Close button

За знеструмлення Криму засудили Ленура Іслямова на 19 років

За знеструмлення Криму засудили Ленура Іслямова на 19 років

Російський суд в Криму виніс вирок Ленур Іслямова - кримськотатарському бізнесмену, який брав участь в блокаді півострова п'ять років тому і фотографувався на тлі підірваних ЛЕП, повідомляє Страна.ua.

Суд визначив, що саме Іслямов і організував підрив ліній електропередач на кордоні з Кримом. Що знеструмила півострів і змусило Москву терміново добудовувати енергоміст.

Сам Ленур свою причетність до підриву заперечував. Але всіляко піарився на його тлі й закликав електроенергію в Крим не поставляти. А також заважав ремонту підірваних ліній.

Втім, сьогодні вже очевидно, що за організацією цих подій стояла українська влада. Як і згодом на Донбасі, після підриву ЛЕП і блокування будь-яких поставок "активістами", у Порошенка і Яценюка узаконили блокаду. А тих, хто її почав, до відповідальності не притягнули (хоча відкрили по підриву опор одразу чотири кримінальні справи).

При цьому хто саме її проводив - окрема історія. Крім представників Меджлісу кримських татар і націоналістів з праворадикальних структур, цікава сама фігура Ленура Іслямова, який під час анексії Криму мав російський паспорт і увійшов до першого "уряд" вже де-факто російського півострова.

Ми згадали події п'ятирічної давності й зібрали інформацію про їх організатора.

Блокада Криму і підрив ЛЕП. Що це було

20 вересня 2015 року представники кримськотатарських організацій України почали акцію з блокування вантажного транспорту, який прямував до Криму з продуктами й товарами.

Учасники блокади - Меджліс і примкнув до нього Іслямов, а також "Правий сектор" і "Азов" - в листопаді заявили, що за продуктової піде "енергетична блокада" Криму.

І скоро вона почалася. 20 листопада невідомі підірвали дві опори ЛЕП в Генічеському та Чаплинському районах Херсонської області, що призвело до знеструмлення Кримського півострова. Ще дві - Каховська - Островська та Каховська - Джанкой - вийшли з ладу в результаті підриву 22 листопада.

Міненерго Росії повідомляло, що без електропостачання залишилися всі побутові споживачі Криму і Севастополя (близько 1,8 млн осіб). Соціально-значущі об'єкти були підключені до дизель-генераторним установкам, задіяли резервні джерела енергопостачання.

До середини 2016 року Крим змушений був прожити в режимі надзвичайної ситуації - поки на півострові не вдалося налагодити нормальне енергопостачання. Так з'явився енергоміст в Крим. Втім, основні проблеми з постачанням вдалося вирішити ще в грудні.

Через підрив електро опор Росія припинила відвантаження вугілля для України, який був необхідний для роботи семи теплоелектростанцій. Зараз ЛЕП, по якій передавалося в Крим до 250 мегават, відновлена, але електроенергія в Крим не подається, бо закінчилася дія контракту з постачання електрики на півострів.

За повалені опори ЛЕП до відповідальності координатора по блокаді Криму Іслямова весь цей час не привертали. Хоча МВС завело відразу чотири кримінальні справи. Правда, підозрюваних або винних по ньому досі немає.

Іслямов всіляко заперечував свою причетність до підриву: "Це міг зробити будь-хто, але ми до цього відношення не маємо", - говорив він, все ж виступаючи за припинення поставок електроенергії на півострів і всіляко блокуючи ремонт пошкоджених опор ЛЕП.

І заявляючи на телеканалах, що поки Росія не відпустить заарештованих кримських татар, енергію до Криму не дадуть.

Вони заявляли поліції, що стовпи ЛЕП "впали самі", і всіляко заважали поліції взяти пошкоджені електровишки під контроль.

"Ми будемо блокувати, тому що нам цікаво участь в самому процесі блокування, а не в процесі підривів ... У цьому братимуть участь кримськотатарські активісти, "Автомайдан", батальйон "Айдар" і "Правий сектор"... Штаб "Громадянської блокади" Криму зараз перебуває тут, і ми будемо блокувати ремонт на всіх чотирьох лініях ", - говорив Іслямов.

Цікаво, що в грудні влади України узаконили блокаду Криму і ввели її постановою Кабміну. У 2017 році подібна історія повторилася і з Донбасом - спочатку "активісти" перекрили потік вантажів в регіон, після чого Київ зробив те ж саме вже офіційно.

Вирок Іслямова

У Криму з підриву опор ліній електропередач порушили кримінальну справу за ч. 2 ст. 281 КК РФ (диверсія). Санкція даної статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі строком до 20 років.

Справа дійшла до юридичного кінця тільки через п'ять років - 10 січень 2020 року. Ленур Іслямов визнаний винним в організації енергетичної блокади Криму у 2015 році. Рішення прийняв Верховний суд півострова (під російською юрисдикцією). Вирок заочний - 19 років колонії суворого режиму.

Іслямова звинувачували за трьома статтями КК РФ:

  • ст. 208 - організація незаконного збройного формування (НВФ) або участь у ньому,
  • ст. 280 - публічні заклики до екстремістської діяльності,
  • ст. 281 - диверсія.

Під НВФ мається на увазі батальйон імені Номана Челебіджихана.

Слідство вважає, що в листопаді 2015 року Ленур Іслямов розробив план з підриву в Херсонській області ліній електропередачі, які передавали електроенергію в Крим і Севастополь. Блокаду Криму, за даними слідства, він готував спільно з Мустафою Джемілєвим і Рефатом Чубаровим.

В результаті підриву опор ЛЕП Каховка - Островске і Каховка - Джанкой від електропостачання були відключені всі об'єкти життєзабезпечення в Севастополі і 876 населених пунктах АРК.

Енергосистема понад тиждень працювала в ізольованому режимі, бо раніше поставки надійшли з України, але повністю припинилися. За оцінкою росіян, збиток через енергоблокади склав мільярд рублів, а недоотримані вигоди - півтора мільярда рублів.

Перше судове засідання у цій справі відбулося в кінці травня 2020 року. На суд Іслямов не був - в останні роки він постійно знаходиться на території України. А вирок прокоментував очікувано:

"Рішення "російських" судів в окупованому українському Криму юридично нікчемні! Заперечувати його обов'язково будемо, і передавати кейс в ЄСПЛ. Позиція тільки одна - Путін, геть із Криму!", - заявив Іслямов.

Підтримував анексію Криму. Хто такий Ленур Іслямов

Цікаво, що Іслямова судили як російського громадянина. Паспорт РФ він мав 19 років, зізнавався сам Ленур в коментарях ЗМІ.

Уродженець Узбекистану, Ленур Іслямов довгий час мав будівельний бізнес в Москві. У Криму ж ще при Україні він запустив телеканал "АТР".

Цікаво, що вже після анексії Криму він з 2 квітня по 28 травня 2014 року було в.о. заступника голови Радміну Криму, перебував у підпорядкуванні у Сергія Аксьонова. Потім його на посаді змінив Руслан Бальбек.

"Ми зможемо зробити те, що не вдавалося зробити довгі роки, перебуваючи в складі України, - говорив Іслямов в інтерв'ю телеканалу ATR. - Це історичний шанс, якщо ми цього не зробимо, якщо ми популістськи так поставимося, ми, мовляв, не визнаємо [входження Криму до складу РФ] ... Це можна робити, тільки якщо люди безвідповідальні, а ми відповідальні люди! "

Високий пост він займав недовго - був звільнений. Причиною називають претензії до Іслямова з виконання обов'язків: розробці програм з облаштування депортованих народів Криму, питань ЖКГ та водопостачання і політичний зв'язок з Меджлісом кримськотатарського народу.

Сам же Іслямов згодом заявляв, що його в уряд анексованого Криму делегував сам Меджліс, а пішов звідти, бо не захотів виконувати розпоряджень російської влади.

Після звільнення він перебрався до Києва. Як стверджував пізніше Іслямов, у нього на той час вже був паспорт України.

В Україні Іслямов зайнявся "активізмом" (на кшталт того, що мав місце на кордоні з Кримом), а також продовжував спонсорувати телеканал "АТР", який став одним з рупорів пропаганди Порошенко. Завдяки чому канал отримував фінансування з боку держави.

Коли до влади прийшов Зеленський, спочатку була ідея цей канал від державних грошей відлучити. Однак уже в лютому 2020 року Кабмін гроші на "АТР" все ж знайшов.

Тобто держава і зараз продовжує вносити за нього оплату послуг супутникового зв'язку, оренду обладнання, приміщень і послуг з використання об'єктів авторського права. Цікаво, що один з фронтменів телеканалу - журналіст Айдер Муждабаев - свого часу закликав підняти збройне повстання проти Зеленського і розстрілювати тих, хто за нього голосував.

Анастасія Товт, Олександр Шахов

Новини

Популярні теми форуму

analytics