Close button

У США досягли прогресу в отриманні дешевого водню

У США досягли прогресу в отриманні дешевого водню

Компанія NuScale обіцяє випустити компактні ядерні установки для високоефективного електролізу /, повідомляє Insideevs.

Компанія NuScale, заснована ще в 2007 році за підтримки уряду США і влади штату Орегон, розповіла про новий проект компактного ядерного реактора, який призначений для отримання водню шляхом електролізу.

Водень може використовуватися для живлення електромобілів. Він заправляється в балон автомобіля і надходить у спеціальні паливні комірки, де в ході процесу, зворотного електролізу, виробляється електрика. У підсумку можна зробити електромобіль, який не вимагає довгої зарядки і для якого не існує екологічних проблем виробництва та утилізації батарей.

До сих пір, однак, залишається проблема отримання водню. 95% цього елемента зараз виробляється з викопного природного газу, що робить його не більш екологічним, ніж інше викопне паливо. Альтернативою є заводи з отримання водню методом електролізу з води з використанням чистої електроенергії від сонячних панелей або вітряків. Однак такий спосіб доріг, а сам завод виходить занадто масивним.

Нові модульні атомні реактори NuScale вдають із себе компактні ядерні електростанції. Однак в години низького споживання електрики в них можна запустити процес електролізу розігрітого до 850 градусів Цельсія водяної пари, розкладаючи його на водень і кисень. Такий метод дозволяє отримувати до 50 тонн водню в день з одного реактора.

У компанії не говорять, ніж їх компактні реактори краще традиційних великих атомних електростанцій, де, в теорії, також можна виробляти водень. Однак логічно припустити, що створення безлічі компактних станцій замість декількох великих дозволить уникнути багатьох проблем зі зберіганням і транспортуванням водню, синтезуючи його в безпосередній близькості від споживачів.

В останньому повідомленні компанії нічого не говориться про терміни запуску виробництва серійних атомних реакторів нового типу. Однак раніше передбачалося, що перші промислові реактори від NuScale з'являться до кінця 2020-х років.

Новини

Популярні теми форуму

analytics