Close button

Глобальне потепління: Арктичний лід тане швидше

Глобальне потепління: Арктичний лід тане швидше

Нове дослідження показало, що температури в Північному Льодовитому океані між Канадою, Росією і Європою піднімаються швидше, ніж могли передбачити кліматичні моделі, повідомляє НВ.

За останні 40 років температура підвищувалася на один градус кожне десятиліття, а в Баренцевому морі та навколо норвезького архіпелагу Шпіцберген — на 1,5 градуса за десятиліття протягом усього періоду, підрахували вчені з Копенгагенського університету.

«Наш аналіз умов Північного Льодовитого океану показує, що ми явно недооцінюємо швидкість підвищення температури в атмосфері, найближчої до рівня моря, що зрештою призвело до того, що морський лід зник швидше, ніж ми очікували», — пояснює Йенс Хессельбйєрг Крістенсен, професор в Інституті Нільса Бора (NBI) Копенгагенського університету.

Разом зі своїми колегами з NBI і дослідниками з університетів Бергена і Осло, Датського метрологічного інституту і Австралійського національного університету він порівняв поточні зміни температури в Арктиці з коливаннями клімату, які нам відомі.

«Різке підвищення температури, яке зараз спостерігається в Арктиці, спостерігалося тільки під час останнього льодовикового періоду. За цей час аналіз крижаних кернів показав, що температура над льодовиковим щитом Гренландії підвищувалася кілька разів, на 10−12 градусів», — пояснює Йенс Хессельбйєрг Крістенсен.

До сих пір кліматичні моделі передбачали, що температура в Арктиці буде підвищуватися повільно і стабільно. Однак аналіз дослідників показує, що ці зміни відбуваються набагато швидше, ніж очікувалося.

«Ми вивчили кліматичні моделі, проаналізовані та оцінені Групою експертів ООН з клімату. Тільки моделі, засновані на найгіршому сценарії з найвищими викидами вуглекислого газу, наближаються до того, що показують наші вимірювання температури за останні 40 років», — говорить Йенс Хессельбйєрг Крістенсен.

Кліматологи прогнозують, що вже через 15 років в Арктиці може зникнути весь лід в літній період. Раніше дослідники припускали, що це відбудеться не раніше 2050 р.

Льоди в Північному Льодовитому океані починають танути щороку з настанням літа, і це природний процес. Але навіть зараз влітку в арктичних водах стабільно залишається крижаний покрив, який розширюється до зими.

Вчені припускають, що ця екосистема може зруйнуватися вже через 15 років: розробивши кілька кліматичних моделей, дослідники прийшли до висновку, що лід у водах Арктики в літній період зникне вже до середини XXI століття.

Вже зараз вчені фіксують появу в Арктиці так званих «талих ставків», — невеликих водойм на крижаній поверхні, в які збираються дощ і тане лід пізньою весною і влітку.

Антон Ходоренко

Новини

Популярні теми форуму

analytics