Close button

У школах буде новий санітарний регламент, — Ляшко

У школах буде новий санітарний регламент, — Ляшко

З 1 січня 2021 року в Україні набуває чинності санітарний регламент для закладів загальної середньої освіти. Про це під час брифінгу повідомив заступник міністра охорони здоров'я - головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко, повідомляє УНИАН.

У контексті боротьби з коронавірусів, зокрема профілактики здорового способу життя, він зазначив, що цей здоровий спосіб життя повинен закладатися і в навчальних закладах.

"Досить велика кількість дітей сьогодні після навчальних закладів має ожиріння, має низьку фізичну рухливість, яка впливає на появу неінфекційних захворювань, має інші проблеми, які потрібно вирішувати", - зазначив Ляшко.

За його словами, МОЗ приділяє значну увагу питанню поліпшення дитячого здоров'я.

Говорячи про ключові особливості цього санітарного регламенту, Ляшко розповів, що учні, які проживають на відстані понад 2 км від навчального закладу, повинні бути забезпечені транспортом для підвозу до шкіл. Всі працівники шкіл повинні проходити профілактичні медичні огляди, а в разі порушення їх термінів проходження вони не повинні допускатися до школи і не залучатися до освітнього процесу.

"Оренда шкіл не під освітні потреби чітко заборонена. Також чітко встановлені вимоги до доброустрою території шкіл і встановлено, хто несе відповідальність і повинен стежити за дотриманням цих норм", - підкреслив Ляшко.

Крім того, додав він, МОЗ дозволив використовувати в навчальних закладах проводове або бездротове підключення до мережі Інтернет. У разі, якщо використовується бездротове підключення, тобто роутер і Wi-Fi, воно повинно бути на висоті не менше 2 м від підлоги і вимикатися у позанавчальний час. Встановлено також вимоги до обладнання, яке використовується в навчальних закладах, оскільки попередні норми діяли ще з 2001 року. Так, згідно з новими нормами, екрани персональних комп'ютерів повинні бути не менше 15 дюймів. Якщо ж використовуються ноутбуки, то екран може бути 14 дюймів, але окремо ще повинна бути мишка і клавіатура.

"У кожному навчальному закладі передбачається як мінімум 2-3 розміри відповідно промаркованих меблів. А також, для того, щоб займатися профілактикою порушення постави, щоб не було сколіозів, треба не тільки підбирати меблі по зростанню, також запропоновано не менше двох разів на рік пересаджувати учнів в інші ряди", - зазначив Ляшко і пояснив, що це буде профілактикою порушення постави, зору і слуху.

Учнів, які часто хворіють на простудні захворювання, ревматизм, ангіну, рекомендується розміщувати в третьому ряду від вікна, тобто ближче до внутрішньої стіни. Також санітарним регламентом прописано, що можуть бути дозволені і повинні бути в кожному навчальному закладі внутрішні санітарні вузли.

"Тому що у нас дотепер кожна десята школа має зовнішні туалети. І це призводить до того, що в XXI столітті ми піддаємо дітей при таких температурних умовах можливості виникнення урологічних і сечостатевих проблем зі здоров'ям", - констатував чиновник і підкреслив, що власники закладів та органи місцевого самоврядування повинні облаштувати там внутрішні теплі туалети.

Крім того, змінюються підходи до організації харчування: "Дозволяється сьогодні в школах організовувати кейтеринг". Ляшко зазначив, що кейтеринг повинен відповідати всім принципам і вимогам безпеки і якості харчових продуктів. Також санітарний регламент при організації харчування закладає "основні принципи саме здорового харчування". Зокрема, встановлено ряд обмежень означає продукти: це стосується вмісту солі, цукру, жирів, а також враховуються тенденції здорового харчування на підходах Всесвітньої організації охорони здоров'я.

Водночас санітарним регламентом в шкільних буфетах і автоматах забороняється продавати снеки: чипси, сухарики, попкорн; м'ясні й рибні продукти промислового виробництва, ковбаси, сосиски, копчену і солону рибу; деякі солодощі та інше.

Певна група харчових продуктів повинна бути в щоденному шкільному раціоні учнів, наприклад, злакові, овочі, фрукти, ягоди та молочні продукти.

"Вперше на нормативно-правовому рівні врегульовано питання організації харчування дітей з особливими потребами. Тепер у разі, якщо у дитини є довідка від сімейного лікаря або педіатра про те, що він має певні дієтичні потреби, то власник закладу змушений і зобов'язаний організувати окреме харчування саме для цієї дитини з урахуванням дієтичних потреб", - підсумував головний санітарний лікар України.

Новини

Популярні теми форуму

analytics