Close button

В Україні почнеться розробка вакцини проти коронавірусу

В Україні почнеться розробка вакцини проти коронавірусу

Двоє вчених зі Львова перемогли у конкурсі проектів Національного фонду досліджень України. Їм нададуть кошти для розробки вакцини від коронавірусу COVID-19, а також для створення антибіотика нового покоління, повідомляє Корреспондент.

Про це в середу, 9 вересня, повідомив голова Львівської ОДА Максим Козицький на своїй сторінці у Facebook.

"Розмовляв тільки що з директором Інституту біології клітини НАН України, професором Андрієм Сибірним та його заступником, доктором біологічних наук Дмитруком Костянтином. Вчені подали свої проекти на конкурс Національного фонду досліджень України. А вчора дізналися про перемогу", - написав Козицький.

За його словами, Дмитрук отримає 5,1 млн гривень на розробку нового антибіотика. За перших симптомів коронавірусної інфекції лікарі призначають 2-3 типи антибактеріальних препаратів, щоб зупинити вторинні супутні бактеріальні інфекції, оскільки саме вони часто викликають летальні випадки.

Однак масштабне і нераціональне застосування антибактеріальних ліків призводить до поширення інфекційних збудників, стійких до антибіотиків. Проблема стійкості мікроорганізмів до таких препаратів набуває світового масштабу.

"Антибіотик, який розробляє Костянтин, може врятувати багато життів", - відзначає глава області.

"Львів'янину Сибірному на його розробку вакцини проти коронавірусу виділять 10 млн гривень. Сподівається вже через півроку отримати з колегами дріжджові продуценти вірусних білків. А тоді їх будуть випробовувати на тваринах", - розповів Козицький.

Голова Львівської області зазначив, що на шляху до вакцини "багато нюансів". Наприклад, законодавство України забороняє ввозити з-за кордону трансгенних тварин, а тільки на таких можна тестувати вакцину. Тому, мабуть, вчені виконають цю частину роботи у співпраці з європейськими колегами.

"Але головне, що процес пішов. Вперше за 29 років українські вчені виграли гранти світового рівня в Україні. Побачили, що вони потрібні державі", - додав Козицький.

Нагадаємо, раніше президент Володимир Зеленський доручив розробити вакцину від COVID-19. Тоді наголошувалося, що за роки незалежності України потужності для виробництва вакцин були знищені, але у МОЗ є розуміння, як це виправити.

Новини

Популярні теми форуму

analytics