Close button

Невибагливі кімнатні рослини: що обрати

Невибагливі кімнатні рослини: що обрати

Вирішили озеленити квартиру, але боїтеся не впоратися? Догляд за рослинами не буде складним, якщо зробити правильний вибір.

Чемпіони серед невимогливих рослин, звичайно ж, - сукуленти. У природі ці рослини поширені в посушливих регіонах. Навіть з повітря вони здатні видобувати вологу, яку накопичують в м'ясистому листі або стеблах, щоб потім економно її витрачати. Недарма Succus в перекладі з латини - «сік».

Класифікація сукулентів

x7i7cu28or_big.jpg

За зовнішнім виглядом і органами запасання вологи сукуленти ділять на листові та стеблові.

У листових сукулентів соковите, щільне, частіше за все блискуче листя, в якому і запасається волога «на чорний день». Багато з цих рослин знайомі вам з дитинства:

  • крассула, відома як грошове дерево або товстянка;
  • еоніум (кам'яна квітка);
  • алое;
  • каланхое;
  • хавортія;
  • гастерія;
  • седум;
  • ехеверія;
  • літопс;
  • пахіфітум.

Цей список можна було б продовжувати ще дуже довго.

Стеблові сукуленти - рослини з соковитими стеблами для запасання вологи та дрібним листям або голками, які через свою будову не дають цій волозі випаровуватися. До групи належать кактуси та окремі види молочаю.

Не бабусин каланхое: буйство фарб

tl8siva9ff_big.jpg

Забарвлення сукулентів різноманітне: темно- та світло-зелене, рябе, біле, сизе, рожеве, помаранчеве, червоне і навіть чорне.

Всі ми пам'ятаємо бабусин каланхое, але існує безліч інших форм. Наприклад, мармуровий з сірими листям, вкритим фіолетовими цятками; з зелено-кораловим овальним листям; з зеленими листочками, окантованими коричневим. Сорти каланхое з шапкою яскравих квіточок сьогодні можна знайти в будь-якій квітковій крамниці.

Те ж стосується алое. Один з найефектніших сортів цієї рослини, Donnie, має темно-зелене гостре листя в цяточку з кораловим голчастим кантом.

Секрети догляду: як не вбити супервиживальщіка

s3say9el79_big.jpg

Здатність сукулентів до накопичення вологи дозволяє досить рідко їх поливати. Можна поїхати на відпочинок або у відрядження і не хвилюватися через залишену без догляду рослину. Влітку сукуленти потребують невеликого поливу один-три рази на тиждень. Навесні та восени - один раз на тиждень-півтора, в період спокою - один-два рази на місяць. Від недоливу рослини не постраждають, але надмірний полив може привести до їх загибелі.

Після купівлі краще відразу пересаджувати рослини, замінюючи магазинний грунт на більш легкий. Для сукулентів підходить пухкий грунт з додаванням річкового піску та перліту. На дно горщика обов'язково покладіть дренаж.

У період зростання (з весни до осені) можна використовувати спеціальне добриво для кактусів.

Діти напівпустель потребують достатньої кількості світла. Тому найкраще місце для них - на південних або східних підвіконнях. Хавортії та ряболисті форми потребують менше сонячного світла, ніж інші сукуленти. Цю особливість слід врахувати під час обрання місця у квартирі.

Колекціонер сукулентів Георгій Аристов підкреслює, що ці рослини в природі виживають в дуже жорстких умовах. Тому нерідкі випадки, коли після зміни спартанських умов на санаторні вони хворіють і пропадають.

Висновок

dd_givie_kartini_dekor_2.jpg

Світ сукулентів - великий і різноманітний. З безлічі оригінальних форм, розмірів і забарвлень кожен знайде щось своє.

А ще сукуленти - ідеальні для флораріумів і живих картин, якими можна прикрасити стіни.

Оживити інтер'єр за допомогою рослин або їх композицій - під силу кожному. Головне - озброїтися потрібною інформацією і для початку обрати не надто примхливі рослини для домівки.

Новини

Популярні теми форуму

analytics