Close button

Гройсман після Шмигаля: знову "ласкаво просимо"?

Гройсман після Шмигаля: знову "ласкаво просимо"?

Читати новину російською мовою, повідомляє Деловая столица.

"Українська стратегія Гройсмана" практично "окупувала" Вінницьку область. Але чи є у цієї партії всеукраїнська перспектива?

Вінницька область - базовий регіон для "Української стратегії Гройсмана". Тут глава партії Володимир Гройсман починав свою політичну кар'єру, довго й успішно працював мером Вінниці. Зрозуміло, що саме на Вінниччині він зробив акцент під час місцевих виборів.

На виборах до Вінницької облради "Українська стратегія Гройсмана" отримала 47,6% підтримки, провівши 30 депутатів. З великим відставанням на другому місці опинилася "Європейська солідарність", яка з 13,1% проводить 11 депутатів; "Слуга народу" з 9,5% має 8 депутатів, ОПЗЖ набрала 8,3% і проводить 7 депутатів, колись тріумфаторська в області "Батьківщина" взяла 13% і отримує 11 місць в облраді.

Переконливо виступила партія і на виборах глав ОТГ - її висуванці перемагають у 29 з 63 ОТГ області. Зокрема, висуванець "Української стратегії Гройсмана" Сергій Моргунов знову став мером Вінниці з 65,9% голосів. Крім того, висуванці Гройсмана очолять ще 10 міських ОТГ: Бар, Бершадь, Гайсин, Жмеринку, Калинівку, Козятин, Липовець, Гнівань, Тульчин і Ямпіль. Також "Українську стратегію Гройсмана" в області представлять 18 сільських і селищних голів ОТГ. Попри те, що за межами області рекламою партія Гройсмана практично не займалася, її кандидати пройшли до місцевих рад Яремче, Вишкова (Івано-Франківська обл.), Пісочина (Харківська), Первомайська (Миколаївська), Бердичева (Житомирська) і Новогродівки (Донецька обл.).

Отже, партія зміцнила свої позиції в Вінниці й масштабувала вплив на всю область, попутно провівши своїх кандидатів до місцевих рад поза базової області, не доклавши до цього жодних зусиль.

Раніше Володимир Гройсман двічі заводив депутатську більшість до міськради Вінниці. Так, у 2010 році під прапором партії "Совість України", яку тоді очолював мер Славутича Володимир Удовиченко, до ради увійшли 33 депутати при загальному складі в 50 осіб. У 2015 році 11 з 14 обраних у 2010 році від "Совісті України" депутатів вже балотувалися від партії Гройсмана "Вінницька європейська стратегія", за її списком Гройсман провів 20 "багнетів", ще 10 депутатів, наближених до команди ексмера, пройшли за списком партії Порошенко.

Втім, після торішніх парламентських виборів, на яких "позеленіла" вся країна, позиції Гройсмана у Вінниці не здавалися такими стійкими. "Українська стратегія" поступилася "Слугам народу" не тільки на всіх округах області, а й в самій Вінниці. Кандидати-мажоритарники по округах №№11 і 12, яких підтримав на той час ще прем'єр Гройсман, набрали лише по 9% голосів, а партія отримала в області всього лише 15,39%.

Але всього за рік виборці Вінницької області повністю розчарувалися в "слугах" і дали Гройсману рекордну підтримку на місцевих виборах - за партію свій голос віддав кожен другий виборець області, а в міськраді обласного центру "Українська стратегія Гройсмана" матиме монобільшість у 34 депутати з 54.

Чи є рецепт у майбутнього успіху

Природно, такий результат в партії спробують масштабувати й на рівень країни - в участі політсили Гройсмана в наступних парламентських виборах експерти практично не сумніваються. Так, політолог Олексій Голобуцький вважає, що "Українська стратегія Гройсмана" може набрати бали завдяки бренду її голови.

"Коли ти називаєшся "Української стратегією Гройсмана", а Гройсман - м'яко кажучи, не гірший прем'єр в історії України, це вже зовсім по-іншому масштабує партію. У певному регіоні вони довели, що можуть взяти все, це унікальний приклад - область, місто (Вінниця) і однотуровий мер", - сказав він у коментарі.

На думку експерта, колишній прем'єр може зіграти на розчарованому електораті "слуг", займаючи центристську позицію, яка популярна в сусідніх з Вінницею регіонах.

"Влада робить все, щоб у людей з'явилася ностальгія за часами, коли економіка зростала на 3% щорічно, зараз це здається просто фантастикою. Тому якщо "Українська стратегія Гройсмана" зіграє на поле зневіреного електорату "слуг", якому потрібні успішні кейси, у них є непогані шанси на успіх як у сили, яка не виглядає демагогами, як інші. Важливо і те, що у Гройсмана центристська позиція, без крайнощів, завдяки якій він може масштабуватися на сусідні з Вінницькою області", - додав Голобуцький, зазначивши, що відсутність самого експрем'єра в списках партії ніяк їй не завадило, а йому, як політику загальнонаціонального рівня, це було просто "не по чину".

Підтверджує слова колеги й політолог Володимир Фесенко, який вважає, що важливу роль на наступних виборах для партії Гройсмана може зіграти його просування як кандидата в прем'єри.

"Володимир Борисович - фігура загальнонаціонального масштабу. Якщо на дострокових парламентських він себе буде просувати як кандидата на роль прем'єр-міністра - сильного, досвідченого, успішного, тоді шанси будуть, тому що у партії є відомий лідер з рейтингом. Так, він не дуже високий, але досить стійкий, ми це бачимо і за останніми опитуваннями", - сказав Фесенко в коментарі.

Втім, одою лише прізвища Гройсмана для хорошого результату партії буде недостатньо, про що свідчить її торішній провал на парламентських виборах (2,41%). Фесенко вважає, що, якщо Гройсман буде активно просувати свій проєкт, знайде для нього спонсорів, сильних політтехнологів, а також масштабно, активно та ефективно буде займатися рекламою, розуміючи, на кого вона повинна бути розрахована, шанси на парламентських у його партії виразно будуть.

Денис Сарбей

Новини

Популярні теми форуму

analytics