні з протеїнами, полісахариди беруть участь в утворенні колагену та еластину, а також допомагають у виробленні гіалуронової кислоти.

Шкоди організму завдає не сама глюкоза, а її надлишкова кількість і кінцеві продукти глікування, які не виводяться ні з клітин, ні в цілому з організму. Вони поступово накопичуються в тканинах і органах, і порушують метаболізм, викликають гіпоксію, пошкодження і загибель клітин.

Приблизно до 30 років глікація не шкодить дермі, але коли її запуск відбувається одночасно з настанням вікових змін, то всі пошкоджені процеси прискорюються. Кінцеві продукти гликації прикріплюються до колагену та еластину і шкіра швидко втрачає пружність, молодість і свіжість. Крім цього, на ній сильніше позначається пошкодження від ультрафіолетового випромінювання.

Цукрове обличчя

Вживання рафінованого цукру і продуктів, в яких він міститься, відображається не тільки на фігурі, але і на обличчі. На шкірі стають помітні сліди "засахарювання": колаген втрачає м 'якість і еластичність, обличчя швидко старіє.

Крім цього, з 'являються й інші ознаки:

  • дрібна сіточка крихких і ламких судин;
  • шкіра погано підживлюється, порушується її мікроциркуляція;
  • утворюються зморшки та борозни;
  • з 'являються запалення і висипання;
  • втрачається пружність, з 'являються дряблість і обвислості;
  • погіршується колір обличчя, він стає тьмяним і жовтуватим;
  • суха шкіра стає занадто тонкою, жирна - грубіє, лушкає, червоніє;
  • псується від будь-яких косметичних і природних засобів;
  • втрачається ефективність косметичних процедур.

Як сповільнити процеси старіння шкіри?

З віком жінки прагнуть купувати дорогі косметичні засоби по догляду за шкірою і вдаватися до допомоги пластичної хірургії. Всі ці процедури надають тимчасовий ефект, оскільки відбувається тільки зовнішній вплив, а процеси старіння починаються всередині організму. Щоб уповільнити вікове згасання, необхідно значно скоротити вживання цукру і страв, в яких він міститься.

Неможливо, та й непотрібно повністю відмовитися від цукрів, але вживати слід тільки корисні продукти. До них належить зефір, пастила, сухофрукти, мармелад і гіркий шоколад. Фахівці вважають, що простих цукрів у добовому обсязі їжі має бути не більше 10%. Для чоловіків кількість цукру не повинна перевищувати 60 г на день, а для жінок, не більше 50 г. Здається, що це не дуже мало, але слід врахувати, що в половині склянки лимонаду вже міститься 40 г цукру. А якщо підрахувати цукерки, фрукти, хліб і готові вироби, підслащені напої і напівфабрикати, то ця норма перевищується багаторазово.

Численні дослідження підтвердили взаємозв 'язок процесів глікації з різними порушеннями в роботі організму і пов' язаного з цим, ризику серйозних захворювань. Тому, в сучасній медицині та косметології проводяться пошуки активних інгредієнтів, що сповільнюють їх і зводять до мінімуму шкідливі наслідки глікації.

Вчені довели, що рослинний екстракт горобця краснокореневого лікарського здатний захистити організм від продуктів глікування і окислювальних стресів. А також знижувати пошкодження шкіри, викликані ультрафіолетовим опроміненням. Крім цього, медики стверджують, що вітаміни групи В можуть уповільнити механізм гликації.

Новини

Популярні теми форуму

analytics