Close button

Чому не збивається температура і що з цим робити

Чому не збивається температура і що з цим робити

Медики рекомендують не збивати температуру до 38,9 ° C (для дітей перших місяців життя - до 38 ° C), оскільки до цього рівня вона не шкодить організму, зате дозволяє йому впоратися з інфекцією. Але якщо температура вище цього значення або нижче, але ви себе погано почуваєте, з нею треба боротися, повідомляє Лайфхакер.

Зазвичай це роблять за допомогою жарознижувальних засобів, наприклад на основі парацетамолу або ібупрофену. Однак іноді ліки не спрацьовують. І на те є причини.

Звідки береться температура і якою вона буває

Температуру вище 38,3 ° C називають лихоманкою або гіпертермією. Часто ці терміни використовуються як синоніми, але це не зовсім коректно: деякі медики вважають, що між ними є різниця, хоч і тонка.

Що таке лихоманка

Лихоманка - це фізіологічна реакція, яка виникає коли в організмі зростає кількість речовин під назвою «пірогени».

Найчастіше пірогени потрапляють в кров ззовні (такі називають екзогенними). Це, наприклад, вірусні частинки, оболонки різноманітних бактерій, а також вироблені мікробами токсини. Але іноді організм виробляє пірогени самостійно (в цьому випадку вони ендогенні). Таке відбувається при різних пухлинних процесах, а також за перевиробництва білків, що виділяються під час реакцій імунної системи.

Пірогени разом з кров'ю надходять в ділянку мозку під назвою «гіпоталамус». У людському організмі він відіграє роль термостата: встановлює, підтримує і регулює температуру тіла.

Якщо гіпоталамус виявляє, що рівень пирогенов виріс, він починає підвищувати температуру.

У загальних рисах цей механізм простий і ефективний. Розглянемо його на прикладі вірусної або бактеріальної інфекції.

В організм потрапляє вірус, чи бактерія → збільшується кількість пірогенів → гіпоталамус підвищує температуру → шкідливі мікроби і віруси під її дією гинуть → рівень пирогенов падає → гіпоталамус реагує на це і знижує температуру до нормальної. Інфекція переможена, людина знову здоровий.

Так діє лихоманка на тлі ГРВІ. І саме тому медики не рекомендують збивати температуру при застуді: це необхідно, щоб впоратися з інфекцією. А після перемоги гіпоталамус «вимкне» жар сам.

Однак тут є важливе але. Температура добре діє на екзогенні пірогени, знищуючи їх джерело. З ендогенними все складніше. Наприклад, якщо вони утворюються через збій в роботі імунної системи, яка з якихось причин починає перевиробництво захисних білків (до них відносяться цитокіни, а збій може проявлятися ЦИТОКІНОВИЙ штормом або інший аутоімунної реакцією), то гіпоталамус температуру підвищить. Але білки це не знищить, тому на рівень пирогенов не вплине. В результаті жар може триматися, поки не закінчиться імунний збій.

Що таке гіпертермія

Чи не кожен випадок високої температури має пірогенні причини. Найбільш наочний приклад непірогенного походження - перегрів. Якщо ви довго будете перебувати в умовах дуже високої приміщенні, температура тіла почне рости. Хоча запалення в організмі начебто немає, і рівень пирогенов в крові не підвищений.

Таку реакцію організму, коли нормальна терморегуляція порушується, називають гіпертермією.

Гіпертермія також може виникати після черепно-мозкової травми, в результаті якої був пошкоджений гіпоталамус. Або з інших причин, здатної порушити функцію «термостата»: через збої в кровопостачанні мозку і в роботі нервової системи, через пухлин, аутоімунних захворювань (тієї ж системного червоного вовчака).

Втім, грань між пірогенним і непірогенним підвищенням температури дуже розмита.

Є багато свідчень, що стану, які вважаються непірогеннимі, все-таки викликають запальну реакцію (наприклад, тепловий удар). В результаті до гіпертермії приєднується і лихоманка - і який з цих двох чинників грає більш важливу роль в підвищенні температури, визначити практично неможливо.

Чому температура не збивається і що робити

Популярні жарознижуючі в найзагальніших рисах справляються з лихоманкою так. По-перше, вони проникають в кров, розносяться з кровотоком по організму і зменшують активність запальних процесів. Таким чином знижується кількість пірогенів. По-друге, вони блокують передачу інформації про запалення в гіпоталамус. В результаті внутрішній «термометр» вважає, що з організмом все в порядку, хвороба переможена, - і знижує температуру. По крайней мере, до тих пір, поки не закінчиться лікарський ефект.

Виходячи з цього можна вивести кілька причин, чому іноді температура не збивається ліками.

Щось не те з жарознижуючим

Можливо, ви не заглянули в інструкцію і прийняли дуже маленьку дозу. А може, у ліки закінчився термін придатності. Або воно втратило свої властивості через неналежне зберігання: наприклад, таблетки лежали відкритими під яскравим сонцем або в приміщенні з підвищеною вологістю.

Іноді препарати і зовсім виявляються підробками - і, природно, не дають очікуваного ефекту.

Що робити

Моралі на кшталт «Читайте інструкцію» або «Слідкуйте за терміном придатності», мабуть, тут недоречні (хоча вони і мають під собою підстави). Якщо таблетка не спрацювала, тобто температура не знизилася через 30-40 хвилин, можна прийняти альтернативу.

Наприклад, якщо вас підвело засіб на основі парацетамолу, випийте ліки, що містять ібупрофен. Або навпаки. Спільне вживання цих препаратів вважається безпечним для людей старше 16 років, і одна з таблеток може подіяти. Для оцінки ефекту почекайте ще як мінімум 30-40 хвилин після прийому.

Ви не дотримуєтесь умови, необхідні для зниження температури

Складно домогтися зниження температури, якщо ви лежите під теплою ковдрою в жаркому приміщенні, вирішили активно позайматися спортом або, наприклад, давно не пили воду: рідина потрібна, щоб ліки швидше розчинилося і потрапило в кров.

Що робити

Ваше завдання - допомогти організму позбавитися від зайвого тепла. Тому після прийому жарознижуючого дотримуйте кілька важливих правил:

  • Відпочивайте. Найкраще лежати і намагатися не ворушитися: при русі температура тіла зростає.
  • По можливості роздягніться догола або надіньте максимально тонку дихаючу одяг. Тіло повинно потіти, а піт - активно і без перешкод випаровуватися з поверхні шкіри: саме цей процес забезпечує ефективне природне охолодження.
  • Проконтролюйте, яка температура повітря в приміщенні. Ідеально, якщо вона не буде перевищувати 18-20 ° C.
  • Пийте більше рідини. Навіть якщо не хочете. Волога потрібна і для виробництва поту, і для ефективної дії жарознижуючих засобів.

Лихоманка викликана серйозним запаленням або іншими небезпечними причинами

Жарознижуючі засоби на основі парацетамолу або ібупрофену легко справляються з пірогенами при, скажімо, ГРВІ. Але якщо до застуди приєдналася більш серйозна інфекція, цих речовин в організмі стає стільки, що заховати їх від гіпоталамуса не виходить.

Температура може перестати збиватися, якщо вірусна інфекція переросла в велику бактеріальну пневмонію.

Також жарознижуючі не діють, якщо мова йде про системні порушення в роботі організму, які спровокували або масовий викид ендогенних пірогенів, або гіпертермію, - про них ми сказали вище.

Що робити

Якщо, незважаючи на прийом жарознижуючих і інші заходи, температура вперто тримається на значеннях вище 38,9 ° С і тим більше якщо вона досягає 39,4 ° С і продовжує рости, негайно зв'яжіться з терапевтом і дотримуйтесь його вказівок.

Якщо можливості проконсультуватися з лікарем немає, викликайте швидку. Несбіваемая висока температура - загрозливий симптом, який нерідко вимагає невідкладної медичної допомоги.

Новини

Популярні теми форуму

analytics