Close button

Ковідна трагедія в Криму — окупанти занижують статистику

Ковідна трагедія в Криму — окупанти занижують статистику

В окупованому Криму так звана влада відзвітувала, що на півострові за минулий тиждень у два рази збільшилася кількість госпіталізацій пацієнтів з COVID-19 і пневмонією, повідомляє Обозреватель.

Стверджується, що з початку епідемії в регіоні зафіксовано менше ніж 20 тисяч випадків хвороби, самі кримчани підозрюють, що реальна статистика, в тому числі рівень смертності, приховуються. За словами місцевих жителів, в лікарнях просто немає місць, швидкі відмовляють в госпіталізації навіть важким пацієнтам, а в аптеках закінчилися ліки.

Детальніше про це читайте в нашому матеріалі.

Окупанти приховують справжню статистику

"Кримська правозахисна група" заявляє, що на півострові штучно занижують статистику по захворюваності COVID-19 як мінімум в чотири рази.

Представники групи самі поспілкувалися з медиками з Сімферополя, Феодосії, Керчі, Ялти. Один з лікарів розповів, що діагноз "негоспітальна пневмонія" ставлять багатьом хворим на коронавірус. А правильний діагноз пишуть тільки після того, коли його підтвердить тест "Росспоживнагляду". Результати тестів з приватних клінік тут не визнають.

Що стосується вільних місць в COVID-клініках, то їх вистачає тільки тому, що з діагнозом пневмонія хворих в такі лікарні не кладуть. Вони змушені чекати результатів тестів.

Так виглядає травмпункт, де проводять рентген в одній з кримських лікарень

Так виглядає травмпункт, де проводять рентген в одній з кримських лікарень

Медик з Феодосії заявив, що госпіталі у них заповнені на 100% і люди змушені чекати в черзі, поки з'явиться вільне місце. А сказати точно, скільки жителів Феодосії померли від коронавируса, складно. Але судячи з того, скільки хворих привозять в лікарню, статистика явно занижена. За його словами, "труповозка" без діла не простоює. Однак озвучувати цифри, скільки людей померло від COVID-19, заборонено. На швидкої теж хворіють дуже багато лікарів, а на чотири бригади в день доводиться до 80 викликів.

А в Керчі від коронавируса ще в жовтні померли двоє лікарів - терапевт Валентина Бєляєва та й. о. головного лікаря "Керченської міської лікарні №3" Людмила Чернявська. Також у Чернявської помер і її син. Окупаційна влада півострова приховували цю інформацію.

Сімферопольська залізнична лікарня

Сімферопольська залізнична лікарня

Люди вмирають, не отримавши допомоги

Самі жителі півострова розповідають, що швидкі не забирають в лікарні навіть важких пацієнтів.

"Моєму знайомому було дуже погано. Він уже почав задихатися почав, а швидка не їхала два дня! Зі скандалом рідні викликали до нього лікарів. Ті приїхали, подивилися, зробили укол і зібралися йти. Його мати обурилася, що сина залишають без допомоги. На що вони сказали: "Місць на всіх не вистачає, викликайте лікаря або самі йдіть в поліклініку". і поїхали. Вночі знову сім'я викликала швидку, і його вже практично без свідомості забрали в реанімацію, він зараз на штучному диханні кілька днів. Прогнозів ніхто не дає ", - розповідає мешканка Ялти.

Також кримчани стикаються з проблемою, що без підтвердженого тесту на коронавірус людей в лікарні не забирають.

"Мені на швидкої так і відповіли: тесту ні - не приїдемо. Зателефонуйте, коли буде. А у мене сатурація вже була 84! Я сказала, що поїду до Аксьонова та буду вмирати під його адміністрацією. Тільки так приїхали і забрали в лікарню. Я два тижні там на кисні була. Люди лежать в коридорах, навіть на сходовому майданчику! там їм і судно ставлять. Можете уявити собі цей жах ", - скаржиться Валентина Семенівна, пенсіонерка з Сімферополя.

Люди описують випадки, як хворіли і помирали їхні рідні та знайомі. Так, Катерина Козир написала про те, як від COVID-19 померла 47-річна вчителька 1-ї гімназії з Сімферополя Світлана Химич:

"У перші дні вересня Світлана В'ячеславівна відчула себе погано, потім все гірше і гірше. Був зроблений знімок, який показав поразки 75% легких. З початку вересня, дотримуючись всіх рекомендацій всіх інстанцій, викликали швидку, яка приїжджала, зі слів друзів," відкачувала киснем ", робила укол і їхала, відмовляючи в госпіталізації:" Лікуйтеся вдома! Місць в лікарнях немає ".

Був викликаний дільничний, який дав направлення на госпіталізацію, але скінчив той же: "Місць немає". Після серії дзвінків чиновникам приїхали лікарі, взяли ще один тест на ковід, результатів якого ми не дізнаємося. Після цього Світлана В'ячеславівна була госпіталізована в 7-ї міської лікарні ".

За її словами, стан вчительки було стабільно важкий, вона перебувала на кисні і незабаром померла.

Світлана Химич довго чекала допомоги, врятувати її не вдалося

Крим захлинувся від коронавируса, а окупанти приховують правду. Що відбувається на захопленому півострові

Крим захлинувся від коронавируса, а окупанти приховують правду. Що відбувається на захопленому півострові

Після того як Козир опублікувала свій пост, їй прийшла відповідь від так званого Міністерства охорони здоров'я Криму. У ньому повідомлялося, що дані про стан здоров'я та лікуванні пацієнта, його діагноз можуть отримати тільки родичі за офіційним зверненням.

Крим захлинувся від коронавируса, а окупанти приховують правду. Що відбувається на захопленому півострові

Також мешканка Ялти Тетяна Косовська описала, як намагалася викликати швидку. "Вболіваю 9-й день, син - 14-й. У мене температура 38,6, сильний головний біль, слабкість, задишка, біль за грудиною, за лопатками, повна відсутність нюху. Вчора спробувала викликати швидку", - пише жінка.

Вона розповідає, що двічі набирала диспетчера, після другого дзвінка їй сказали, щоб вона чекала. Однак ніхто не приїхав. Коли вона подзвонила в швидку вже на наступний ранок, її звинуватили в тому, що машина до неї повинна була виїхати, але вона не відповіла на дзвінок. Коли хвора сказала, що ніяких пропущених дзвінків у неї немає, то її звинуватили в тому, що вона дала неправильний номер телефону:

"О 12:00 намагалася викликати швидку повторно, але мені відповіли:" Ми не приїдемо! Викликайте лікаря, ми вам не таксі, возити вас на КТ не збираємося, призначень не робимо, і взагалі ми вирішуємо юридичні питання ".

Тоді жінка викликала лікаря. Але доктор ні направлення на тест, ні на КТ не дала. Сказала, що їм заборонено, а якщо вона хоче, то може зробити рентген сама. Нічим мешканці Ялти не допомогли і на гарячій лінії.

Крим захлинувся від коронавируса, а окупанти приховують правду. Що відбувається на захопленому півострові

Крим захлинувся від коронавируса, а окупанти приховують правду. Що відбувається на захопленому півострові

Лікарів шукають самі

Ще одна кримчанка Лілія Халілова описала свої поневіряння перш ніж вона потрапила в лікарню.

Вона з чоловіком захворіли, у нього тест підтвердив COVID-19. А жінка зробила КТ, яке показало 25% ураження легень. Їй з кожним днем ставало все гірше. Чоловік знаходив для неї приватно пульмонолога-кардіолога, інших лікарів, які вже після своєї зміни пізно ввечері приїжджали до них і виписували ліки буквально на коліні. Вони за свій рахунок знаходили медсестер, які не боялися ставити крапельниці пацієнтам. І все тому, що людей не забирали в лікарню і не приходив дільничний лікар.

За словами жінки, вони на лікування витратили 60 тисяч рублів (приблизно 23 тис. Грн), і воно не допомогло. До лікарні її забрали з сатурацією 74%, коли вона вже почала синіти. За її словами, в лікарні дуже багато пацієнтів, тільки на її поверсі їх чоловік 100. І єдині, до кого у неї немає претензій, це лікарі, які роблять все, що можуть, щоб врятувати людей.

Крим захлинувся від коронавируса, а окупанти приховують правду. Що відбувається на захопленому півострові

Крим захлинувся від коронавируса, а окупанти приховують правду. Що відбувається на захопленому півострові

Крим захлинувся від коронавируса, а окупанти приховують правду. Що відбувається на захопленому півострові

Ліки пропали з аптек

Також на півострові виник дефіцит ліків, необхідних для лікування коронавируса. В аптеках немає необхідних антибіотиків.

"Ми вже давно не довіряємо ліків в кримських аптеках. Сюди Росія збуває підробки, неякісний товар, який продають набагато дорожче, ніж навіть в Києві. Тому всі ліки замовляємо рідним в Києві або в Харкові. Але через те, що зараз Крим закритий для в'їзду з боку материкової України, то ми опинилися в скрутному становищі. Коли чоловік захворів коронавірусів, то в лікарні сказали, що у них немає нічого крім систем для крапельниць. Все доводилося купувати втридорога, з рук! Мені довелося терміново продати деякі речі, щоб врятувати чоловіка. Лікування обійшлося в 70 тисяч рублів! " - ледь не плаче жителька Алушти Тетяна Іванівна.

З аптек півострова зникли ліки

В аптеках Криму немає такого дефіцитного антибіотика, як цефтриаксон. Незважаючи на запевнення "чиновників", що він не потрібен при лікуванні COVID-19, лікарі активно його прописують і він входить в список рекомендованих ліків від цього вірусу.

Також немає азитроміцину, лідокаїну і навіть фізрозчину. Не можу знайти солу-медрол, преднізолон, дексаметазон, клексан, вітаміни D і С. Також в лікарнях півострова немає в достатній кількості кисню, і волонтери регулярно закуповують концентратори.

Однак окупаційна влада не збираються відмовлятися від туристичного новорічного сезону. Незважаючи на те, що на півострові останнім часом змушені були скасувати новорічні корпоративи та масові святкові заходи, туристичні агентства продовжують торгувати путівками на півострів.

З готелями збираються домовлятися. Робота ресторанів дозволена до 22:00, а ось караоке, концерти, робота кальян-барів тощо. В готелях, санаторіях, пансіонатах і спа-закладах буде заборонена. Правда, в самих готелях вже думають над тим, щоб організувати новорічні заходи на відкритому повітрі. Втрачати гроші від російських туристів через коронавируса вони не збираються.

Марина Петик

Новини

Популярні теми форуму

analytics