Close button

Помело: користь і шкода, як правильно вибрати

Помело: користь і шкода, як правильно вибрати

Колись небачений фрукт помело на прилавках нашої країни швидко набирає популярність і для багатьох замінює інші цитрусові, повідомляє Вести.

І дорослим, і дітям припаде до смаку помело, користь якого буде відчуватися організмом протягом всього року.

Історія помело

Багато хто вважає помело результатом схрещування і наполегливої роботи селекціонерів. Але це не відповідає дійсності. Помело є самостійним древнім рослиною. Достеменно невідомо звідки прийшла ця культура. Опис помело зустрічається в китайських джерелах, датованих першим століттям до нашої ери. Через це прийнято вважати, що рослина родом з Китаю і Малайзії. У китайській культурі плоди помело досі символізують добробут, тому в Новий рік прийнято дарувати його близьким і готувати з плодів місцеві страви.

В Європу фрукт потрапив разом з кораблями мореплавців в 14 столітті, після цього рослина почали активно вирощувати при знатних дворах і як частина екзотичних композицій. Пізніше в результаті селекції з помело і апельсина вивели новий цитрус - грейпфрут.

Опис

Помело вважається найбільшим представником сімейства Цитрусових, вага плода окремих сортів може досягати 10 кг. Рослина ще називають шедок, в честь британського морського мандрівника, який познайомив помело з островами Атлантичного океану. Деякі сорти помело не мають кірки на плодах.

Де росте

Де росте помело Де росте помело

Рослина найкраще приживається в грунті, багатою солями, в теплому кліматі, тому добре росте на прибережних територіях. Сьогодні помело культивується в Китаї, В'єтнамі, Туреччині, Ізраїлі, Марокко, США, на островах Атлантичного океану, Карибського басейну. Рослину можна вирощувати в домашніх умовах.

Як виглядає

Як виглядає Як виглядає

Помело являє собою вічнозелене дерево, здатне виростати до 15 метрів у висоту, має гіллястої нерегулярної кроною, яка має кулясту форму. Дерево відрізняється особливою густотою, приносить урожай круглий рік. Зацвітає помело великими білими квітами, аромат від яких поширюється на всю округу.

Плоди помело кулясті, іноді мають форму збільшеною груші, покриті щільною шкіркою світло-зеленого кольору, часто з жовтизною, вона легко відділяється від м'якоті. Значні розміри шкірки уможливили безпечну доставку фрукта на дуже далекі відстані. Помело досягає 25-30 см в діаметрі. М'якоть може бути жовтого, світло-рожевого або яскравого червоного кольору, складається з великих часточок, які відокремлені щільними перегородками. Всередині плід містить насіння. Помело має дуже великими волокнами, а м'якоть є більш сухий, ніж у інших цитрусових.

Який смак

На смак плід помело солодкий з кислинкою, з нотами гіркуватості. Стиглий фрукт настільки солодкий, що його практично не вживають з цукром або медом. Він освіжає і втамовує спрагу.

Склад помело

Помело на 89% складається з води. При цьому харчових волокон в фрукті - 1%.

Калорійність помело

Помело є низькокалорійним фруктом - всього близько 30 ккал в 100 г, в сушеному помело 90 ккал, що теж трохи, в порівнянні з іншими цукатами.

Харчова цінність помело

Помело не містить жирів, вуглеводів в складі близько 9 г, білків - 0,8 м

Вітаміни

У 100 г помело міститься до 70% добової потреби людського організму у вітаміні С, крім нього в плодах присутні В1, В2, В6, а також РР.

Мінеральні речовини

Фрукт містить велику кількість калію, всього 300 г м'якоті заповнять четверту частину від добової норми споживання цього елементу людиною. Крім калію до складу входить купрум, фосфор, марганець, а також невелика кількість заліза і цинку.

Користь помело

Властивості помело дозволяють йому бути не тільки смачним екзотичним фруктом, але і корисним для організму чоловіки і жінки в будь-якому віці.

Для чоловіків

Як символ здоров'я і чоловічої сили, помело однозначно корисний для чоловіків. Визнаний афродизіак стимулює і підсилює статеву активність. Китайська медицина традиційно вважає помело збудливою їжею. Тайські лікарі досі використовує стародавній рецепт відновлення і зміцнення чоловічої сили: змішують подрібнені зубчики помело з медом і свіжим імбиром. Рекомендують вживати помело регулярно, з його допомогою зберігається репродуктивна функція, посилюється циркуляція крові, підвищується потяг, поліпшується потенція.

Помело відомо здатністю знімати похмільний синдром, є легким ейфорізуючу і транквилизирующим засобом, після його застосування проходять нудота, блювота, слабкість, головний біль, поліпшується настрій.

Для жінок

Помело має ряд корисних переваг для жінок. Великий вміст аскорбінової кислоти дозволяє говорити, що помело має омолоджуючий ефект, регенерує клітини шкіри, волосся, нігтів. Якщо використовувати помело в масках для особи два рази на тиждень, то можна домогтися зменшення зморшок, шкіра підтягнеться, колір вирівняється. Помело добре відбілює шкіру обличчя від пігментних плям, очищає від забруднень, підвищує захисні функції дерми. Косметологи радять просто протирати обличчя часточкою помело, щоб надовго зберегти молодість і красу. Сильним зволожуючим ефектом володіє маска з рівних частин размятого помело, домашнього сиру та натурального меду. Маску необхідно накласти на очищене обличчя, витримати 20 хвилин, змити теплою водою.

У період менопаузи при сильних перепадах настрою, нервові зриви, апатії помело поверне бадьорість, працездатність, стресостійкість. Фрукти здатні переробляти амінокислоти тваринних білків в серотонін - гормон радості. Помело використовують як антидепресант.

Корисний фрукт для вагітних жінок. Біофлавоноїди покращують кровообіг мозку в організмі матері плоду, фосфор бере участь у формуванні кісткової тканини. На ранніх термінах вагітності корисний при токсикозі.

Помело призначають при надмірній вазі, ожирінні, порушенні обміну речовин. Входить до складу дієтичного харчування, різні дієти для схуднення. Ліполітичні ферменти помело добре розщеплюють жири і білки, прискорюється процес перетравлення їжі та очищення кишечника.

У шкірці помело виявлені елементи, що впливають на гормональний фон жінки, регулюють рівень жіночих гормонів естрогенів, підвищують або знижують в залежності від стану. Також помело впливає на кислотність в піхві, регулює р-Н рівень, проходять неприємні виділення, свербіж, подразнення.

Застосовують помело в комплексному лікуванні при онкології молочної залози, після операцій і хіміотерапій. Загальний стан хворих стабілізується, пригнічується ріст ракових клітин.

Для дітей

Заморський фрукт корисний діткам з півтора років, як джерело цінних вітамінів. В період міжсезоння при загостреннях вірусних захворювань помело вводять в харчування дитини для зміцнення імунітету. Фрукт підвищує опірність організму до інфекцій і вірусів, допомагає при авітамінозах.

Діти не проти поласувати смачним засобом, а заодно і підлікуватися. Існує досить багато рецептів з помело для дітей. При гострих бронхітах для розрідження в'язкого мокротиння, при непродуктивному кашлі необхідно злегка підігріти свіжовичавлений сік, давати дитині 50 мл. Мокрота відділяється, бронхи очищаються.

Соком помело лікують запалення горла: розводять його з водою в пропорції 1: 1, часте полоскання знімає запалення, має антибактеріальний ефект.

Помело впливає на клітини головного мозку, покращує пам'ять дитини, піднімає зір, зміцнює кістки, активізує зростання, допомагає зняти розумове та фізичне напруження під час навчання. Введення помело в раціон - відмінний спосіб профілактики рахіту у дітей.

Шкода помело

Неправильне вживання помело може не тільки не принести користь, але і завдати шкоди здоров'ю. Переїдання плодів загрожує розладами шлунка, почервоніння шкірних покривів. Помело знижує тиск, тому рекомендується звести до мінімуму вживання гіпотонікам. Виключають з раціону помело при прийомі курсу лікарських препаратів, так як речовини в складі плодів можуть затримувати засвоєння ліків і сприяти їх накопиченню в організмі.

Плоди рослини алергенні, тому їх слід вживати в помірних кількостях, а при появі ознак алергічної реакції негайно припинити вживання фрукта і звернутися до лікаря. Через цю особливість рекомендується з обережністю вводити в раціон в період вагітності і лактації.

Протипоказання

Помело протипоказано при захворюваннях, пов'язаних з підвищеною кислотністю шлунка, виразками і іншими захворюваннями шлунково-кишкового тракту, також заборонено вживати фрукт при гепатиті.

Як вибрати і зберігати помело

Правила вибору помело нічим не відрізняються від вибору інших цитрусових. Колір стиглих плодів різниться в залежності від сорту, він може бути пофарбований в відтінки від світло-жовтого до зеленого. Вибирайте помело з рівномірним кольором, іноді допускається червоний рум'янець на одному з боків фрукта. Поверхня плоду повинна бути рівною, без вм'ятин, пошкоджень і плям. Якщо на шкірці є ущільнені ділянки, це свідчить про штучне дозріванні помело.

При натисканні плід повинен бути пружним, не повинно бути м'яких ділянок - це ознака зіпсованості. Перед покупкою рекомендується натискати не тільки на боки фрукта, а й на місце плодоніжки - якщо в цій частині плід м'який або залишається вм'ятина, то всередині помело пропадає. Зверніть увагу на запах плода, аромат м'якоті повинен відчуватися навіть через товсту шкірку, в ньому не повинно бути ноток бродіння, вогкості і гниття в іншому випадку помело не принесе організму користь.

Для збереження товарного вигляду помело часто покривають хімічними речовинами, якщо є можливість, не купуйте блискучі плоди, швидше за все їх обробили таким способом.

При покупці повністю незрілого плода не варто сподіватися на його дозрівання в домашніх умовах, це займе дуже довгий час. У разі, коли фрукту потрібно дозріти зовсім небагато, залиште помело в теплому місці на кілька днів. Якщо всередині частина м'якоті зіпсувалася, не вживайте весь плід, так як почалися процеси вже запущені по всій м'якоті і вона може нашкодити організму.

Помело доступний в магазинах круглий рік, тому рекомендується вживати фрукт в свіжому вигляді відразу після покупки.

При зберіганні в холодильнику неочищений помело буде придатний до вживання протягом місяця. Очищену м'якоть фрукта зберігають в закритих пластикових контейнерах в холодильнику. Тривало зберігати плоди таким чином не вийде, тому рекомендується вибирати маленькі екземпляри, які можна з'їсти за один раз.

У азіатських народів є одна хитрість збільшення терміну збереження плодів помело. Фрукт покривають тонким шаром рослинного масла, який уповільнює втрату вологи, продовжуючи життя плоду. Свіжий помело можна зберігати, обернувши в папір. Папір тривалий час буде зберігати соковитість плода.

Помело не зберігають в замороженому вигляді. При замерзанні фрукт втрачає свої корисні властивості і змінює консистенцію.

У магазинах зустрічається сушене помело. Висушити плоди можна в домашніх умовах, зберігши аромат і користь помело протягом року.

Застосування в медицині

Застосування в медицині Застосування в медицині

Корисні властивості помело обумовлені перш за все багатим вітамінним складом, макро- і мікроелементного комплексом. Витяжки з м'якоті шкірки, сухе листя використовують в Бадах, вітамінних зборах, настойках.

Застосовується при лікуванні безлічі захворювань, для нормалізації та оздоровлення провідних систем організму. Призначають людям з ослабленою імунною системою, як спосіб профілактики грипу, ГРВІ, як стимулятор вироблення власного інтерферону. Лімоноіди борються з розподілом ракових клітин, вважаються протипухлинним засобом. Крім того, помело виводить вільні радикали з організму, запобігаючи появі ракових захворювань.

Доведено позитивний вплив помело на серцево-судинну систему, зміцнюється серцевий м'яз, очищаються судини від холестеринових бляшок, вирівнюється артеріальний тиск. Помело призначають при інфаркті, ішемічної хвороби, інсульті. Наявність значної кількості калію і магнію створює умова для виникнення мембранного потенціалу, покращує передачу нервових імпульсів, нормалізує частоту серцебиття при порушеннях серцевого ритму.

Особливо цінно присутність кальцію в фрукті для дітей і літніх людей в зміцненні кісток, суглобів, зубів. Екстракт з шкірки помело застосовують для лікування захворювань ротової порожнини, а також дерматитів, бородавок, псоріазу. Для зниження шкідливого холестерину в крові рекомендують регулярно вживати м'якоть фрукта протягом двох місяців. За рахунок великого вмісту заліза помело призначають вживати при анемії.

У складі комплексної терапії помело рекомендують при шкірних хворобах. Тіамін допомагає при екземі, дерматитах, псоріазі.

Помело має вплив на травну систему, усуває запори, активно чистить тонкий і товстий кишечник. Плоди корисні людям, що страждають на цукровий діабет. Добре тамують спрагу, знижують апетит, покращують сон, знижують дратівливість, підсилюють обмін речовин, допомагаючи схуднути.

У китайській медицині використовують шкірку, м'якоть і квіти рослини. Їх сушать і перетирають, після чого вживають при кашлі, бронхітах, набряках, розладах шлунково-кишкового тракту.

Застосування в кулінарії

Найчастіше цей фрукт вживають в свіжому вигляді. Перед тим, як є помело, його очищають від шкірки. Для цього ножем зрізають верхню і нижню частину плода, після чого по всьому діаметру помело роблять поздовжні розрізи, глибиною близько одного сантиметра. Надрізи повинні розділити шкірку на вісім секторів, після цього шкірка легко знімається пальцями, відділяючись від м'якоті. Далі залишається тільки розділити руками часточки і видалити білі перегородки.

М'якоть помело використовується в якості окремого прийому їжі, в складі салатів з іншими фруктами, в поєднанні з морозивом і десертами. Крім того, помело поєднується з м'ясом, розкриваючи його смак з нового боку, додаючи страви екзотичності.

Незвичайною прикрасою святкового столу стане салат з помело і креветками. 150 г очищених креветок розморожують, на хвилину опускають в окріп. Помело розрізають навпіл. Чи не пошкоджуючи стінки фрукта дістають всю м'якоть. Шкірка буде використовуватися в якості порційних салатниць. М'якоть необхідно очистити від шкірки і насіння, злити сік, що утворився. Дрібно нарізають два відварних яйця. 50 г вершкового сиру, зубчик часнику і дрібку солі подрібнюють блендером. Змішати всі нарізані інгредієнти з отриманим соусом і викласти в салатниці з шкірки помело.

Після вживання м'якоті не поспішайте викидати шкірку помело. З неї роблять корисні цукати. Для цього шкірку нарізають довгастими смужками, витримують у воді три дні. Декілька разів на день міняють воду в ємності з помело, щоб видалити з смаку шкірки гіркі ноти. Подбайте про те, щоб вода покривала все дольки. Після вимочування воду зливають, ємність наповнюють нової водою і ставлять на вогонь. Після того, як шкірка закипить, воду знову змінюють і доводять до кипіння. Таку процедуру повторюють 7 разів. Скибочки в результаті повинні стати прозорими, їх засипають трьома склянками цукру і додають 200 мл води, варять протягом години. Після того, як вони охолонуть, їх розкладають на пергаменті і сушать кілька днів в провітрюваному приміщенні. Для швидкого сушіння можна відправити шкірку в духовку, розігріту до 50 градусів для сушки.

Новини

Популярні теми форуму

analytics