Close button

Змодельовано вигляд Землі через 200 млн років

Змодельовано вигляд Землі через 200 млн років

Геофізики з США представили, як Земля буде виглядати в віддаленому майбутньому. Дослідження показало, що через 200 мільйонів років на нашій планеті можуть знову утворитися суперконтиненти, і це різко вплине на клімат, повідомляє Американський геофізичний союз (AGU), повідомляє Курс Украины.

Вчені вивчили два сценарії. Відповідно до першого, континенти згрупуються в Північній півкулі, залишивши в Південному «самотню» Антарктиду. Згідно з другим, зберуться біля екватора, і створений ними масив суші захопить обидві півкулі.

Перший сценарій призведе до значного зниження температур. За словами вчених, льодовиковий період стане найсуворішим в історії Землі і триватиме не менше 100-150 мільйонів років.

Відомо, що за останні три мільярди років зовнішній вигляд нашої планети кілька разів змінювався. Ділянки суші спочатку тіснилися разом, утворюючи суперконтиненти, потім розпадалися на окремі частини.

Вважається, що останнім суперконтинент була Пангея, яка існувала приблизно від 300 до 200 мільйонів років тому і включала в себе те, що зараз є Африкою, Європою і обома Америками. Вчені давно припускали, що в майбутньому материки можуть знову зійтися.

В рамках нового дослідження геофізики розрахували тектоніку плит, врахували рельєф (гористий або плоский). Крім того, вони передбачили, що в майбутньому Земля буде обертатися трохи повільніше, ніж зараз. Так, через 250 мільйонів років тривалість доби зросте приблизно на 30 хвилин. Зросте і кількість сонячного випромінювання, оскільки з часом наша зірка почне світити яскравіше.

Результати показали, що, якщо в Північній півкулі виникне гористий суперконтинент, глобальні температури впадуть на 4 градуси Цельсія. У північних широтах утворюється постійний крижаний покрив, який буде відображати велику кількість тепла.

Якщо суперконтинент виникне на екваторі, то там, швидше за все, виникнуть озера і внутрішні моря. Потоки тепла будуть циркулювати таким чином, щоб сніжні покриви руйнувалися щоліта.

Вчені відзначили, що ці зміни неминуче призведуть до зникнення багатьох видів, звичних нам сьогодні. Але з плином часу будуть формуватися нові екосистеми, адаптировавшиеся до умов, що змінилися.

Новини

Популярні теми форуму

analytics