Close button

Вірусолог назвав умову повторного зараження коронавірусом

Вірусолог назвав умову повторного зараження коронавірусом

Читати російською мовою, повідомляє РБК.

Припустити ймовірність повторного зараження коронавірусною інфекцією COVID-19 можна в залежності від імунної відповіді на хворобу. Про це радіо Sputnik заявив вірусолог, професор НДЦ епідеміології та мікробіології імені Гамалії Анатолій Альтштейн.

"Якщо при першому зараженні інфекцією імунітет був дуже слабо виражений, а це може бути й при безсимптомній формі, то тоді людина може захворіти повторно", - попередив він.

Повторне захворювання COVID-19 відбувається "набагато рідше, ніж первинне", заявив Альтштейн. Фахівець не виключив, що хворі вдруге можуть переносити інфекцію важче, ніж в першого разу, але зазначив, що поки це питання не достатньо вивчене. Вірусолог закликав тих, хто вже перехворів коронавірус, "дотримуватися все тих же заходи безпеки, що і звичайна здорова людина".

У жовтні журнал The Lancet опублікував матеріал, в якому повідомлялося про 25-річного жителя американського штату Невада, який переніс COVID-19 два рази: у квітні та червні 2020 року. У статті зазначалося, що вдруге симптоми у пацієнта виявилися важчими, ніж під час першого зараження, - через нестачу кисню йому довелося звернутися за невідкладною допомогою.

Як раніше повідомили вчені з медичного центру "Маунт Синай" у Нью-Йорку, від повторного зараження коронавірусною інфекцією можуть захистити антитіла. Також вони здатні послабити вірус SARS-CoV-2, якщо людина заразиться знову. Фахівці попередили, що у тих, хто перехворів COVID-19, антитіла зберігаються близько п'яти місяців.

Дослідження вчених з Лондонського імперського коледжу водночас показали, що антитіла після захворювання COVID-19 можуть за кілька місяців знизитися до такого рівня, що не будуть захищати від повторного зараження. Вони зафіксували особливо швидке падіння рівня антитіл у тих, хто переніс інфекцію безсимптомно, і у перехворілих старше 75 років.

За словами керівника клінічного дослідження вакцини "Супутник V" на пацієнтах старше 60 років, головного дослідника Центральної клінічної лікарні Микити Ломакіна, гуморальний (антитільний) імунітет до коронавірусу повністю втрачається у пацієнтів через три-п'ять місяців після хвороби, через що виникає високий ризик повторного зараження.

Новини

Популярні теми форуму

analytics