Close button

Як уберегтися від обману в соцмережах

Як уберегтися від обману в соцмережах

Шахраї в соцмережах створюють сторінки-близнючки. Копії майже не відрізнити від оригіналів! Навіщо це роблять і як виманюють ваші гроші – розбираємося в темі, повідомляє Сегодня.

Створюють в соцмережах клони сторінок користувачів, розміщують фото жертви і навіть підписуються на всіх, з ким спілкується користувач, – ось така нова схема виманювання грошей. Киянка Яна недавно через такий обман мала клопіт.

"Він почав відправляти повідомлення про те, що це моя нова сторінка і щоб вони підписувалися. Через якийсь час мені прийшло повідомлення про те, що моя сторінка заблокована, і я звернулася відразу ж у техпідтримку. Мене попросили переслати документи, я переслала, і мене попросили почекати", – розповідає постраждала від кібератак Яна Ісаєнко.

Поки служба техпідтримки з'ясовувала справу, шахраї розпочали виманювати гроші у друзів дівчини. Така схема нині поширена в інтернеті, кажуть кіберексперти. За словами Наталії Бугайової, шахраї починають розсилати друзям жертви різні повідомлення, наприклад з проханням про допомогу, про переказ певної суми грошей.

У таких випадках закривайте профілі сторінок і не підтверджуйте дружбу з незнайомцями – ці два правила вбережуть від шахраїв. Якщо ж ваш профіль уже клонували, не обмежуйтеся самим лише зверненням до техпідтримки.

Необхідно повідомляти в таких випадках кіберполіцію. Це можна зробити прямо на сайті. Потрібно обов'язково вказати, що ваша сторінка, заблокована на прохання шахраїв, була створена набагато раніше. Це і є підставою того, що ви є реальним користувачем. Також слід усіма можливими способами оповістити своїх підписників, щоб ті не велися на прохання шахраїв під вашим ім'ям переказати гроші.

Євген Опанасенко

Новини

Популярні теми форуму

analytics