Close button

"Слуги народу" мають місію - очолити все облради

"Слуги народу" мають місію - очолити все облради

Обрана в жовтні місцева влада завершує форматування. У цьому процесі партія влади намагається отримати керівні крісла в радах. Вдається це "Слугу народу" зі змінним успіхом - все залежить від специфіки політичних розкладів в регіонах, повідомляє depo.

За результатами місцевих виборів - 2020 року, "Слуга народу" взяла найбільше серед партій кількість депутатських мандатів і забезпечила собі присутність у всіх місцевих радах. Що в партії і подали як нібито перемогу, а не програш на виборах. Але насправді присутність зовсім не є синонімом перемоги: за результатами більшості локальних виборчих кампаній, партія влади не отримала, вибачте за тавтологію, більшість в радах. Та й жодного крісла мера обласного центру або хоча б великого міста в активі "слуг" так і не виявилося.

Свою невдачу команда президента Зеленського за допомогою домовленостей та інтриг намагається конвертувати в "правильне" розподіл портфелів в керівництві міст і областей, щоб отримати вплив на бюджетні потоки і контролювати ситуацію в регіонах. Традиційні місцеві групи впливу на ці спроби реагують дуже по-різному - залежно від сили самих еліт і необхідності ділитися з "тимчасовими правителями", якими багато хто сьогодні бачать "слуг".

Подивимося, як "слуги" виконують установку нового куратора регіонів від влади, заступника голови Офісу президента Кирила Тимошенко. А він в інтерв'ю поставив дуже конкретне завдання: більшість голів облрад повинні взяти кандидати від "зелених". Скажімо, в Київській області з цим завданням впоралися, але з величезним напруженням сил.

"Я легітимний": Як "слуга" ледве перемогла в Київській облраді (але це ще не точно)

У процесі обрання президії цього облради склалася неформальна коаліція (формалізовані об'єднання фракцій на місцевому рівні не передбачені законодавством України) "Слуги народу" (другий результат на виборах, 22 мандати), "Батьківщини" (14 депутатів) і "Опозиційною платформи - За життя" (остання за кількістю депутатів, дев'ять мандатів). Ці троє і поділили між собою не тільки керівні посади в раді столичної області, а й керівництво комісіями. Головою ради обрали "слугу", екс-першого заступника голови обласної державної адміністрації Олександра Склярова, його першим заступником - Марину Сапожко з "Батьківщини" (між іншим, дружину мера Броварів), заступником - Валерія Ксьонзенко від ОПЗЖ. Зате переможниця виборів, "Європейська солідарність" (25 депутатських мандатів), і "За майбутнє" (14) участі в голосуванні не брали і перейшли в опозицію. Суперник Склярова, впливовий в області депутат облради від партії "За майбутнє" Ярослав Москаленко, пообіцяв оскаржити результати виборів в суді. Для обрання керівництва довелося провести цілих три пленарних засідання, які відбулися на тлі низки скандалів і навіть бійки між депутатами.

Зараз же ситуація в Київській облраді стала ще більш напруженою: депутати фракцій "За майбутнє" і "Європейської солідарності" відмовилися отримати депутатські посвідчення, підписані головою облради Скляровим, оскільки вважають його нелегітимним. Тобто цей обласна рада стає проблемним для нинішнього президента. Як проблемним він був для його попередника. Тільки тоді фрондерами виступали інші політичні сили.

Харківська облрада: Чи вдасться переможцям виборів відбитися від апетитів "слуг"

Не менш цікавий розклад і в оновленому Харківській обласній раді. Перша сесія якого ще не відбулася (запланована на 11 грудня), але переможці кампанії під килимом ведуть активні торги. Кращі позиції, на перший погляд, має безумовний переможець виборів, "Блок Кернеса - Успішний Харків" (46 мандатів із загальної кількості депутатів у цій раді - 120). Проти них грає незрозуміла ситуація зі станом здоров'я харківського мера, який перебуває в німецькій клініці і начебто повинен повернутися до кінця року (вчора Кернес без його фізичної присутності на сесії було оголошено мером Харкова). Спостерігачі відзначають активність в переговорах за посади ОПЗЖ (29 депутатів) і її керівника в Харкові Ігоря Райгіна.

Позиції "Слуги народу" в цьому місті (17 депутатів облради) здаються не найпотужнішими, проте не рахуватися з президентською силою поки не вийде. Тому "слуги", схоже, і тут увійдуть в коаліцію. Хочуть в цій третій за кількістю мандатів партії отримати крісло першого заступника голови Харківської ОДА. А за іншою інформацією - навіть крісло глави обладміністрації. "Блок Кернеса - Успішний Харків" буде висувати кандидатуру Сергія Чернова на голови обласної ради (він головує вже дві поспіль каденції ради). А "слуги", за чутками, хочуть поставити на цю посаду Єгорову-Луценко або Артура Товмасян.

Є свій кандидат і у ОПЗЖ: це нинішній заступник голови облради Володимир Скоробагач. Ця кадрова колода ще може бути перетасувати в процесі переговорів, активну участь в яких беруть "слуги".

Десь в "засідці" чекають свого зоряного часу дві інші партії, які будуть представлені в обласній раді Харківщини: Блок Світличної (17 депутатів) і "Європейська солідарність" (11 депутатів). Якщо великі гравці не домовляться "на трьох", хтось із менших може вдало "продати" свою "золоту акцію", необхідну для формування стійкої більшості і впевнених голосувань з ключових, цікавих для гравців, що діють на бізнес-політичному полі цієї області питань .

Західна Україна: "Свободу" - "слугам", або Дивний союз з непередбачуваними наслідками

Не менш характерними, з точки зору дій партії влади та її боротьби за керівні висоти, є розклади в обласних радах Західної України. Тільки на Львівщині склад президії облради відповідає результату голосування виборців. Чого не скажеш про Івано-Франківську, Тернополі та Хмельницькому.

Уже в перший день роботи нового облради в Івано-Франківську склалася несподівана коаліція: популярна в регіоні партія "Свобода" взяла в союзники "Батьківщину", "За майбутнє", "Платформу громад" та аутсайдера кампанії - "Слугу народу". Вони ж проголосували і за президія ради. "Слуг" там не буде, але їх допомога нової коаліції дає підстави сподіватися на певні "дивіденди".

"Європейської солідарності", другий за чисельністю мандатів (17, тоді як у "Свободи" - 18), залишилося тільки заявити про перехід в опозицію до більшості, "яка суперечить ціннісним основам і волевиявленню людей". І нагадати, що за партією "За майбутнє" "коштує одіозний проросійський олігарх Ігор Коломойський, який в травні 2019 року в інтерв'ю Financial Times висловився за дефолт України".

Схожі проблеми спіткали "євросолідарності" і в Тернопільській обласній раді. І тут її виштовхали в опозицію, а голоси за кандидатуру голови облради "свободівця" Михайла Головка знайшли у фракціях "Слуги народу", "За майбутнє" і "Довіри". Більш того, в Тернополі "слуги" отримали третій з кінця результат на виборах, але мають свого заступника голови облради - колишнього голови Тернопільської ОДА Ігоря сопел.

Хмельницька облрада: Партія Зеленського програла партії Коломойського

У Хмельницькому "зелені" стали третіми за кількістю депутатських місць в облраді. Здавалося, це гарантує посади і вплив. Але трапився конфуз: в цей понеділок головою ради в цій області несподівано була обрана 34-річна Віолета Лабазюк, дружина нардепа - мажоритарника від парламентської групи "Партія "За майбутнє" Сергія Лабазюк. У кулуарної інтриги її кандидатура переважила кандидата від "Слуги народу", головного лікаря Хмельницького обласного госпіталю ветеранів війни Оксану Бочкарьову. Остання заявила про фальсифікації, але поїзд вже пішов. Так група Лабазюк під прапорами "За майбутнє" об'єдналася з партією мера обласного центру "Команда Сімчишина" і разом з нею зробила "слуг", забравши посади голови облради і першого заступника. І гол в роздягальню - посаду "просто" заступника віддали "Європейської солідарності".

Інтрига в Дніпрі, перемога в Житомирській і Сумській областях

Наступний раунд поєдинку за вплив між Банковою і "За майбутнє" Коломойського розгорнеться в Дніпрі. Там днями пройде сесія облради. "Слуги" як переможці будуть претендувати на пост голови ради. Чи вдасться? Особливо це цікаво на тлі призначення головою ОДА Валентина Резніченко, який йшов до облради від партії мера Дніпра "Пропозиція", і зміщення з посади Бондаренко, якого відносять до сфери впливу Коломойського.

У ряді регіонів ситуація більш сприятлива для "слуг". Другий результат, який партія влади показала на виборах до облради в Полтаві, дав їй підстави увійти в коаліцію з фракцією "Довіри" (на рівні парламенту у цих двох політсил налагодилося не менше тісну співпрацю) і забезпечити обрання директора Полтавського юридичного інституту Олександра Лемешко заступником голови Полтавської облради. Головою ж обрано представника "Довіри".

У Житомирській області "Слуга народу" перемогла, але в облраду пройшли дев'ять партій, тому сталої більшості тут немає чисто арифметично, і владі довелося неабияк потрудитися, щоб закріпити свою першість. В результаті головою обласної ради 53 голосами з 64 обрано представника "слуг" Володимир Федоренко, недавній перший заступник голови Житомирської ОДА.

Перемогли "слуги" і на виборах до обласної ради Сумщини, взявши чверть від загальної кількості мандатів. Щоб взяти фактичну владу в регіоні, президентська партія тут вдалася до злиття з колишніми регіоналами - можливо, за прикладом Київської області. Ще одна аналогія: як і в Київській області, в Сумах "ЄС" і "За майбутнє" виявилися в меншості. Головою облради тут обраний 72-річний місцевий забудовник Віктор Федорченко.

"Слуги" для місцевих "баронів"

Загальна картина виходить такий, що тільки в лічених областях президентська партія може похвалитися кадровими успіхами - переважно там, де "Слуга народу" стала першою. Таких областей чотири, і не факт, що всі з них очолять саме "слуги".

Тим часом місцеві впливові групи і осередки партій, підтримка яких в конкретному регіоні значна, вже відверто не бажають поступатися вплив "нових облич", перспективи яких як цілісної політичної сили на загальнодержавному рівні все сильніше огортає туман. Де елітам потрібні "слуги" як підручна сила для формування коаліцій, там перспективи президентської партії краще. Але в основному, за ліченими винятками, "Слуга народу" є другорядним або запасним гравцем. Якого можна і кинути при нагоді ... Це, очевидно, зовсім не той рівень впливу, про який говорили і про яку мріяли на вулиці Банковій.

Ігор Петренко

Новини

Популярні теми форуму

analytics