Close button

Про що розповість Зеленський в новорічному зверненні

Про що розповість Зеленський в новорічному зверненні

Майже половина українців назвала найбільшим розчаруванням року президента Зеленського. І в такому статусі йому доведеться щось обіцяти українцям в новорічну ніч, повідомляє Depo.ua.

Згідно з оприлюдненим опитуванням Центру Разумкова, 42,1% вважають Зеленського найбільшим розчаруванням року. Всі інші відомі політики не набагато відстали від нього в цьому антирейтингу.

Але є цифра куди гірше: дві третини опитаних, 66,8%, вважають, що події в Україні розвиваються в неправильному напрямку, в правильний напрямок вірять тільки 16,5% незламних оптимістів.

Про погіршення ситуації в країні заявило більшість опитаних: найгірша ситуація - з цінами і тарифами (81% заявив, що стало тільки гірше), економікою (76%), стабільністю (74%), медициною (72%) і впевненістю в завтрашньому дні ( 69%). В цілому поліпшення помітили 3,4%, а погіршення - 70,7%.

У Зеленського устами Михайла Подоляка, радника глави ОП Андрія Єрмака, прокоментували катастрофічні оцінки діяльності президента. Мовляв, він продовжує дотримуватися свого курсу, проте опоненти через ЗМІ негативно висвітлюють його діяльність.

Розчарування, каже політтехнолог Банкової, - це суб'єктивна категорія, при цьому "суспільство хоче швидких і ефективних рішень".

А такі рішення є, переконує він, частина з них "протискується через фундаментальне опір, через відвертий тіньової лобізм політико-фінансових груп".

"Розчаруванням року" Зеленський став воістину не тому, що проти нього налаштовані ЗМІ - він або "слуги" регулярно з'являються на олігархічних телеканалах, де їм дають говорити все, що завгодно.

І не тому, що заважають політико-фінансові групи, яким, судячи навіть за останніми торгів за бюджет в обмін на урядові посади, у "зелених" відносини складаються досить непогано.

А саме тому, на чому акцентували опитані громадяни, - в країні на краще нічого не змінилося, тільки до гіршого. Люди відчули обман (їх обдурили або вони хотіли бути обдуреними - це тема для соціальних психологів), але є закономірний результат.

Точка неповернення ще не пройдена, особистий рейтинг Зеленського залишається найвищим серед діючих політиків, проте криза в сприйнятті народом свого президента очевидний.

Тому замість сміховинних звинувачень на адресу ЗМІ і олігархів людям, які "роблять" Зеленського, варто задуматися, чому ідеологія "яка різниця", яку він озвучив в своєму першому новорічному привітанні як глава держави, привела в кінці року до потужного іміджевого удару.

Очевидно, він не потрапив в тренд соціальних очікувань. Наступний рік не віщує виборів, тому є можливість поекспериментувати з новими трендами.

Про що ж буде розповідати Зеленський у другому своєму президентському привітанні українців? Про коронавірус - банально. Про економіку - порожньо. У поліпшення вже не повірять, але вкрай потрібний промінчик надії в темному царстві, так би мовити.

Спробуємо припустити, що 2021 рік запрограмують на ... пом'якшення негативного емоційного сприйняття українцями Росії.

Звичайно, прямо в лоб про це ніхто не скаже, мова піде про необхідність примирення всередині України, про вибори на окупованій території Донбасу, а для цього потрібно розмовляти з Росією.

На те, що саме такий може бути порядок денний української влади на наступний рік, наштовхнуло заяву глави Міністерства закордонних справ України Дмитра Кулеби.

"Українське суспільство, - говорить він, - не готове до спокійної розмови про Росію. Але ми нікуди не підемо від географії, це треба розуміти". "У суспільстві занадто багато емоцій, щоб говорити про Росію.

Тому будь-який, хто буде говорити про це, буде маркований як зрадник або фанатик. Але ця розмова дуже потрібен. Без стратегії щодо Росії не буде ні безпеки, ні процвітання України ", - вважає міністр.

Україна говорить на міжнародних майданчиках про РФ як про країну-агресора, і ця позиція залишилася в спадок Зеленському від його попередника Петра Порошенка. Інша справа, наскільки голосно офіційний Київ тепер відстоює саме таку позицію.

Тому виникає питання: як має змінитися громадська думка в разі перенесення розмов про Росію всередину країни, і не на експертний рівень, де повинна створюватися стратегія, а на рівень обивательський. Де панує найбільше емоцій.

Друге питання: чи не закладена в намірах розмовляти про Росію хитра технологія з переманювання владою на свій бік тієї частини громадян, які готові чути, що Росія - не тільки агресор. Таких досить багато. А третє питання: розмова буде про Росію або з Росією.

Простіше кажучи, чи не йдеться про поступове зняття того емоційного напруження в суспільстві, про яке говорить Кулеба, для того, щоб легітимізувати якщо не примирення з Москвою, то хоча б якийсь формат двосторонніх переговорів без залучення третіх країн.

Може, ми й помиляємося, але щось підказує, що за кілька хвилин до Нового року українці можуть почути фразу: "Неважливо, з ким вести переговори, важливо, щоб був мир".

Поки суспільство обережно реагує на спроби капітуляції або поступки сусіда-агресору. Можна згадати, якими гучними були скандали через висловлювання і прем'єра Шмигаля, і голови парламентських "слуг" Арахамія щодо подачі води в окупований Крим.

Чи не менше скандалів було і навколо розведення військ на Донбасі, на думку експертів невигідного для України. Однак все може змінитися, якщо "розмова про Росію" стане медійної історією, яку щодня будуть розповідати українцям в ефірах телеканалів.

На які зараз з образою поглядають на Банковій. Адже не секрет, що більшість власників цих медіа і самі чекають, коли ж вони зможуть відновити свій бізнес на Росії.

Автор: Юрій Васильченко

Новини

Популярні теми форуму

analytics