Close button

Єрмак назвав заяви Фокіна особистою позицією і апелював до “Мінська”

Єрмак назвав заяви Фокіна особистою позицією і апелював до “Мінська”

Керівник Офісу президента Андрій Єрмак заявив, що окремі коментарі заступника керівника української делегації в мінській Тристоронній контактній групі Вітольда Фокіна не відображають офіційної позиції України, повідомляє Украинская правда.

Джерело: пресслужба президента

"Давайте відокремлювати особисту позицію від позиції делегації. Вітольд Фокін щойно приєднався до переговорного процесу та розбирається з тематикою. І якраз деякі одіозні та двозначні формулювання, на які чомусь погодилася попередня влада, сьогодні українська сторона намагається пом’якшити чи застосувати виключно в межах національних інтересів України".

За словами голови ОП, більшість позицій, які висловив Вітольд Фокін, по суті, відображають положення перших і других Мінських домовленостей.

Він наголосив, що амністія не може стосуватися осіб, які скоювали воєнні злочини, захоплювали заручників, катували та вбивали полонених, торгували людьми, брали участь у фінансуванні тероризму та вчиняли деякі інші тяжкі злочини.

Керівник Офісу президента також зауважив, що Мінські угоди та пропозиції української делегації з доопрацювання законопроекту про особливості місцевого самоврядування в ОРДЛО не передбачають особливого статусу для всього Донбасу – йдеться виключно про тимчасово окуповані райони.

Єрмак запевнив, що "є чіткі червоні лінії, які неодноразово окреслював президент України Володимир Зеленський", – і позиція української делегації в мінській ТКГ повністю відповідає національним інтересам України.

Цьому передувало:

  • Президент Володимир Зеленський увів першого прем'єр-міністра незалежної України (1990-1992 рр.) Вітольда Фокіна до складу делегації України для участі в Тристоронній контактній групі з мирного врегулювання ситуації на Донбасі 18 серпня.
  • Заступник глави української делегації на Тристоронньої контактній групі по Донбасу Вітольд Фокін в інтерв'ю виданню заявив: "Сьогодні, щоб припинити війну і вберегти життя бійців і командирів, моя позиція - потрібно оголосити загальну амністію, провести вибори, вирішити питання особливого статусу окремих районів, а краще – всього Донбасу".
  • Його слова викликали великий резонанс і засудження з боку патріотично налаштованих українців.
  • Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, що висловлювання у ЗМІ першого заступника голови української делегації у ТКГ Вітольда Фокіна про загальну амністію і особливий статус для всього Донбасу не відповідають національним інтересам.
  • Голова парламенту Дмитро Разумков сказав, що Україна навряд чи зможе йти своїм шляхом у питаннях амністії військових злочинців.

Новини

Популярні теми форуму

analytics