Close button

Невакцинированные дети и школа - разъяснения МОЗ

Невакцинированные дети и школа - разъяснения МОЗ

Дитину потрібно вакцинувати згідно з календарем щеплень, і в школі можуть попросити надати відповідну довідку щодо дотримання цього графіку, повідомляє Украинская правда.

Це під час брифінгу 18 серпня повідомив міністр охорони здоров'я Максим Степанов.

Питання, на яке він відповідав, звучало так: "Чи обов’язковою є карта профілактичних щеплень для відвідування школи?"

Також він повідомив, що за календарем щеплень дітям віком від 7 до 14 років їй не проводиться вакцинацію або ревакцинацію.

"Якщо ми говоримо про карту профілактичних щеплень, то якщо дитину вакцинували згідно з календарем щеплень, то віком від 7 до 14 років їй не проводиться вакцинацію або ревакцинацію.

Читайте также: Могут ли прививки вызвать рак

Тому дуже важливо вчасно робити щеплення дитині, і в такому випадку це не потрібно робити при школі.

В той же час в школі вас можуть попросити надати відповідну довідку щодо дотримання календаря щеплень", - розповів Степанов.

Проте, відповідно до календаря, дітям у 14 років вводять шосту дозу вакцини від поліомієліту.

86d5bab-d37d9f4-kalendar-shcheplen.png

Нагадаємо, що ще у 2019 році тодішні очільниці МОЗ і МОН Уляна Супрун та Лілія Гриневич розповідали, що невакциновані діти, за винятком тих, які мають медичні протипоказання до вакцинації, не зможуть відвідувати дитячі садки та школи з іншими учнями.

Ось як вони це пояснюють.

Стаття 15 закону "Про захист населення від інфекційних хвороб" передбачає: дітям, які не отримали щеплень за Національним календарем, відвідувати заклади освіти не дозволяється.

Ця норма покликана захистити здоров’я та життя дітей, адже в Україні - ускладнена епідемічна ситуація та вже два роки триває спалах кору.

Перебування нещеплених дітей в організованих колективах створює ризик виникнення спалахів інфекційних хвороб, що є загрозою для життя та здоров’я не лише учнів, а й членів їхніх сімей та працівників закладів освіти.

Раніше Верховний суд підтвердив, що садочки і школи мають право не допускати невакцинованих дітей до освітніх закладів.

У постанові сказано, що держава має забезпечити баланс між правом дитини отримати дошкільну освіту і правами інших дітей.

Коли індивідуальний інтерес протиставляється загальному інтересу суспільства, перевагу має загальне благо на безпеку та охорону здоров’я.

Це рішення – остаточне в справі, яка розглядалася в судах різних інстанцій ще з 2016 року, та не підлягає оскарженню.

Новини

Популярні теми форуму

analytics