Close button

Вчені з’ясували, чи допомагає мед при застуді

Вчені з’ясували, чи допомагає мед при застуді

Згідно з новим звітом вчених з Оксфордського університету, мед є кращим способом боротьби з інфекціями верхніх дихальних шляхів, ніж інші традиційні засоби, повідомляє НВ.

Одним з найпопулярніших засобів народної медицини при захворюванні верхніх дихальних шляхів прийнято вважати мед.

Ураження слизової, першіння у горлі, нежить, кашель і підвищена температура тіла — все це ознаки проблем з верхніми дихальними шляхами, викликані, як правило, вірусними інфекціями.

Але чи є мед ефективним засобом для лікування цих інфекцій? Відповідь на це питання дали вчені з Оксфордського університету.

Згідно їх з новим звітом, у межах якого дослідники проаналізували різні методи лікування інфекцій верхніх дихальних шляхів, мед насправді краще за інші традиційні засоби допомагає у терапії подібних захворювань.

Вчені зібрали дані про 14 клінічних випробуваннь, у яких взяли участь 1761 пацієнт.

Під час цих випробувань, люди з інфекціями верхніх дихальних шляхів використовували кілька найпопулярніших засобів лікування: ліки від застуди і нежиті, які продаються у аптеках без рецепта, антибіотики і, власне, мед.

З’ясувалося, що у цій конкретній вибірці мед виявився на 36%-44% ефективніше у боротьбі з кашлем. Крім того, цей продукт призвів до скорочення середньої тривалості інфекції на два дні.

Вчені припускають, що мед є ефективним засобом для лікування інфекцій верхніх дихальних шляхів, оскільки у ньому міститься перекис водню. Ця речовина відома своїми властивостями боротьби з бактеріями.

До того ж, мед має правильну консистенцію для лікування горла, — його густота дозволяє зняти подразнення.

Автори роботи вважають, що зараз через неправильне застосування антибіотиків у різних бактерій виробилася стійкість до цих лікарських засобів. Тим не менш, багато людей використовують антибіотики для лікування вірусних інфекцій, що, очевидно, не є ефективним засобом і загрожує розвитком стійких бактерій.

Пару років тому у ВООЗ заявили про можливість настання пост-антибіотичної ери, якщо людство не вирішить проблему стійкості до антибіотиків. У такій ері ефективні антибіотики будуть доступні тільки для дуже заможних людей.

Експерти з ВООЗ рекомендують завжди шукати інші шляхи лікування і звертатися до професіоналів, перш ніж пити антибактеріальні засоби; ні у якому разі не вживати ліки самостійно і не пропонувати їх іншим людям; підвищувати рівень особистої гігієни і піклуватися про своє здоров’я, щоб уникнути вживання антибіотиків в принципі.

Костянтин Ценцура

Новини

Популярні теми форуму

analytics