Close button

Бізнес процвітає: скільки коштують "липові" тести на ковід

Бізнес процвітає: скільки коштують "липові" тести на ковід

В Україні продають липові довідки про негативний тест на коронавірус. Причому торгують від імені відомих приватних лабораторій. Ціна підробки від 500 до 1000 гривень. Дільці не соромляться і рекламують свої послуги в Інтернеті. А в поліції обуреним власникам медичних центрів відмовляють у відкритті справ, повідомляє Обозреватель.

Детальніше про це читайте в нашому матеріалі.

"Під'їжджайте і забирайте через дві години"

У соцмережах можна знайти сторінки, на яких щосили торгують довідками, що підтверджують, що ваш ПЛР-тест на коронавірус - негативний. З такою довідкою, стверджують ділки, ви можете легко пройти кордон.

Так на сторінці "Довідка Ковід для виїзду за кордон" пропонують оформити "документ" дуже швидко. Ми зв'язалися з ними під виглядом потенційного покупця, який поспішає на заробітки в Польщу.

Шахраї рекламуються в соцмережах

"Вам коли на Польщу?" - поцікавився продавець. "Як тільки буде довідка про негативний тесті, то відразу сідаємо в бус і їдемо, чим швидше, тим краще", - відповіли ми.

"Чи можемо хоч зараз, тисяча гривень і дуже швидко, буквально за 10 хвилин", - погодився продавець.

Він навіть порадив не чекати, коли надішле довідку по "Нової поштою". А якщо вже ми в Києві, то буквально зараз же збиратися і їхати до нього за довідкою.

"Навіщо вам на" Нову пошту "? Ви будете довго чекати. Можете під'їхати і забрати через пару годин. Під'їжджайте на метро" Позняки ", на вулицю Урлівська, 23, там від метро маршрутка йде. Тільки скиньте на Viber фото першої сторінки паспорта та виїжджайте, ми вам все зробимо ", - квапив продавець.

За його словами, довідка буде від київської лабораторії "Адоніс" англійською мовою з мокрою печаткою і QR-кодом. Навіть погодився вислати зразок довідки.

Дійсно, бланк виявився відомої медичної компанії "Адоніс". Мокра печатка - від "Диагностик". За реєстрами ми з'ясували, що ця компанія знаходиться за тією ж адресою, що і один з філій "Адоніса" - вул. Окіпної, 8Б.

Зразок підробленої довідки, яку нам прислали

Ми зв'язалися з медичною компанією і попросили їх прокоментувати ситуацію.

"Ми вже стикалися з тим, що документи нашої компанії намагаються підробляти. Часто це роблять невміло, неякісно, тому шахраї ставлять, наприклад, не ті скани печаток. Але все одно ми працюємо над тим, щоб захистити наші довідки.

Так, тепер всі наші довідки матимуть QR-коди, в яких буде зашифрована вся інформація про клієнта. І за цим кодом будь-який перевіряючий зможе увійти на сайт компанії і дізнатися, чи є тут такі ж дані про цю людину. Що стосується підробок, то ми плануємо звертатися в поліцію ", - сказали нам в юридичному відділі компанії" Адоніс ".

Шахраї підробляють документи навіть відомих компаній

Нашим довідками в Європі вже не вірять

Випадків, коли від імені медичних компаній шахраї торгують довідками про негативному тесті на коронавірус, чимало.

Керівник медичного центру PREVENTION з Ужгорода Віктор Петров нещодавно виявив, що від імені його фірми в Інтернеті пропонують липові довідки про ПЛР-тесті на COVID-19. Ще в серпні в його компанію стали звертатися люди, які не змогли перетнути кордон з такою ось липової довідкою. Як виявилося, "документи" почали масово штампувати в будках поруч з візовими центрами, брали за них від 500 до 1000 грн. Пасажири цілих мікроавтобусів не могли пройти кордон з такими підробленими документами і поверталися назад.

Документи про тест штампують в будках біля візових центрів

Петров обурився і написав заяву в поліцію Закарпатській області. Там його заяву прийняли.

"Однак так нічого і не зробили. Мені дали відписку, що мовляв у їхніх діях немає складу злочину. І на цьому все", - сказав нам Віктор Петров.

Правда, зараз попит на такі довідки в Закарпатті впав. Через те, що в Україні масово підробляють цей документ, сусідні з областю Угорщина і Словаччина просто перестали їх визнавати.

Нашим довідками в Європі вже не вірять

А ось керівник Київського лабораторного центру, де роблять ПЛР-тести, Віктор Чумак каже, що до них жодного разу не зверталися зі скаргами на те, що продають липові довідки від їх імені.

"Напевно, тому що ми в основному робимо тести для людей, які вже знаходяться в лікарнях. І відправляємо всі документи по електронній пошті безпосередньо до медичних установ. Тому ця проблема більше стосується приватних лабораторій", - говорить Чумак.

"Бізнес" пішов в маси

На відомому сайті безкоштовних оголошень ми знайшли пару пропозицій купити довідку про негативному тесті на коронавірус.

З одного з авторів під ніком Als можна зв'язатися тільки поштою. Також вона раніше торгувала тут спортивним костюмом, дитячими б / у речами, дешевими прикрасами, косметикою, навушниками, іграшками. Жодного разу свій номер телефону ця автор не залишала.

Раніше автор оголошення торгувала б / у речами та іграшками

Другий автор пропонує "документ" при переході на сайт spravka.in.ua. Ціна без жодних аналізів - від 400 грн. Ми зв'язалися з ними.

"Вам потрібно заповнити дані на нашому сайті, і з вами зв'яжеться наш менеджер. Ціна 400 гривень, плюс плата за доставку по" Нової поштою ". Але ось від імені якій лабораторії, я не можу вам сказати", - повідомив "менеджер". Як з'ясувалося, цей документ англійською мовою вони надіслати не можуть, тільки на українському. Запропонували самостійно звернутися в бюро перекладів і зробити англійський варіант. А це додаткова плата.

Ціна підробки 400 грн

Ще один сайт spravk1.site також торгує підробленими довідками про негативному тесті. Вартість послуги - 950 грн, плюс витрати з пересилання поштою. На Viber нам прислали список необхідних документів для виготовлення липової довідки: ПІБ українською та англійською, дату народження, місце фактичного проживання, бажана дата аналізу, результат, відділення пошти.

"Від імені якій лабораторії вам надішлють довідку, я по телефону не скажу! Такі речі не говорять. На пошту прийде, ви там зможете відкрити і подивитися. Якщо влаштує - заплатите. Але точно буде київська лабораторія", - повідомив їхній представник.

Про те, що в Україні можна легко купити липову довідку про проходження ПЛР-тесту на коронавірус, раніше вже говорив міністр охорони здоров'я Максим Степанов. Однак він відзначав, що контроль за підробкою документів не є компетенцією МОЗ, а правоохоронці про це мовчать. Він закликав поліцію звернути увагу на шахраїв, назвавши їх дії злочинними.

Марина Петик

Новини

Популярні теми форуму

analytics