Close button

Квартири по 9 м²: житлові рішення Азії (фото)

Квартири по 9 м²: житлові рішення Азії (фото)

Китай і Японія - країни, які славляться своїми густонаселеними містами, дорогим житлом і умінням настільки компактно організовувати житловий простір, що його площа скорочується до розмірів стандартної ванної кімнати в який-небудь київській новобудові, повідомляє Рубрика.

Як місцеві жителі вирішують квартирні питання і наскільки популярні рішення, придумані ще в 70-і роки?

Найбільш гостро житлове питання стоїть в Китаї. Незважаючи на величезний продуктивний потенціал, більшість населення живе бідно, що змушує їх економити на всьому, і в першу чергу - на житлі. Найгостріше ця проблема відчувається в Гонконзі, де оренда, грубо кажучи, "коробки" обійдеться мінімум в 250 доларів в місяць. Варто зазначити, що поняття "коробка" - не випадково, адже місця в ній ледь вистачає для того, щоб лягти в повний зріст. Щоб привернути увагу громадськості до цієї проблеми, фотограф Бенні Лем зробив серію фотографій, яка демонструє, в яких умовах живе майже 200 тисяч людей.

Snymok-ekrana-2020-09-09-v-10.17.54-AM.p

Snymok-ekrana-2020-09-09-v-10.19.23-AM.p

Snymok-ekrana-2020-09-09-v-10.21.25-AM.p
Snymok-ekrana-2020-09-09-v-10.21.50-AM.p

Вирішувати цю проблему з житловими питаннями взялися в Японії ще 50 років тому. Перший в світі капсульний будинок був побудований в Токіо, в 1972 році. Nakagin - творіння архітектора Кісі Курокава, що складається з двох частин - 11-ти і 13-поверхової веж, з'єднаних між собою.

Квартири по 9 квадратних метрів

Будова являє собою каркас, на який кріпилося 140 капсул - контейнерів, усередині яких по 9 квадратних метрів житлового простору - це, по суті, місце для ліжка, кухонні поверхню, туалет з маленькою сидячою ванною, вентиляція, стіна з місцями для зберігання речей і кругле вікно, яке зашторювати як зсередини, так і зовні, щоб сховатися від цікавих поглядів сусідів і перехожих. Капсули, як і сама конструкція, виготовлялися на фабриці з бетону і кріпилися до башт дуже просто: 4 бетонними болтами, приєднувалися до загального водопроводу і вентиляції.

Snymok-ekrana-2020-09-09-v-10.11.19-AM.p

З самого початку капсули вміщували в себе все необхідне для життя: всі предмети побуту - мікрохвильова піч, кольоровий телевізор, бобінний магнітофон і навіть телефон, відразу вбудовуються в конструкцію, зроблену таким чином, щоб максимально заощадити місце і залишити якомога більше вільного простору для мешканця .

Квартири по 9 квадратних метрів

Зараз багато кімнати вже модифіковані, але деякі зберегли і первинний вигляд. Потрапити звичайному туристу в них складно - менталітет японців не дозволяє відкрито впускати незнайомих людей на приватну територію, подобово капсули здаються тільки в окремих випадках, а місячна оренда обійдеться приблизно в 80 тисяч японських йен, тобто майже в 21 тисячу гривень. Деякі з кімнат давно переобладнані японцями в офіси, а в інших все ще живуть ті, хто так і не назбирав на квартиру. Вид вони мають, однозначно, кращий, ніж житло в Гонконзі, погодьтеся.

Snymok-ekrana-2020-09-09-v-10.06.11-AM.p
Snymok-ekrana-2020-09-09-v-10.05.53-AM.p

Але чому готель має таку дивну форму? Справа в тому, що кожна окрема капсула - мобільна. Вежа Nakagin не повинна була стати єдиним будовою такого роду в Японії, адже архітектор керувався особливою філософією: Курокава вважав, що місто - це живий організм, і йому, як будь-якого іншого організму, властивий метаболізм.

Snymok-ekrana-2020-09-09-v-10.04.29-AM.p

На його думку, подібні конструкції повинні були з'явитися по всій Японії, а бетонні контейнери можна було б взаємозмінювати або переміщати з однієї башти на іншу, змінюючи таким чином місце проживання, але не міняючи простір для життя. А ще можливість замінювати блоки продовжувала термін експлуатації будівлі до 250 років. Втім, бути впевненим в тому, що будівля простоїть на своєму місці весь цей термін, не можна: в 2007 році будівлю вперше захотіли знести, щоб побудувати на його місці більш сучасне.

Причина, чому цього ще не сталося - недостатня кількість власників капсул в будинку, які погодилися б на знесення будівлі. До того ж, вежа вже стала культовою і проти її знову виступило багато відомих особистостей, в тому числі - головний архітектурний критик New York Times Микола Урусов, який назвав вежу Nakagin кристалізацією далеко йде культурного ідеалу:

"Його існування також є потужним нагадуванням про невикористані шляху, про можливості світів, сформованих різними наборами цінностей"

Snymok-ekrana-2020-09-09-v-10.01.47-AM.p

Незважаючи на те, що вежі типу Nakagin не стали застосовувати по всій Японії, капсульне житло продовжувало будуватися. Знайомий всім туристам Booking пропонує заселитися в капсульні готелі, вартість яких приваблює клієнтів більше, ніж дорогі, але "повноцінні" готелі. Через півстоліття рішення почали впроваджувати по всьому світу і в минулому році перший капсульний готель з'явився і в Україні, на території аеропорту Бориспіль під Києвом. Мандрівники, які взяли квитки з довгими пересадками можуть погодинно орендувати кілька квадратних метрів, де можна виспатися або прийняти душ в загальному санвузлі готелю.

 Так чи інакше, світ розвивається, змінюється уклад життя, а з ним - і список потреб, які має задовольняти житло, і крихітні студії в нових будинках, які "виростають" за кілька місяців - тільки перший крок на шляху до глобальної зміни типу простору для життя.

Новини

Популярні теми форуму

analytics