Close button

Слабкі ноги - шлях до передчасного старіння

Слабкі ноги - шлях до передчасного старіння

Будь-які фізичні навантаження - запорука здоров'я і міцного імунітету. При активних рухах посилюється кровообіг, організм отримує більше кисню. Недолік рухів позначається і на стані ніг: вони слабшають, розвивається венозна недостатність і варикозне розширення вен, що загрожують тромбозом, повідомляє Econet.

Людям старше 35 років необхідно щодня зміцнювати слабкі ноги. Сучасна людина більшу частину часу проводить за робочим столом, в автомобілі, рідко піднімається по сходах, вважаючи за краще ліфт. Це загрожує раннім старінням суглобів, м'язовою слабкістю, розвитком артрозу.

Як зберегти здоров'я і молодість ніг

Сидячий спосіб життя сповільнює метаболізм людини. При відсутності регулярної навантаження м'язи швидше старіють, а кісткова і м'язова тканини не отримують достатньо поживних речовин. Багато лікарі впевнені, що небажання рухатися і займатися спортом - прямий шлях до передчасного старіння і хронічних хвороб.

Багато людей після 50 років відчувають сильну слабкість в ногах. У них помітно змінюється хода, турбують болі в колінах і стегнах. Основна м'яз, що відповідає за тонус, - квадріцепс, яка контролює процес згинання та розгинання колінного суглоба. Вона розташована на передній частині стегна, допомагає здійснювати рухи при ходьбі, бігу і підйомі по сходах.

Якщо квадріцепс ослаблений, з'являється слабкість в ногах. Прості рухи даються важко, людина швидко втомлюється при швидкій ходьбі. Він передає менше крові і кисню в гомілки і до сідничного нерва, що знижується тонус глибоких вен. Якщо тренувати м'яз регулярно, можна отримати відмінні результати:

  • помітно знижується втома при тривалій ходьбі або роботі в положенні стоячи;
  • підвищується тонус вен і зменшується ризик варикозу, тромбофлебіту;
  • поліпшується живлення колінного і тазостегнового суглоба;
  • знижується ризик переломів при остеопорозі.

Щоб зберегти м'язовий тонус і бадьору ходу в будь-якому віці, навантажуйте ноги фізкультурою. Не обов'язково відвідувати спортивний зал: лікарі-ортопеди відібрали кілька вправ, які легко виконувати в домашніх умовах. Буде потрібно тільки зручний одяг, гімнастичний килимок і гарний настрій.

Глибокі присідання

Для правильного виконання і збереження прямої спини, візьміться руками за спинку стільця. Розставте ступні на ширині плечей, повільно на вдиху присідайте, щоб стегна були паралельні підлозі. На видиху піднімайтеся без ривка. Рухи повинні бути плавними і неспішними, щоб не пошкодити колінний суглоб. Повторюйте не менше 30 разів, поступово збільшуйте число приседов.

Ходьба

Вправа корисно в будь-якому вигляді. У погану погоду крокуйте на місці перед телевізором під час улюбленого серіалу. У теплу пору року виберіть маршрут по пересіченій місцевості, гуляйте в швидкому темпі по скверу 30-40 хвилин. Можна придбати спеціальний тренажер степпер для домашніх тренувань.

Жими ногами

При відвідуванні спортзалу або кабінету лікувальної фізкультури виконуйте вправи на тренажері. Жим з обтяженням відмінно навантажує м'язи ніг, зміцнює стегна і гомілки. Чоловікам рекомендується піднімати до 200% від маси тіла, для жінок норматив не повинен перевищувати 150%.

Важливо підтримувати тонус всіх м'язів, для чого на силових тренажерах можна робити кілька вправ:

  • відведення ноги в сторону або назовні;
  • приведення прямої ноги всередину;
  • лежачи на спині згинати й розгинати коліно з використанням амортизаторів.

Перед вправами обов'язково робіть легку розминку для стоп і колін. Підвищуйте кількість повторень і навантаження поступово. При виконанні не повинно виникати хворобливих відчуттів або спазмів у гомілках. У перші тижні можна використовувати декомпрессионниє панчохи та гольфи: вони підтримають правильний кровообіг, допоможуть запобігти ускладнення при варикозі.

Ортопеди упевнені, що регулярні руху - це основа здоров'я і молодості суглобів. Навіть прості вправи приберуть слабкість ніг, повернуть ході відчуття легкості і молодості. Додаткова розтяжка поліпшить кровообіг, запобігатиме хронічні хвороби і руйнування кісткової тканини.

Новини

Популярні теми форуму

analytics