Close button

Вітаміни проти коронавірусу

Вітаміни проти коронавірусу

Читати новину російською мовою, повідомляє РИА Новости.

Щоб з'ясувати, чи захищає вітамін D від коронавірусу, у Великобританії запустили масштабне дослідження CORONAVIT, в якому візьмуть участь п'ять тисяч людей. Результати очікують до літа, але дещо вже відомо. Чи ефективні для профілактики COVID-19 полівітамінні комплекси, які вітаміни варто приймати і як при цьому не нашкодити організму?

Все в одному флаконі - не завжди добре

Багато хто думає, що для захисту від інфекцій краще відразу купити комплексні препарати - полівітаміни або так звані імуностимулюючі добавки, оскільки в них вже є всі необхідні речовини.

Але універсальних полівітамінних препаратів не буває. Всі вони спеціалізовані: є комплекси для літніх, вагітних, дітей, людей, які дотримуються веганської або іншої обмеженої дієти. Якщо здорова людина, яка нормально харчується, почне приймати добавки, то отримає подвійну дозу вітамінів і мінералів, а це може бути небезпечно.

Полівітамінних препаратів проти COVID-19 поки не існує. Більшість клінічних досліджень на цю тему ще не завершені. Але деякі результати вже є.

Зокрема, вчені визначили найбільш важливі речовини для підтримки імунної системи при COVID-19 - це вітаміни D і C, цинк, а також омега-3-ненасичені жирні кислоти.

gpfpnix12r_big.jpg

Вітамін D

У першу чергу увагу дослідників привернув вітамін D, оскільки він добре допомагає блокувати респіраторні інфекції, в тому числі викликані патогенами з групи коронавірусів.

Британські вчені, узагальнивши клінічні дані, встановили, що серед пацієнтів з достатнім вмістом вітаміну D в крові рідше виникає важка форма COVID-19 і нижче смертність.

А дослідники з Північно-Західного університету США вважають, що вітамін D допомагає запобігти цитокінового шторму - небезпечне ускладнення при коронавірусові, пов'язане з гіперактивною імунною відповіддю. Автори також виявили прямий зв'язок між смертністю від COVID-19 і низьким рівнем вітаміну D.

Проте незрозуміло, чи має сенс приймати вітамін D для профілактики. Недавній аналіз даних Британського Біобанку, в якому відстежується стан здоров'я півмільйона людей, показав, що вітаміну D в крові у людей з позитивним і негативним тестом на коронавірус практично стільки ж, якщо враховувати поправки на вік, вагу і супутні захворювання.

Зараз профілактичні властивості вітаміну D перевіряють в більш ніж шістдесяти клінічних випробуваннях, а в США стартує велике дослідження за участю 2700 осіб.

Вітамін С

Вітамін С - потужний антиоксидант, що захищає організм від вільних радикалів, які ушкоджують і руйнують здорові клітини. Він також життєво важливий для імунної системи.

У недавньому огляді бельгійські вчені прийшли до висновку, що вітамін С корисний як для профілактики коронавірусної інфекції, так і на всіх стадіях захворювання, включаючи найважчу, коли розвивається цитокіновий шторм, бо в високих дозах цей вітамін знижує рівень цитокіну інтерлейкіну-6.

Зараз у світі планують або проводять понад сорок клінічних досліджень ефективності вітаміну C проти COVID-19.

Цинк

Цинк відіграє важливу роль у виробництві лейкоцитів - головних захисників організму від патогенів. Свого часу оглядове дослідження застосування цинку при простудних захворюваннях, викликаних сезонними коронавірусами, показало, що прийом цього мікроелемента відразу після появи перших симптомів сприяє швидкому одужанню.

Дослідники з Ахенского університету в Німеччині докладно описали всі механізми впливу на організм цинку при вірусних інфекціях і довели, що він повинен працювати й проти SARS-CoV-2. Цинк очищає слизову оболонку від вірусів, відновлює тканинні бар'єри й цілісність епітелію, що запобігає потраплянню патогенів в кров, а також пригнічує реплікацію вірусу. Особливо авторів зацікавила здатність цинку знімати загальне запалення, що дуже важливо при цитокінованому штормі.

Російські вчені у співпраці з грецькими та німецькими вивчають здатність цинку блокувати коронавірус шляхом зниження активності ангіотензинперетворюючого ферменту 2 (ACE2), за допомогою якого вірус проникає в клітини.

Застосуванню цинку для лікування COVID-19, часто разом з іншими ліками або добавками, присвячене понад тридцять досліджень. В одному з них, яке проводиться в клініці Мейо в штаті Міннесота, беруть участь 4500 осіб. Вчені порівнюють вплив мікроелемента з популярним в США полівітамінним комплексом Centrum Adult.

Омега-3 жирні кислоти

Омега-3-ненасичені жирні кислоти входять до складу клітинних мембран і кровоносних судин. Вони також необхідні для належного функціонування імунної системи. Попередні дані показують, що ці органічні кислоти можуть частково запобігти зараженню і полегшити COVID-19.

Омега-3 кислоти містяться в рибі, молюсках і водоростях, але далеко не всі люди вважають за краще такий раціон. Дефіцит корисних речовин вчені пропонують компенсувати за допомогою харчових добавок з омега-3 (риб'ячого жиру) - традиційного джерела жирних кислот, а також вітамінів A, D і E.

Норвезькі дослідники почали клінічні випробування, щоб оцінити протизапальний ефект, посилення імунного захисту і сприятливий вплив жиру тріски на обмін речовин і стан серцево-судинної системи у пацієнтів з COVID-19. Норвежці також вивчать, чи запобігає риб'ячий жир інфекції дихальних шляхів і розвиток цитокінового шторму.

Автори всіх робіт підкреслюють: їх висновки - попередні й ні в якому разі не можуть розглядатися як керівництво до дії. На сайті Всесвітньої організації охорони здоров'я відзначається, що науці поки не відомі вітаміни, які гарантовано запобігають або допомагають вилікувати COVID-19.

Владислав Стрекопитов

Новини

Популярні теми форуму

analytics