Close button

10 справжніх американських вантажівок

10 справжніх американських вантажівок

Знамениті американські вантажівки, що борознять пустельні пейзажі Арізони ... Далекобійні траки в США - це ціла культура, хоча, як не дивно, виробників подібної техніки не так і багато. Ми вирішили перерахувати ряд компаній, що роблять або робили раніше ті самі легендарні траки, повідомляє Популярная механика.

Kenworth (Кіркленд, штат Вашингтон, 1923 -...). Один з найвідоміших брендів вантажної техніки, що належить нині концерну Paccar. Сама фірма з'явилася ще в 1912-му, але на перших порах виробництвом не займалася, а була лише дилером з продажу автомобільної техніки. Називалася вона Gerlinger Motor Car Works, а в 1915-му випустила перший власний вантажівка під брендом Gersix. У 1917-му компанію викупили партнери Едгар Уортінгтон і Фредерік Кент, які в 1923 році перейменували виробництво, зробивши назву з початкових букв власних імен (Ken + Worth). На знімку (фото в заголовку) - класика, модель Kenworth W900.

Freightliner (Портленд, штат Орегон, 1942 -...). Компанія вантажоперевезень Consolidated Freightways була заснована Ліланд Джеймсом в 1929 році, а з 1942-го почала будувати власні машини під брендом Freightliner (буквально - «вантажний лайнер»). Фінансові проблеми на рубежі сімдесятих - вісімдесятих змусили продати компанію корпорації Daimler AG, яка вона належить і до цього дня. На знімку - Freightliner CL Columbia 2010 року.

pqfz2cutw4_big.jpg

International (Лайсл, штат Іллінойс, 1902 -...). У 1902 році злилися компанії McCormick Harvesting Machine Company і Deering Harvester Company - завдяки цьому утворилася компанія International Harvester. Вона базувалася в Чикаго і виробляла найширший спектр продукції - сільськогосподарську техніку, вантажні та легкові (!) Автомобілі. Бренд International використовувався в основному для вантажівок.

У 1985 році сільськогосподарське відділення компанії було продано, легкові машини перестали виробляти ще раніше, і фірма, перейменована в Navistar International, сфокусувалася виключно на вантажівках і армійської техніки - чим займається і понині. На знімку - сідельний тягач з лінійки International Lonestar 2015 року.

sub6ce35re_big.jpg

Caterpillar (Дірфілд, штат Іллінойс, 1925 -...). Знаменита компанія Caterpillar асоціюється у нас з кар'єрними самоскидами, конкурентами «БелАЗ», а також з тракторами, кранами та іншої будівельної або шахтної технікою. Тим більше дивно, що у Cat є ціла лінійка шосейних сідельних тягачів. Чому ми про неї нічого не знаємо? Так про неї і американці майже нічого не знають - тягачі компанія з Іллінойсу робить тільки для Австралії! Треба сказати, що вантажівки для доріг загального користування компанія почала будувати зовсім недавно - в 2011 році, першою моделлю був самоскид Cat CT660. На знімку - остання новинка, надважкий сідельний тягач Caterpillar CT630LS (2017) спеціально для австралійського ринку.

annugvwkmq_big.jpg

Western Star (Портленд, штат Орегон, 1967 -...). У 1967 році промисловий гігант White Motor Company створив підрозділ White Western Star зі штаб-квартирою в Клівленді, Огайо.

Підрозділ багато разів переходило з рук в руки - після розорення White воно стало частиною Volvo, потім його купив австралійський бізнесмен Терренс Пібоді, а з 2000 року воно принадлежил DaimlerChrysler і є частиною компанії Freightliner. На знімку - зберігає класичні риси модель Western Star 4900 EX.

yb2jjuz09v_big.jpg

Mack (Грінсборо, штат Північна Кароліна, 1900 -...). Одна з найстаріших американських компаній була заснована Джоном Меком і починала з виробництва автобусів. За свою довгу історію компанія випустила десятки вантажних машина, а також автобусів і тролейбусів самого різного класу і призначення. У 1980-х справи Mack пішли погано і пакети її акцій почала поступово скуповувати французька корпорація Renault. Фінальна угода відбулася в 1990 році - Mack став повністю належати французам. У 2001-му Renault перепродала бренд Volvo - але Mack як і раніше проводить вантажівки і є однією з провідних американських машинобудівних компаній. На знімку - Mack Anthem 2017 року.

ctit8ynz04_big.jpg

Autocar (Хегерстаун, штат Індіана, 1897 -...). Компанія, заснована Луїсом Кларком в Піттсбурзі, з 1899 по 1911 рік робила легкові автомобілі, а вантажівки були «додаткової лінійкою». Але в 1911-му Autocar вирішив відмовитися від легковиків, і вантажівки (зокрема, модель Type XVII) стали єдиною продукцією компанії. Незабаром після війни, в 1953-м, Autocar стала частиною імперії White, а після розорення останньої, в 1980-м, перейшла до Volvo. Шведи вирішили зберегти бренд.

А потім сталася дивна. У 2001 році Volvo викупили північноамериканські вантажні активи корпорації Renault, через що вийшло, так, що, по суті, близько 80% виробників вантажівок в США стали належати Volvo. Цьому чинила антимонопольна служба, змусивши Volvo продати частину брендів в треті руки. Autocar був викуплений новоствореною компанією Grand Vehicle Works Holdings, LLC - і знову, через майже півстоліття, став незалежним! На знімку - класика, тягач Autocar S64F 1972 року.

xav3k9datf_big.jpg

Brockway (Кортланд, штат Нью-Йорк, 1875-1977). Компанія Brockway була заснована задовго до автомобільної ери як виробник екіпажів. У 1909-му вона побудувала свою першу вантажівку, а під час II Світової зарекомендувала себе надійним і успішним вантажним шасі B666. У 1956 році бренд був викуплений компанією Mack, а в 1977-му власники Mack вирішили закрити підрозділ з фінансових причин. На знімку - один з останніх Brockway, модель 360 (1977).

h_gkd8y9t0_big.jpg

Sterling (Редфорд, штат Мічиган, 1907-1953, 1997-2009). Оригінальна компанія Steling, заснована в 1907 році, базувалася в Вісконсині і виробляла більшу лінійку самих різних вантажних машин і спеціальної техніки. У 1951-му компанію «проковтнув» White, а двома роками пізніше скасував бренд.

У 1997-му компанія Freightliner купила у Ford ліцензію на виробництво пікапів і вантажівок - і стала їх будувати під відродженим брендом Sterling, поряд з тракторами та іншої сільгосптехніки. У 2009-му і реінкарнація старого бренду була ліквідована з економічних причин. На знімку Sterling періоду «реінкарнації».

icm1t976h7_big.jpg

Marmon-Herrington (Луїсвілль, штат Кентуккі, 1931 -...). У 1931 році власник автомобільної компанії Marmon Уолтер Мермон вирішив почати новий бізнес. Він об'єднався з Артуром Херрингтон і заснував компанію Marmon-Herrington, швидко зробила собі ім'я на виробництві авіаційних паливозаправників та іншої військової техніки та околовоенной техніки. У розпал Великої Депресії, в 1933 році, Мермон закрив виробництво легкових автомобілів Marmon, зосередившись на комерційної та промислової техніки. Згодом він додав до лінійок автобуси і тролейбуси.

На початку 1960-х компанія була продана сім'ї Прітцкер, після чого багаторазово переходила з рук в руки і змінювала сферу діяльності - MH будувала літаки, ракети «земля - земля» і комплектуючі космічної техніки. Сьогодні бренд належить конгломерату Berkshire Hathaway і виробляє комплектуючі - мости, осі, двигуни, а також «конвертує» вантажівки зі звичайних в повнопривідні. Останній вантажівка Marmon був зроблений в 1997 році. На знімку - Marmon Conventional, «роллс-ройс серед вантажівок», 1986 року.

emp3kheql4_big.jpg

Новини

Популярні теми форуму

analytics