Close button

Роботи-пилососи "підслуховують" власників

Роботи-пилососи "підслуховують" власників

Виявилося, що невинна начебто побутова електроніка може використовуватися зловмисниками, повідомляє Попмеханика.

Роботизовані пилососи буквально з кожним місяцем знаходять всю велику популярність. Але, як з'ясували фахівці Національного університету Сінгапуру спільно з колегами з Мерілендського університету, цей вид побутової техніки може використовуватися зловмисниками для отримання доступу до розмов власників.

Проблема полягає в лидара, які допомагають роботам-пилососів орієнтуватися в просторі і не натикатися на предмети інтер'єру. Промінь лазера здатний зчитувати вібрації, зберігаючи всю амплітуду коливань вібруючого предмета. Таким чином в пам'яті роботизованого пилососа можуть надаватися вібрації мембран динаміків, що стоять в приміщенні, а оскільки багато мембрани досить чутливі, щоб коливатися навіть від звуку голосу мовця поруч людини, то і розмови здатні виявитися в пам'яті пилососів.

Для перевірки своєї гіпотези вчені використовували стандартний робот-пилосос Xiaomi Roborock, який працював в приміщенні, де відтворювалися музичні кліпи, а людина вимовляв вголос цифри.

За підсумками експерименту були отримані близько 19 годин запису - їх розшифрували за допомогою створеної програми LidarPhone, що включає в себе штучний інтелект і алгоритми очищення записи від сторонніх шумів.

З'ясувалося, що по зробленій роботизованим пилососом записи з точністю до 91% можна розпізнати озвучені людиною цифри, а також ідентифікувати кліпи, які йшли в приміщенні. Як відзначають автори роботи, результати якої були оприлюднені на конференції SenSys20, отриманих відомостей достатньо для того, щоб зібрати компромат на власників роботів-пилососів і отримати інформацію для викрадення коштів.

Вчені порекомендували власникам роботизованих пилососів не підключати їх до інтернету, а розробникам лидаров для подібної побутової техніки порадили скорегувати алгоритм роботи, щоб унеможливити запис розмов або як мінімум ускладнити їх розшифровку.

Новини

Популярні теми форуму

analytics