Close button

Бюджет Києва: метро і мости, але менше грошей на медицину

Бюджет Києва: метро і мости, але менше грошей на медицину

Наступний рік в Києві пройде під девізом "Мости - наше все". Так образно помітили кілька депутатів вчора на сесії, повідомляє Вести.

Грошей на витрати в бюджеті-2021 Києва буде на 6 млрд грн менше, ніж у цьому році. І в першу чергу їх витрачатимуть на розв'язки і шляхопроводи. Хоча якщо підсумувати цифри, то найбільше з'їдять зарплати бюджетників і утримання суспільних місць.

Режим економії

Доходи бюджету майбутнього року прогнозуються всього на 755,2 млн грн більше, ніж у цьому році, - 59,2 млрд грн. Переважна частина надходжень, як зазвичай, - місцеві податки і збори, плата за оренду землі і штрафи. Як сказала директор департаменту економіки та інвестицій КМДА Наталія Мельник, середня зарплата в 2021 році закладена в бюджет на рівні 18 600 грн проти нинішніх 16 800 грн, які прогнозувалися, але не сталося. І в першу чергу через те, що багато підприємств змушені були працювати на карантині. Це стосувалося не тільки малого та середнього бізнесу, який постраждав найбільше, але і бюджетних підприємств, де з-за вимушених канікул люди перебували вдома і отримували по 2/3 зарплати.

Тим часом витрати бюджету зменшуються. Заплановано 56,57 млрд, хоча в цьому році витратили 62,4 млрд грн. "Ми позичали де могли, виділяли гроші і з держбюджету. Цього року зменшення фінансування практично по всіх сферах", - пояснив глава департаменту фінансів Володимир Репік.

Зарплати вчителям та доплати медикам

Третю частину бюджету - близько 24 млрд грн - виділяється на освіту. Причому це чи не єдина сфера, де витрати помітно підвищуються - на 3,2 млрд грн. Правда, як зауважила на сесії депутат і профільний заступник Кличко Ганна Старостенко, гроші йдуть в основному на зарплату, оплату комунальних послуг та пільгове харчування школярів, в першу чергу молодших класів. На нього передбачено аж 400 млн грн. і це при тому, що з-за карантинних обмежень харчування учнів - це в основному бутерброди і трохи фруктів / овочів.

Істотно скорочується фінансування медицини - з 7,99 млрд до 5,66 млрд грн, що, природно, викликало масу коментарів з боку депутатів, і, зокрема, обурення голови профільної комісії Марини Порошенко, яка сказала, що в нинішній обстановці це неприпустимо. Глава департаменту фінансів Володимир Репік пояснив депутатам, що більшу частину коштів виділяє на фінансування лікарень (з розрахунку на обслуговування пацієнта) і зарплати медиків, в тому числі сімейних лікарів, Національної служби здоров'я.

Втім, єдиний практикуючий лікар в Київраді Наталія Берікашвілі ( "Єдність") підкреслила, що надбавки медикам, які на себе бере місто, цього замало. "Скоро до нас ніхто не захоче, муніципальні клініки не витримають конкуренції", - говорить депутат. А її колега Олександр Омельченко запропонував виділити для мера Кличко окремого заступника з медицини. На що мер заперечив, що місто в попередні роки зробив багато для поновлення лікарень і поліклінік, провівши капремонти, зокрема, в Олександрівській та лікарні швидкої допомоги на лівому березі. А в цьому році ще й заплановані нові ремонти в медичній сфері, не кажучи про фінансування заходів з лікування ковіда.

У той же час на соцзахист грошей виділяють більше на 300 млн - 5 млрд грн. правда, якщо в минулому році в витратах крім адресної допомоги (до свят, наприклад. - Ред.) Були передбачені 400 млн грн на придбання житла для черговиків квартирного обліку та 50 млн грн - на придбання квартир для дітей-сиріт, то в цьому році , як акцентував Володимир Яловий (ОТЗЖ), цього немає.

Мости і дороги

Удвічі планують скоротити витрати на будівництво - до 3,1 млрд. І на 2,5 млрд - до 8,8 млрд грн - на транспортну інфраструктуру та дорожнє будівництво. Як підкреслила директор департаменту економіки та інвестицій КМДА Наталія Мельник, в пріоритеті - будівництво метро, і не тільки на масив Виноградар, а й на Троєщину, побудувати яке обіцяють вже років 20.

Також, за її словами, виділені гроші на утримання і ремонти мостів Метро, Північного і Південного, а також на проектування капремонту мосту Патона, який уже два роки як визнали аварійним, через що "Київпастранс" заборонив проїзд по мосту двухсалонному пасажирському транспорту. Але в бюджеті красується всього лише сума в 20 млн з 5 млрд грн, потрібних для моста. Причому раніше Віталій Кличко заявляв, що потрібні всі 7 млрд грн.

З "мостових" грошей 156 млн планується виділити і на Подільський міст, загальна вартість будівництва якого в бюджеті оцінюється в 11,25 млрд грн. І де, нагадаємо, в цьому році були вкрадені 12 нових вант (тросів), які Київ отримав від німецького виробника, і які повинні були тримати конструкцію Подільсько-Воскресенського моста. Детективна історія про 15 невідомих, які пробралися і відвезли троси вагою десятки тонн, на перевірку виявилася звичайними розборками з підрядниками через несплату робіт, на що Кличко заявив, що платить тільки за фактом готової роботи, а не за наміри.

Але після згадки улюбленого проекту мера депутатів просто порвало. "Ну да, зрозуміло, весь рік пройде під знаком мостів", "Ви мости будуєте, а у людей під ногами асфальт розповзається, і після кожного дощу потоп", кричали з різних кінців залу. "Випали з поля зору ремонти дворів і внутрішніх доріг. А це запит наших виборців", - заявила Ксенія Семенова ( "Слуга народу").

Справедливості заради, гроші на ремонти дощової каналізації, освітлення, ремонт хрущовок, асфальту і трамвайних шляхів заклали, як на лівому, так і на правому березі. Ці гроші передбачені як в бюджеті, так і в Програмі соцрозвитку Києва.

Вчора на сесії депутати поки тільки знайомилися з бюджетом і прийняли його до розгляду, а остаточно затвердити, згідно з Бюджетним кодексом, Київрада повинна 25 грудня. Але дві фракції - "Єдність" і ОТЗЖ - вже заявили, що не будуть за нього голосувати.

"Це бюджет не розвитку, а стагнації. У ньому не передбачено достатньої кількості коштів на оновлення старого фонду. Я вважаю, що Київраді необхідно звернутися до парламенту з проханням залишати в Києві 60% від податків на доходи фізосіб, як належить за законом, а не 40%, як це відбувається зараз ", - заявив Володимир Яловий.

Головні цифри бюджету Києва

  • Доходи - 59,2 млрд грн (2020 рік - 58,42 млрд грн)
  • Витрати - 56,6 млрд грн (2020 рік - 62,4 млрд грн)
  • Освіта - 24,1 млрд грн (2020 рік - 20,9 млрд грн)
  • Соцзахист - 5 млрд грн (2020 рік - 4,7 млрд грн)
  • Охорона здоров'я - 5,6 млрд грн (2020 рік - 7,9 млрд грн)
  • ЖКГ - 1 млрд грн (Було - 2,9 млрд грн)
  • Транспортна інфраструктура - 8,8 млрд грн (2020 рік - 11,3 млрд грн)
  • З них будівництво і реконструкція - 3,1 млрд грн (2020 рік - 6,8 млрд грн)
  • Київрада - 143 млн грн (2020 рік - 292 млн грн)
  • КМДА - 902 млн грн (2020 рік - 402 млн грн)

Новини

Популярні теми форуму

analytics