Close button

Знайдено причину появи мурашок на шкірі

Знайдено причину появи мурашок на шкірі

Американські вчені з 'ясували, що ті ж типи клітин, які викликають мурашки, відповідальні за контроль росту волосся. Результати дослідження опубліковані в журналі Cell, повідомляє РИА Новости.

Традиційно вважається, що поява мурашок на шкірі допомагає тваринам захиститися від холоду. Тим не менш, цей рефлекс притаманний всім ссавцям, навіть тим, у яких немає густою вовною, включаючи людину.

Біологи з Гарвардського університету в США спільно з їхніми тайванськими колегами виявили, що м 'язи, які скорочуючись ініціюють утворення мурашок, з' єднують симпатичний нерв зі стовбуровими клітинами волосяного фолікула. Тобто, щоразу виникнення "гусиної шкіри" стимулює зростання нового волосся.

Автори вивчили на мишах, як відбувається взаємодія різних клітин при реакції на зміни зовнішнього середовища.

"Ми були зацікавлені в розумінні того, як поведінка стовбурових клітин регулюється зовнішніми стимулами. Шкіра знаходиться на кордоні між нашим тілом і зовнішнім світом і має безліч стовбурових клітин, оточених різними типами інших клітин, - наводяться в прес-релізі Гарвардського університету слова керівника дослідження Я-Чіе Хсу (Ya-Chieh Hsu), доцента кафедри стовбурових клітин і регенеративної біології. - У цьому дослідженні ми виявили цікаву двокомпонентну систему, яка модулює поведінку стовбурових клітин відповідно до змін температури зовнішнього середовища ".

Зв 'язок між симпатичним нервом і крихітним гладким м' язом у шкірній тканині добре відомий. Коли організм відчуває холод, симпатичні нейрони посилають нервовий сигнал, і м 'яз реагує, стискаючись і змушуючи волосся стати дибки.

Однак при дослідженні шкіри за допомогою електронної мікроскопії дослідники виявили, що симпатичний нерв не тільки пов 'язаний з м' язом, але і утворює прямий зв 'язок зі стовбуровими клітинами волосяного фолікула. Фактично, нервові волокна обгортаються навколо стовбурових клітин волосяного фолікула як стрічка.

"На ультраструктурному рівні ми побачили, як взаємодіють нерв і стовбурова клітина. Ми були здивовані, виявивши, що нервові клітини утворюють синапсоподібні структури з епітеліальними стовбуровими клітинами, які зазвичай не є мішенню для нейронів ", - говорить Хсу.

Детальне вивчення підтвердило, що нервова активність постійно підтримує стовбурові клітини в стані, готовому до регенерації. У разі сильного охолодження нерв активується на більш високому рівні, і вивільняється більше нейротрансмітерів, що призводить до швидкої активації стовбурових клітин, регенерації волосяного фолікула і зростання нового волосся.

Коли вчені видалили м 'яз, поєднаний з волосяним фолікулом, симпатичний нерв втягнувся, і нервовий зв' язок зі стовбуровими клітинами волосяного фолікула було втрачено.

За допомогою цих експериментів дослідники визначили двокомпонентну систему, яка регулює стовбурові клітини волосяного фолікула. Нерв є сигнальним компонентом, який активує стовбурові клітини через нейротрансмітери, в той час як м 'яз - це структурний компонент, що безпосередньо з' єднує нервові волокна зі стовбуровими клітинами волосяного фолікула.

Більш того, автори виявили, що сигнал виходить від самого волосяного фолікула. Він секретує білок, який активує гладкий м 'яз, пов' язаний з симпатичним нервом. Після цього відбувається зворотна взаємодія - нерв через м 'яз управляє стовбуровими клітинами волосяного фолікула, запускаючи зріст нового волосся.

У майбутньому дослідники планують продовжити вивчення впливу зовнішнього середовища на стовбурові клітини шкіри, наприклад, при відновленні і загоєнні ран.

Новини

Популярні теми форуму

analytics