Close button

Політика Роскосмосу виявилася вигідною США

Політика Роскосмосу виявилася вигідною США

Можлива відмова "Роскосмосу" від співпраці з НАСА за місячною програмою Artemis на користь співпраці з Китаєм є "божевільним" кроком, який допоможе Сполученим Штатам не тільки активізувати спільні зусилля з партнерами по даному напрямку, але і врятувати сам проект, пише в The Hill експерт в області космонавтики Марк Уіттінгтон, повідомляє Лента.ру.

Автор звернув увагу на липневі висловлювання гендиректора держкорпорації Дмитра Рогозіна про те, що Росії не цікава співпраця з США в місячному проекті, оскільки останній носить політичний характер і будується за прикладом НАТО. "Ми начебто жартуємо, але факт залишається фактом - Рогозін робить серйозну помилку, кидаючи НАСА на користь китайців. З появою комерційної команди [населених космічних кораблів Crew Dragon і Starliner] Росія втратила прибутковий потік доходів ", - пише фахівець.

Віттінгтон визнає, що проведена Рогозіним політика виявилася вигідною США і суперечить національним інтересам Росії. "Рогозін волів би, щоб Росія приєдналася до Китаю як космічного партнера. З різних причин цей крок може здатися божевільним з точки зору національних інтересів Росії ", - пише автор.

Віттінгтон зазначає, що остання заява Рогозіна має стурбувати представників Демократичної партії Сполучених Штатів, які, за прикладом Республіканської партії, побоюючись посилення Китаю в космосі, можуть вирішити надати набагато більшу підтримку місячним проектам НАСА, ніж вони це робили раніше. Автор нагадує, що саме участь Росії в Міжнародній космічній станції (МКС) дозволила колишньому президенту-республіканцю США Джорджу Бушу - старшому заручитися підтримкою демократів, які побачили в навколоземній лабораторії проект геополітичного значення.

У публікації наголошується, що "якщо росіяни думають, що вони отримають повагу з боку Китаю, то їм краще подумати ще раз - глава Китаю Сі Цзіньпін глибоко зневажає всіх, хто не є ханьским китайцем. Якщо Рогозін сумнівається в цьому, він повинен запитати уйгурів ". Там же наголошується, що місячна програма НАСА дозволить Сполученим Штатам зберегти свій статус світової наддержави. "Росія може бути частиною цих зусиль і пожинати плоди, але тільки в тому випадку, якщо вона зрозуміє, в чому полягають її інтереси", - пише фахівець.

У жовтні 2019 року Рогозін заявив, що "єдиним, хто може бути без профільної освіти в ракетно-космічній галузі, - це генеральний директор". На думку менеджера, ця посада є політичною, а не технічною.

Новини

Популярні теми форуму

analytics