Close button

Рубль взлетів на тлі виборів у США

Рубль взлетів на тлі виборів у США

Читати новину російською мовою, повідомляє finanz.ru.

Російський валютний ринок зустрічає рекордним за 4 місяці зростанням попередні результати президентських виборів у США, де Дональд Трамп висить на волосині від поразки.

За даними на ранок четверга, кандидат від демократів Джо Байден має 264 голоси вибірників і для перемоги йому достатньо взяти верх в Неваді (6 вибірників), де він лідирує з відривом у 0,6 пункту за підсумками підрахунку 75% бюлетенів.

Трамп має 213 голосів вибірників, і щоб випередити Байдена, він повинен перемогти в кожному з чотирьох штатів, де підрахунок ще не завершений: Пенсільванії, Північній Кароліні, Джорджії та Неваді.

Світові ринки практично впевнені у поразці Трампа, відзначає валютний стратег Mizuho Масафумі Ямамото: долар здає позиції в очікуванні обіцяних Байденом вливань в економіку, дорожчають китайський юань і мексиканський, для яких зміна адміністрації обіцяє закінчення торгових воєн.

Російський рубль дорожчає навіть швидше, ніж валюти ринків, що розвиваються в цілому, попри санкційні ризики. На 11.58 (за московським часом) курс долара на Московській біржі впав на 1,48 рубля, до 77,87 рубля - мінімуму за тиждень. Євро з перших угод подешевшав на 1,39 рубля, до 91,5025 рубля (мінімум з 28 жовтня), перш ніж відновити позиції до позначки 91,7550 до кінця другої години торгів.

Ринок акцій підскочив на 3,33% за індексом РТС і 1,78% за індексом МосБіржі, переписавши максимуми за тиждень і 3 тижні відповідно.

Ціни довгострокових держоблігацій злетіли рекордно з квітня. 14-річні ОФЗ 26225 подорожчали на 1,78%, 19-річні ОФЗ 26230 - на 2,13%.

Інвестори закладаються на пакет стимулів від Байдена у розмірі 3 трильйони доларів. Профінансувати його доведеться Федеральній резервній системі коштом грошової емісії, яка хлине на ринки та підтримає активи країн.

"При Трампові гроші друкували та при Байдені продовжать друкувати, - іронізує президент ІГ "Московські партнери" Євген Коган. - І це є єдина постійна якоюсь мірою величина. Все інше - величини змінні".

А проте, попереджає він, зміцнення рубля має скоріше емоційний характер, а причин для його ослаблення все ж більше.

Головна з них - це можливе посилення американської політики стосовно Росії. Перемога Байдена несе вищі санкційні ризики, і в тому числі - загрозу санкцій проти рублевого держборгу, констатує економіст "Ренесанс Капіталу" Софія Донець.

Адміністрація Байдена цілком може почати з обмежень на операції з ОФЗ, що неприємно вдарить по російському ринку, попереджає керівник аналітичного відділу ІК "Ріком-Траст" Олег Абелем.

У цьому випадку "неминуче погіршення ринкових настроїв, ослаблення рубля до рівня 86-88 за долар, відтік коштів з ринку ОФЗ і скорочення ліквідності на борговому ринку", попереджає він.

"ЦБ доведеться знову активно продавати валюту, щоб підтримати стабільність курсу рубля і фінансової системи. Підвищення ключової процентної ставки ймовірно, але інфляційний тиск через ослаблення рубля поки невеликий, тому підвищення ставок може і не статися", - міркує Абелем.

Мінфін у такому сценарії, найімовірніше, виступить з певними нормативними ініціативами - це можуть бути елементи контролю за рухом капіталу, комісії на операції з ОФЗ для нерезидентів, вважає Донець.

Нарешті, Байден може зняти санкції з Ірану, і на ринок хлине додаткова пропозиція нафти в обсязі близько 2 млн барелів на добу, вказує керівник ІАЦ "Альпарі" Олександр Разуваєв.

Новини

Популярні теми форуму

analytics