Close button

Як смартфони змінили ринок

Як смартфони змінили ринок

Смартфони зі згорілими дисплеями увірвалися на ринок. Але їхня історія, на відміну від багатьох інших екзотичних моделей, не закінчилася парою гучних анонсів. Незвичайні гаджети швидко стали трендом і навіть почали диктувати свої умови розробникам софту. Розбираємося, в чому секрет успіху гнучких Android-пристроїв, повідомляє 4PDA.

Перші кроки

Ера згинаних апаратів почалася в 2018-му. Саме тоді на конференції Samsung Developer Conference показали гнучкий дисплей Infinity Flex і модифікований програмний інтерфейс, адаптований для моделей нового покоління. А вже на початку наступного року компанія представила перший складний телефон - Galaxy Fold. До осені він почав продаватися по всьому світу, а до нас дістався в жовтні 2019-го.

Всупереч побоюванням скептиків, такі гаджети швидко переросли стадію експерименту і міцно закріпилися на мобільному ринку. Стартову партію новинок розпродали відразу після відкриття попередніх замовлень у Південній Кореї, Сінгапурі та низці європейських країн. Секрет популярності смартфона полягав не тільки в оригінальному дизайні. Гнучка конструкція дозволила інженерам, а слідом за ними і користувачам, вирішити дилему між компактністю корпусу і великою діагоналлю. Можливість легко вмістити 7,7-дюймовий екран в кишеню підкуповувала, а у дизайнерів і розробників софту з 'явилося велике поле для творчості.

60y8cwbv10_big.jpg

У поточному році лінійка згинаних апаратів Samsung поповнилася свіжою моделлю. Galaxy Z Flip, на відміну від попередника, виконаний у форм-факторі класичної розкладачки. Його витягнутий 6,7-дюймовий дисплей складається навпіл, дозволяючи мобільнику легко вміститися в долоні. Як і попередня версія, новинка отримала захист від випадкового розкриття.

Згорнуті дисплеї з незламним характером

На перший погляд гнучкі пристрої здаються більш крихкими, ніж їх звичні аналоги. Але зовнішність оманлива. Незважаючи на невелику товщину, дисплеї нового типу відрізняються неабиякою живучістю, за якою стоять вісім років розробок і численні випробування на міцність. Важливу роль зіграла і конструкція шарніру - крім функції згинання, він виконує роль додаткового ребра жорсткості. Всупереч очікуваному результату, багаторазове падіння з висоти людського зростання не змогло зашкодити Galaxy Fold в імпровізованому краш-тесті, влаштованому популярним блогером. А механічний ресурс апарату інженери вендора оцінили в 200 000 циклів відкриття. Навіть якщо проробляти таку процедуру близько ста разів на день, "фолд" швидше застаріє, ніж зламається.

38nnatke1a_big.jpg

До моменту випуску розкладачки Samsung Galaxy Z Flip концепція отримала подальший розвиток. Змінився склад дисплейного модуля: до полімерного "сендвіча" додали надтонке скло Ultra Thin Glass, що надає конструкції додаткову міцність. Гаджет зумів пережити багатоступеневий дроп-тест, який витримують не всі класичні моделі. Переробили корейські фахівці і сам шарнір: всередині нього з 'явилася нейлонова щітка. Її призначення - видалення частинок пилу з механізму і продовження терміну його служби. А для найбільш необережних користувачів була представлена програма розширеної гарантії: Samsung Smart Care дозволяє провести безкоштовну заміну екрану навіть у разі негарантійної поломки.

Більше ніж тренд

Гідності гнучких флагманів не обмежуються міцністю. Важливу роль при виборі Android-телефону відіграють функціональність і зручність використання. Завдання перед розробниками стояло нетривіальне. Просто розтягнути стандартний інтерфейс операційки на діагональ побільше було недостатньо. Щоб реалізувати потенціал перспективного форм-фактора, дизайн довелося серйозно переосмислити. В результаті спільний зусиль Samsung і Google у мобільної ОС в тандемі з дисплеями Infinity Flex з 'явилися нові можливості роботи. Завдяки App Continuity програми навчилися переміщатися між основним і зовнішнім екранами, а функція Multi-Active Window забезпечила багатозадачність у планшетному режимі.

_kthwekm6__big.jpg

Але справа не обмежилася системними утилітями та оформленням робочого столу Android. До написання "гнучкого софту" приєдналися й інші імениті компанії, включаючи Amazon, Facebook, Microsoft, Spotify і Twitter. За рахунок їх командної роботи Galaxy Fold вже з коробки обзавівся готовою екосистемою в єдиному дизайні, адаптованому для згинаних пристроїв. Пізніше Samsung використовувала цей досвід при створенні фірмової прошивки One UI 2, яка отримала ексклюзивні фішки для моделі Galaxy Z Flip. Зокрема, при проектуванні інтерфейсу для розкладачки передбачили оригінальний режим Flex Mode, що розділяє дисплей на дві частини при розкритті смартфона на 90 градусів. У такому положенні гаджет нагадує ноутбук: вертикальний екран відображає контент, а на нижню частину переїжджають елементи керування, не захаращуючи основний робочий простір.

Гнучкий підхід

Менш ніж за два роки згинані рішення перестали бути нішевими. За даними аналітичного агентства Statista, в 2019-му поставки гнучких смартфонів подолали позначку в 1 мільйон примірників. Експерти прогнозують, що до кінця поточного року ця цифра зросте до 8 мільйонів апаратів, а за наступну пару років - до 50,1 млн. Основна аудиторія гнучких моделей, за версією видання PCMag, - користувачі старше 35 років, яким подобається поєднання невеликого корпусу з великим екраном і потужним залізом. При цьому іміджева складова, згідно з опитуваннями, для покупців важлива меншою мірою, ніж споживчі характеристики.

62gaum31wp_big.jpg

З часом здалися навіть затяті скептики подібного форм-фактора. Ознайомившись детально з Galaxy Fold, багато хто став більш позитивно ставитися до гнучких смартфонів. Асортимент таких моделей теж розширився. З появою Samsung Galaxy Z Flip у аудиторії з 'явився вибір - взяти великий апарат першого покоління або компактний варіант, який поміститься в нагрудну кишеню. На досягнутому вендор не зупинився - незабаром фірмову лінійку поповнить 5G-модифікація гнучкої розкладачки, а на підході, за чутками, друга версія Fold.

Незважаючи на свою недовгу історію, смартфони зі згинаним дисплеєм вже вибудували навколо себе екосистему, а кількість моделей, що складаються вдвічі, продовжує зростати. Не в останню чергу за рахунок перемикання користувачів з планшетів на пристрої зі змінюваним форм-фактором для вирішення легких бізнес-завдань (пошта, робота з документами, конференц-зв 'язок) і більш комфортного спілкування в чатах з друзями або перегляду відео. А чи з 'являться, завдяки такому типу пристроїв, нові формати споживання контенту або способи його створення - покаже час.

Новини

Популярні теми форуму

analytics