Close button

ЗСУ можуть залишитися на 2-3 роки без зброї

ЗСУ можуть залишитися на 2-3 роки без зброї

Якщо державне оборонне замовлення (ДОЗ) не виконано протягом декількох місяців, Збройні сили України можуть на 2-3 роки залишитися без зброї, повідомив голова ГО "Безпека і взаємодія в Україні" Семен Кабакан, повідомляє Интерфакс.

"Якщо протягом цих кількох місяців ми не виконуємо державне оборонне замовлення - ми розуміємо, що ДОЗ формується рік, потім ще рік виконується, і два роки, в нашому випадку з тим керівництвом Міністерства оборони паном Тараном і паном Хомчак ми можемо дотягнути це до двох років - фактично, від двох до трьох років армія, Збройні сили, Міністерство оборони можуть залишитися без зброї", - сказав він на пресконференції в Києві в середу.

Кабакан уточнив, що має на увазі закупівлю комплексів "Нептун", "Вільха" і "Вільха-М". Крім того, за його словами, замість закупівлі українських установок "Богдана" і розвитку оборонно-промислового комплексу України, були закуплені закордонні установки "DANA".

"Треба розуміти, що якщо в цьому році Держава Україна в особі Міністерства оборони, Генерального штабу та Збройних сил не закупить за тими державними гарантіями, які закладені на закупівлю озброєння, то ми втрачаємо понад 10 млрд державних гарантій, вони фактично "згорять". Те тобто ми не зможемо закупити ні озброєння, ні ракети, ні міни, ні патрони - нічого. тобто гроші "згорять", і з наступного року нам доведеться в новий державне оборонне замовлення закладати ті ж речі. І водночас воїни на фронті не отримуватимуть те, що вони просили, армія залишиться без того, що вони замовляли", - зазначив експерт.

Кабакан підкреслив, що головні люди, які відповідальні за зрив державного оборонного замовлення в країні - це верховний головнокомандувач Володимир Зеленський, міністр оборони Андрій Таран і головнокомандувач Руслан Хомчак.

"Коли він призначав пана Тарана (це було публічне відкритий захід), він говорив панові Хомчак, то за пана Тарана вся відповідальність лежить на Руслані Борисовича. І тепер дуже дивно спостерігати, що цей м'яч кидають від однієї людини до іншої. Таран каже, що Хомчак в чомусь винен, Хомчак каже, що Таран винен, президент намагається в цьому розібратися, а по результату армія не отримує озброєння, боєприпаси і залишається без зброї, щоб протистояти ворогові ", - розповів він.

Новини

Популярні теми форуму

analytics