Close button

3 способи позбутися від хронічної втоми

3 способи позбутися від хронічної втоми

Фразу "втомився до смерті" можна часто почути не тільки в кінці робочого тижня, а й в кінці кожного робочого дня. Більш того, втомленими люди можуть відчувати себе відразу після пробудження. Якщо таке відбувається, значить тут присутня хронічна втома. Чим вона небезпечна, розповіла психолог Надія Железняк і на своїй сторінці в Instagram дала корисну вправу на відновлення своїх сил, повідомляє Сегодня.

До слова, для японців фраза "втомився до смерті" – це не тільки вираз про свій стан, а й офіційна причина смерті. "Кароші" – так в Японії називають смерть, викликану надмірною перевтомою.

"Ми слухаємо радіо і паралельно працюємо. Та ще встигаємо кави присьорбувати, а може і за дитиною стежити. Вже самі ці дії вимотують. Але найбільше енергії ми втрачаємо через багатозадачності. Це називається "постійна часткова увага"", – пояснює експерт.

За її словами, ще століття тому Дж. Уелш влаштував експеримент, щоб з'ясувати, наскільки успішно ми можемо думати і виконувати фізичну роботу. В результаті свого дослідження, він з'ясував, що якщо ми виконуємо розумові завдання і при цьому фізично працюємо, то запас енергії може виснажитися вже через годину.

Як зберегти свої сили: три способи

1. Проаналізуйте, які саме справи ви поєднуєте

Наприклад, сидіння в соціальних мережах і стеження за малюком (або начальником, щоб не помітив) впівока можуть серйозно енергетично виснажувати.

2. Давайте собі відпочити: іноді тільки працюйте

Якщо ви молода мама і намастились кремом, не треба думати: "А що якщо дитина зараз прокинеться? Як тоді я ляжу на подушку з липким обличчям? .. "Відчуваєте, як одна думка породжує іншу?

"Виходить, що дитини поруч немає, а думки – є. Зараз буде банальний порада – сфокусуйтеся на "тут і зараз"", – радить психолог.

Євгенія каже, що чарівної таблетки не буде. Так, це тривога, але дайте собі перепочинок хоча б в 15 хвилин.

3. Навчіться економити енергію

Що ми робимо, щоб заощадити заряд на телефоні? Знижуємо час його використання, приглушаємо яскравість. Те ж саме необхідно і нам: приглушити емоції, намагатися знизити кількість одночасних справ.

"Якщо коротко: перше, що потрібно – знайти, в які дірки енергія витікає. Друге – організувати більш високий приплив енергії", – радить психолог.

Як відновити енергію: вправа

Складіть список справ, які дарують вам енергію і допомагають відновитися. Це може бути, що завгодно: танці, баня, малювання, в'язання, пробіжка або прибирання. Кожен раз, коли відчуєте втому, діставайте цей список і виконуйте хоча б один пункт, відкладаючи всі інші справи.

Ганна Ковпак

Новини

Популярні теми форуму

analytics